Търсене в този блог

сряда, 24 септември 2014 г.

Кой иска да се позлати от фалита на КТБ ? - Дияна Тушева

 

 

 

Ако е имало добре обмислен сценарий за бързото фалиране на  КТБ,  той със сигурност е провален. Което означава,че някой не е изчислил точно  последствията от действията си.

Но със сигурност успя в едно - раздруса държавата, обезличи предизборната кампания и опъна до скъсване нервите на десетки хиляди вложители.

Сценаристът от  задкулисието, вероятно,  е замислил план минимум и план максимум на удара срещу КТБ. Минимумът, може би, е включвал фалиране на банката, стопяване на милионните кредити  и прибиране на активите й от "правилните"  хора. А максимумът - потъване на банката като един Титаник, масова паника, банкова ваканция, финансов колапс, милиардни кредити, може би от МВФ. И пак- прибиране на активите й за жълти стотинки, а те вече  са твърде апетитни за  затъналите в дългове  обиграни олигарси, които пробваха да убият банка с вестник, метафорично казано. Защото не беше само с вестник.

В тази битка за КТБ сигурно няма невинни. Но определено има "ястреби".  Спомнете си как през юли Иван Костов говореше , че   дребни гризачи се опитват да убият слон. Още при първите признаци на  атаката – медийни нападки, полицаи, арести, прокурори, странно поведение на БНБ, изнервени вложители- в обществото се загнезди подозрението за пореден мащабен грабеж. Завъртяха се в публичното пространство и имената на заподозрените .

Напрежението започна да нараства и в съзнанието ни се подредиха хрониките на грабежа през последните 25 г. В този период , за съжаление, една полуграмотна шайка успя да прибере за себе си милиарди от националното ни богатство, а друга част - да затрие. Този грабеж бе партийно и държавнически узаконен с подкрепата на сини, тъмносини, червени, шарени и борци за права и свободи. Нови и стари играчи на големия терен непрекъснато подобряваха рекордите по присвояване на предишните властници. Индустрията ни, селското стопанство, търговията шоково се разпаднаха като колода карти. Едни  компании се продадоха на цената на апартамент като БГА "Балкан", а други директно отидоха за скрап. Първата катастрофа споходи селското ни стопанство, а РМД-та и масовата приватизация  унищожиха и предприятията, които биха могли да бъдат оздравени. Единици са големите  стопански обекти, които бяха приватизирани и продължиха да работят като Нефтохим, Соди-Девня, Асарел-Медет, Арсенал и др. Армията от безработни се увеличи до шокиращи нива, демографският срив започна възходящата си крива,  но това не бе всичко. Нароиха се финансовите пирамиди, стигна се и до  серията банкови фалити  през 1996 г.. Последва  колапсът   на държавата и девалвацията на лева. При фалита на 15-те банки тогава потънаха 1700 милиарда стари лева като необслужвани кредити. И се  "родиха"  т.нар. кредитни милионери. Както се казва: за едни сватба, за други- брадва. " Все още са живи участниците. Истината ще излезе от архивите, когато участниците вече ги няма между нас", тъжно констатира  финансистът Емил Хърсев.  В тези години България се срина с десетилетия, надявайки се да навакса, осъществявайки по-късно мечтата си да е в съюз с другите европейски страни.  

Днес сме в ЕС - факт. Но динозаврите на прехода, насред неотминалата ни криза, решиха с един куршум да ударят два заека.

БНБ протяжно  разположи във времето решението след обявяването на трезора под специален надзор. Не съобщи в срок резултатите от първия одит. Гуверньорът на Централната банка започна епистоларна защита на поста си, надявайки се бурята да отмине. С пренебрежение към вложителите и драматичната съдба на  мажоритарния собственик Цветан Василев. Предизборната кампания на партиите в ключовите си прояви заложи на приказките за КТБ. Настана объркване по високите етажи на властта, защото процесът стана неконтролируем.

Липсата на информация не попречи на определени личности, които уж нямали интерес от развоя на събитията, да правят внушения чрез контролираните от тях медии. В този шум на числа и обстоятелства се заформи виртуална барикада. От едната страна застанаха тези, които държат на оздравяването на банката, начело с Цветан Василев, от другата, искащите бърз фалит на трезора. Василев  обяви митовете на противниците си- че КТБ била пирамида, че той откраднал парите и избягал, че се крие, че банката била пирамида. И отбеляза един изключително интересен момент- че има неопровержими доказателства за манипулиране на клиентите на банката и че месец преди погрома над КТБ е отказал да "предостави"  нейни активи. На кого?  Не споменава. И друго- опровергава,че банката е пирамида, басня упорито разпространявана от "центъра" за управление на държавата, подкрепяна активно от бизнесмена Иво Прокопиев. Малко имена изрича Василев, но това на Прокопиев никак не е случайно. "Капиталци" от своя страна поддържат огъня  срещу начина на управление на трезора при Василев и правят анализи на базата на незнайно откъде получена информация. Констатацията " сами по себе си нито загубите, нито капиталът са непременно сигнал за непреодолим проблем"  не им пречи да  прогнозират,че в един момент, ако се докажат техните съмнения,  БНБ трябва директно да премине към отнемане на лиценза на КТБ.  И че спасяването на банката ще бъде в пъти по-скъпо от нейния фалит. Обратно на изчисленията и твърденията на бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.

