Търсене в този блог

сряда, 10 септември 2014 г.

Съкрушително поражение на Обама в Украйна - Майк Уитни

 

 


В тази война Вашингтон разчиташе на украинската редовна армия, която се оказа с нисък боен дух и лошо въоръжение

 

Украинската армия претърпя съкрушително поражение южно от Донецк в края на август, Южният фронт се срина, а отрядите на опълченците навлязоха в Запорожието. Тогава президентът Обама, който съзнателно потопи Украйна в хаос и разруха, голословно обвини Русия за трагедията, която именно Вашингтон беше предизвикал, също както по-рано беше причинил неизчислими злини на Ирак, Афганистан, Либия и Сирия.
Бедите на Украйна започнаха през февруари т.г., когато с преврат Вашингтон свали законния президент и постави в Киев своя послушна марионетка. Под американска диктовка киевският режим предприе масирани военни действия срещу недоволното от преврата рускоезично население в източните региони. Той поведе война срещу собствения си народ, бомбардира болници, училища, жилищни и обществени сгради с цел да се въвлече Путин във война, която да саботира икономическата интеграция между Русия и ЕС и да се защитят американските интереси в региона.

Въпросният зловещ сценарий

беше написан във Вашингтон, а не в Киев, а още по-малко в Москва. Това е геополитика, т.е. проливат се реки от кръв, за да могат хората с големите пари във Вашингтон да запазят своето световно господство.
Русия нееднократно призова за прекратяване на насилието и за пристъпване към преговори, но по указание на Вашингтон Киев отхвърли нейните апели. Американските управляващи кръгове изобщо не се стремят към постигане на мир. Както навсякъде по света, например в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия, целта им е да предизвикат и в Украйна хаос, рухване на държавната власт, ожесточени междуетнически конфликти (разделяй и владей), така че САЩ да не срещнат никаква съпротива, когато разполагат свои военни бази на украинска територия, ограбват природните ресурси на страната и фактически я свеждат до положението на територия с "постоянна колониална зависимост", (Ноaм Чомски) и напълно фалшив държавен суверенитет.
Единственото спасение от гибелните планове на Вашингтон е хората да се въоръжат, за да се сражават и точно това те направиха в Украйна. Донецк и Луганск изградиха свое опълчение, което не след дълго разби противника на бойното поле. Обама не очакваше това. Той разчиташе, че украинската армия ще смаже съпротивата и ще съдейства за успешното осъществяване на плана на Вашингтон да разположи на западния фланг на Русия военни бази и ракетни установки на НАТО. След претърпяното поражение Обама

пусна в ход пропагандната машина

която взе да бълва лъжи за навлизане в Украйна на тежко въоръжени руски войски, които били атакували украинската армия.
По същия начин медиите някога лъжеха, че Багдад притежава оръжия за масово унищожение, за да оправдаят войната на САЩ срещу Ирак. По същия начин неотдавна американският държавен секретар Кери яростно, но без всякакви доказателства, обвини Русия за катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Украйна. На следващия ден руски военни експерти предоставиха данни от радари и спътници, доказващи, че минути преди свалянето на самолета към него приближил украински изтребител СУ25. Същото посочиха очевидци в разговор с Би Би Си.
И така Вашингтон започна усилено да лъже за някаква руска инвазия в Украйна, за конвои от танкове и бронетранспортьори, за войници и въоръжения. Не бяха представени никакви доказателства, но се споменаха някакви снимки, уж документиращи руската инвазия, които впоследствие се оказаха измислица.
Вашингтон понесе поражение във войната, която води непряко, посредством участието на украинската редовна армия във военните действия. Причината е че тази армия се оказа

твърде ненадежден фактор

на бойното поле - с нисък дух, лошо въоръжение, готова да се оттегли с бягство пред контраатаките на опълченците. Нещо повече - бойците от отрядите за самоотбрана на Донецк и Луганск - самите те опитни ветерани - плениха значително количество военна техника на украинската армия, в това число танкове Т-64, ракетна система "Ураган", артилерийски оръдия "Гвоздика" и др. Журналист на "Ню Йорк таймс" разказва парадоксалната история, която свидетелства за състоянието на украинската редовна армия. Командирът на някаква армейска част край град Виница, след като напразно кряскал по хората си със заповеди да потеглят напред, накрая казал: "Добре. Който не желае да се бие, да седне настрана". Единадесет души седнали настрана, а останалите се върнали в града.

Извод: няма никаква руска инвазия в Украйна. Русия настоява да ce започнат преговори с участието на всички украински региони и политически сили - нещо, което според руския външен министър Сергей Лавров e било договорено през април в Женева, но Западът упорито блокира тази договореност. Твърдението за руска инвазия беше изфабрикувано от сервилните медии по заръка на войнолюбивите управляващи среди във Вашингтон, които желаят на всяка цена да раздухват пожара в Източна Украйна, дори и това да доведе до Трета световна война.

 

 

 Превод: Бистра Стайкова

Със съкращения  от counterpunch.org.

Получено чрез вестник “Дума”