Търсене в този блог

петък, 5 септември 2014 г.

Десет заплахи за американския народ - Лори M. Уолък

 

 

 

Досие: Големият трансатлантически пазар

1. Новата регулация на финансите ще бъде отменена. Представителите на Европейския съюз изискват да се преразгледат въведените от президента Барак Обама реформи за регламентиране на финансовия сектор и да се намалят ограниченията над банковите дейности. Главна мишена са: „правилото Волкър“, което ограничава възможността на търговските банки да развиват спекулативни дейности, предложените от Федералния резерв закони, които се прилагат за чуждите банки, както и държавната регулация на застрахователната дейност. Американските представители, съветвани от банкерите на „Уолстрийт“, предложиха в договора да се добавят правила в противовес на онези американски разпоредби, които целят забрана на „токсичните“ дериватни продукти, ограничаване размера на банките, смятани за „прекалено големи, за да фалират“, налагане на такса върху финансовите транзакции и връщане на принципа от закона „Глас-Стийгал“. Този закон, гласуван от Конгреса на САЩ през 1933 г., разделяше инвестиционната от търговската дейност на банките, но беше отменен през 1999 г. от администрацията на Бил Клинтън.

2. Ще се появи риск от „луда крава“ и от пускане на заразено мляко в търговската мрежа. През 2011 г. 28 от 29-те случая на спонгиформна енцефалопатия по говедата (ESB), установени от Световната здравна организация (СЗО), произхождаха от Европейския съюз. В отговор на това повече от петдесет страни ограничиха вноса на европейско говеждо месо. Предприятията, обединени в лобито „Бизнес Европа“, сметнаха обаче американската забрана за внос на европейско говеждо, свързана с епидемията от ESB, за търговска бариера, която трябва да се премахне. Европейските гиганти от агробизнеса също така определиха американските норми за контрол над качеството на млякото като „препятствие“, което трябва да се превъзмогне чрез Големия трансатлантически пазар.

3. Зависимостта от петрола ще се задълбочи. „Бизнес Европа“, която представлява петролни компании като „Бритиш Петролиум“ (BP), се бори Големият трансатлантически пазар да забрани данъчните намаления за по-малко замърсяващите горива-заместители (като горивата, произведени от водорасли) и онези, които отделят по-малко въглероден диоксид.

4. Лекарствата ще станат по-ненадеждни. Европейските фармацевтични лаборатории искат от Американската агенция за храните и лекарствата (US Food and Drug Administration) да се откаже от своите независими оценки на лекарствата, продавани на американска територия. Те предлагат американското правителство автоматично да признава медикаментите, утвърдени от европейските власти.

5. Лекарствата ще поскъпнат. Американската асоциация на фармацевтичните индустрии (могъщо лоби на американските фармацевтични компании, като „Пфайзер“) упражнява натиск чрез Големия трансатлантически пазар да се ограничи възможността американското и европейските правителства да преговарят за по-ниска цена на лечението по програмите за обществено здравеопазване. Белият дом вече прилага тази възможност, за да понижи цената на лекарствата за ветераните от въоръжените конфликти. Администрацията на Обама се ангажира също да бъдат намалени цените по програмата му „Медикеър“.

6. Ще се увеличи посегателството върху частния живот. Различни американски компании поискаха Големият трансатлантически пазар да улесни достъпа до лична информация (локализация на мобилните апарати, лични и информационни данни), за да създадат специфични профили на потребители.

7. Ще бъдат закрити работни места поради отмяна на националното предимство за обществените поръчки. Преговарящите и големите компании на Стария континент се надяват, че Големият трансатлантически пазар ще отмени американските правила, даващи предимство на националните и местните предприятия при възлагането на обществени поръчки (закона „Купувай американското“ и политиката „Купувай местното“). Сега тези разпоредби гарантират, че парите на данъкоплатците ще бъдат вложени в проекти, които създават американски работни места.

8. Ще се премахнат обозначенията върху етикетите на стоки, произведени на основата на генномодифицирани организми (ГМО). В САЩ близо половината от щатите налагат това да бъде упоменато върху етикетите на хранителните продукти, съдържащи ГМО. Големи производители на семена като „Монсанто“ упражняват натиск споразумението да отмени въпросното разпореждане.

9. На пазара ще бъдат пуснати опасни играчки. Европейските производители на играчки, представени от Асоциацията на европейските индустрии за играчки, признават, че има различия между американските и европейските санитарни правила (главно що се отнася до опасностите от запалване, химически и микробиологични рискове). Смятат обаче да убедят американските родители в безвредността на проверените в чужбина играчки.

10. Държавите ще бъдат подчинени на едно право, скроено по мярката на многонационалните компании  ( виж статията на Беноа Бревил и Мартин Бюлар тук -  http://probuzhdane.blogspot.com/2014/09/blog-post_93.html )   

 

 

 

Лори M. Уолък е директор на „Public Citizen’s Global Trade Watch“ (гражданска организация, която наблюдава световната търговия), Вашингтон, www.citizen.org.

 

Източник: LE MONDE DIPLOMATIQUE, юни 2014 г.

Превод Мария Петрикова

 

По-стара статия  от авторката виж тук - http://probuzhdane.blogspot.com/2014/01/blog-post_5.html