В партийните централи, като част от предизборната битка, вече има нещо като говорители по темата КТБ. Все пак, пострадалите вложителите са също избиратели. ГЕРБ и Борисов от ястреби станаха почти миротворци, може би. Но яростно поискаха смяната на Иван Искров, дори посочиха наследник- Светослав Гаврийски, с жест към РБ. БСП е за ясна и точна информация, Миков също се обяви срещу оставането на Искров на поста му в БНБ . Най-странни се оказаха от Реформаторския блок, на които им замириса на власт. Загрижиха се основно за вложителите, за работните места, които биха се изгубили при фалита. Олевяването им като че ли прилича на изборно умопомрачение. Започнаха да говорят за незнайно откъде притежавани от тях документи за КТБ  и че щели да внасят сигнал до прокуратурата. И  Петър Москов  се изяви в цифри- изброи 59 фирми-длъжници на трезора с милиарди, в които нямало назначен нито един служител, други имали пък до 10 служители и дължали над милиард. Политикът-лекар се изказва със "завидна"  компетентност за материя,  в която съвременните корпоративни практики не правят такива съпоставки, тъй като има различен вид компании, с различна структура и предмет на дейност. Радан Кънев пък  дава отсега предписания кои ръководители на структури в държавата да не участват в разследването на КТБ - Писанчев, Йовчев, Цацаров, Чобанов и Мавродиев.

Който е учил съвестно математика знае,че не можеш да се перчиш  и да даваш отговори на задача, чиито точни параметри не знаеш. В тази невероятна говорилня  прозвучаха и редица разумни доводи, на специалисти и на финансово грамотни хора. Един от тези  гласове е  на Мария Капон от коалиция "Десните". "Гуверньорът на БНБ  Иван Искров не трябва да прикрива информацията за състоянието на КТБ  и да я оставя за след изборите ",  заяви  тя от Велико Търново, където е водач на листа.

"Призовавам гуверньора без всякакво прикриване още с получаването на докладите на одиторите  да ги направи публични, за да стане ясно дали КТБ е пирамида или работеща банка", посочи Мария Капон.    

Като видяха с  какви  замервания с милиарди левове  и с тайно придобити документи излизат  по медиите  знайни и незнайни политици и експерти,  вчера  анализ представиха  отстранените директори на КТБ от екипа на Цветан Василев. Традиционно КТБ АД насочва инвестиционната си политика към основни структурни отрасли в икономиката като тежка промишленост, енергетика, телекомуникации, се казва в писмото  им.  В него те дават детайлен анализ на кредитната и депозитната политика, клиентите, структурата на привлечените средства,  описват характерните продукти на банката , резултатите от дейността й и  тенденциите в развитието . През годините КТБ  е основен партньор на целия военнопромишлен комплекс,  а експозициите в отраслите строителство и недвижими имоти са насочени основно към инфраструктурни проекти. Банката  активно е подпомагала  енергийните дружества с изключително преференциални и гъвкави условия и продукти. През последните 4 години качеството на кредитния портфейл на КТБ АД  е изключително високо, въпреки устойчивия растеж на кредитната й дейност, съответстващ на ръста на активите, посочват директорите на Василев. Под 1%  са нередовните кредити в КТБ при 15-16% за банковата система през последните години, уточняват те.

Към днешния ден от "Капитал" са крайно недоволни: три месеца след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) говоренето за оздравяването й става все по-масово, отчитат те. И  назовават оздравителите - Борисов, Цацаров, Мавродиев, Искров, Хърсев, Ангарски. Защо ли недоволстват?

Дали пък някой не им е подшушнал за хрониката на големите грабежи в най-новата история на България, която при определени обстоятелства може да има  неочакван край?

И една интересна забележка - ретроспекция за  преживените от нас  банкови фалити  преди години на уважавания главен икономист и член на УС на БНБ от 1991 до 1994 г. Любомир Христов: "Хората загубиха много пари, нерви и време… Ще бъдат ли възмездени виновните за загубените огромни суми? Отговорът пак е не, защото виновните не се търсят там, където са".

Говори се, че някои  вече са захапали от  тортата с ценните активи на КТБ. Дали пък това не са приближени фирми на Пеевски и Прокопиев? Ако е така, г-н Искров, бъдете мъж, изнесете тези данни сега, преди изборите! /БГНЕС

 

 

Дияна Тушева е редактор в агенция БГНЕС.