Търсене в този блог

петък, 12 септември 2014 г.

Прекрасната медийна свобода

Стартира  петиция срещу сваленото предаване на Петър Волгин !


ДО
УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА Б Н Р

ДО
СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

ДО
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

ДО
„РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ”

НЕДОПУСТИМО ПОСЕГАТЕЛСТВОТО ВЪРХУ СВОБОДНОТО СЛОВО В ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ

Медийната свобода в България е на критично ниски нива – тъжна констатация, която подчертават и редица авторитетни международни организации. Непрозрачната собственост, медийните картели и подчиняването на редакционната политика на корпоративни и партийни интереси ограничават свободата на словото.
Тъкмо в тази атмосфера, нараства ролята и отговорността на обществените медии за защита и насърчаване на плурализма, равноправното отразяване на различните гледни точки в обществото и недопускането на политически натиск върху журналистите.
Ето защо с безпокойство посрещаме решението на общественото Българско национално радио, да свали от ефир едно от най-слушаните свои предавания, което дава трибуна на мнения и гледни точки, които имат своята обществена легитимност, но са табуизирани или подценявани от частните медии поради това, че са неудобни за политически или корпоративни интереси. Става дума за предаването „Деконструкция” с водещ Петър Волгин. Същият водещ, който беше отличен миналата година, не от друг, а от слушателската аудитория на БНР.
Мотивите за този акт на ръководството на обществената медия са категорично неприемливи и не отговарят на високите европейски стандарти за медийна свобода и редакционна независимост. Предаването на г-н Волгин е снето от ефир, защото по време на предизборната кампания щяло да има „обаждания от политически сили и да се създава напрежение”. Това свидетелства недвусмислено за политически мотиви и политически натиск за лишаване на широката слушателска аудитория на БНР от предаването „Деконструкция” – акт, който е безпрецедентен в досегашната повече от десетилетна история на предаването. Това е цензура и посегателство върху плурализма и свободното слово.
Настояваме за незабавно връщане на „Деконструкция” в ефир и прекратяване на политическия натиск върху предаването и неговия водещ.
Обръщаме се към Съвета за електронни медии в България и към международните институции – спрете цензурата, защитете свободното слово!

 

Инициатори: Владимир Танев, Иво Инджов, Велислава Дърева, проф. Людмил Георгиев, Любослава Русева, Явор Дачков, Любомир Кольовски, Иван Обретенов, Весела Маева, Валери Тодоров и др.

 

 

Започва пълзящата ремутризация в медиите

 

Ръководството на БНР свали от ефир предаването на Петър Волгин „Деконструкция“, стана ясно от съобщение на самия Волгин в социалната мрежа Фейсбук. Причината за това е започналата предизборна кампания. „Скъпи приятели, трябва да ви съобщя, че ръководството на БНР е взело решение предаването “Деконструкция“ да не се излъчва по време на едномесечния предизборен период. Искрено се надявам, че ръководството ще удържи на думата си и след 5 октомври “Деконструкция“ отново ще бъде в ефир. Каквото и да стане обаче, екипът на предаването Божан Петров, Калина Андролова, Георги Бангиев и аз ви благодарим за огромното доверие, което ни оказвахте и в най-трудните моменти, когато “умните и красиви протестъри“ искаха да ни цензурират и забраняват. Да, цензурските мераци продължават, но сме сигурни, че с Ваша помощ, ще излезем по-силни! Още веднъж голямо Благодаря и... До скоро!“, гласи текста на известния с твърдата си позиция срещу “умните и красиви протестъри“ журналист.

 

 

Синдикат в радиото също се надигна в подкрепа на Волгин:

ДО
ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР Г-Н РАДОСЛАВ ЯНКУЛОВ
УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНР
ПРОГРАМНИЯ СЪВЕТ НА БНР

КОПИЕ ДО
СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Д Е К Л А Р А Ц И Я
на синдикат „Свободно слово”

Заявяваме, че аргументите, които прочетохме в социалната мрежа за свалянето на предаването "Деконструкция", са крайно неубедителни. И сме сигурни, че това е проба на обществените реакции, за да може "схемата" да се приложи и за други предавания и колеги, за които не може да се каже, че са предизвикали партийни страсти. Едновременно с това сме категорични, че журналистите трябва да спазват етичните правила и утвърдените стандарти на професията, особено що се отнася до плурализма.
Докато пишехме тези редове дойде и непотвърдената официално информация, че има още едно свалено за изборите предаване - "От петък до петък", без решение на Управителния съвет.
От ефира беше заявено вече, че след изборите, в новите схеми ще има олекотяване на програмите. За съжаление, голяма част от колегите се информират от медийните изяви на ръководителите им за редакционната политика.
Позволяваме си да отбележим, че медиите са, за да информират гражданите. Забавлението не е сред задачите на медиите, особено на обществените. Ръководството на БНР има правомощията да взема решения, но в обществената медия е задължително тези решения да се вземат по ясни правила и с убедителни аргументи. Или поне с явни.
Позволяваме си да се усъмним в това, че правилата при вземането на решението са били спазени. Което пък от своя страна дава поводи БНР да се коментира в социалните мрежи и после да бъде цитирано от жълтите медии по удобен начин.
За пореден път отбелязваме, че част от правилниците не са съгласувани със синдикатите, както изисква Колективният трудов договор и се появяват в сайта на БНР, вероятно на принципа на случайността.
За съжаление, мълчанието е една от традициите на това управление на радиото. Поисканите срещи и допълнения в подробности, които написахме, останаха без отговор.

10.09.2014 г Ирен Филева,
София председател на Синдикат „Свободно слово“

Таня Величкова, зам.-председател