Търсене в този блог

вторник, 25 октомври 2016 г.

Ех, Бруте Борисов ! – Светла Василева

 

 

 

И ти ли, Бруте Борисов? И ти ли ни предаде, не знам за кой път, нареждайки на послушковците си министри да одобрят подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада, известно като СЕТА? Без дебат, без анализ на ефектите от евентуалното му прилагане върху българското селско стопанство и българския малък и среден бизнес? Щракна с пръсти, пусна еднолично заповед по гарнизона и мушмороците от кабинета придадоха законна форма на решението ти. С подписите си. Неприсъствено! Няма такава наглост! Както и такова национално предателство!
Нима не видя как се отстоява общностен интерес от малка Валония, която се противопостави не само на Канада, но и на целия ЕС, като заяви, че няма да стори нищо срещу себе си? Няма да подпише споразумение, което не гарантира в достатъчна степен живота, правата, бизнеса, поминъка и бъдещето на гражданите й. А ти накара министрите си да подписват, баш когато се разбра, че СЕТА няма да я бъде? Дали пък някой "началник" не ти иска подписа срещу Валония?
И знаеш ли, трябва много, ама много да те е срам от себе си, защото хич не си толкова твърд за колкото искаш да минеш. Напротив. Страхлив си. Ужасно при това. И ти личи. Страх те е от шамарите на "началниците" ти - все едно кои са и къде са - в Брюксел, Берлин, Москва, Анкара или Вашингтон. Управляващите на Валония са много по-достойни за уважение от теб. Между другото министър-президентът на френскоезичната общност в Белгия, която се обяви против СЕТА - Руди Демот, е трайно свързан с България. От години. Съпругата му е българка от Стара Загора. Той се държа по-достойно, защитавайки интереса на 3,6 млн. валонци и 1,1 млн. жители на столичния район Брюксел, отколкото ти, макар българите да сме почти два пъти повече.
Наясно сме, Бруте Борисов, че не си чел текста на Споразумението. Наясно сме, че и никой от кабинета ти не го е чел. Затова ни омайваш с приказки за някакви визи за Канада. Но знаеш ли, ти си следващият... 

 

 

Източник: вестник ДУМА, 26 октомври 2016