Търсене в този блог

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Велко Вълканов: Към референдума със здрав разум !




  На 6 ноември 2016 г. заедно с избора на нов президент ще се гласува и за референдум с три въпроса:

• Подкрепяте ли народните представители да се избират по мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;

• Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;

• Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.


Дано и по трите въпроса хората  дадат отрицателен отговор. Защо ?

 

  1. Мажоритарните избори ще нарушат представителния характер на парламента, доколкото е напълно възможно почти половината от българския  народ да не бъде представен в него.
  2. Задължителното гласуване е противоконституционно, защото превръща едно конституционно право в обикновено законово задължение.
  3. Намаляването на държавната субсидия за парламентарно представените партии силно ще затрудни тяхната парламентарна дейност. Държавата рискува да загуби парламентарния си характер, доколкото парламентът ще се превърне в корпоративна формация на едрия капитал, където ще бъдат представени група олигарси.  Тук ще прояви действието си поговорката: който плаща, той поръчва музиката. В най-добрия случай парламентът  ще се окаже експертен съвет със значително ограничени възможности.


Хвърлен камък не се връща назад


Референдумът е много важна съставна част от  инструментариума на пряката демокрация. Но той съвсем не е лесен за приложение. Това трябва изрично да се подчертае, доколкото се забелязва едно не съвсем разумно увлечение по референдума. Успешното използване на референдума предполага у избирателите определена степен на правна и обща култура. Гражданинът трябва ясно да съзнава какво означава неговият глас в произвеждания референдум. Евентуално допусната грешка не подлежи на изправяне.  

Сега  хиляди хора, които са се подписали например под искането за инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум, нямат никаква представа какво всъщност представляват мажоритарните избори. Те едва ли си дават сметка, че в резултат на мажоритарните избори в парламента могат да се окажат представители само на една, две или най-много три политически партии.   В резултат на  това  парламентът очевидно ще загуби в значителна степен своя представителен характер, след като почти половината от българския народ няма да има свои  представители в него. Пълна заблуда е, че в мажоритарните избори ще бъдат избирани само личности с характер, а не марионетки на партиите.

Ясно е, че огромната част от онези, които пък искат да се намали броят на народните представители, не разбират какви последици би могло да има това.  С един замах половината от българските избиратели ще останат без свои представители в парламента. Освен това нека напомним и за довода, който никога не бива да бъде забравян: при парламент от 120 души кворумът ще бъде от 61 народни представители, което означава, че законите ще се приемат с мнозинство от 32 гласа. Че кой крупен олигарх няма да може да купи поне половината от тези народни представители? Парламентът ще загуби своя суверенитет, което означава, че своя суверенитет ще загуби и самият народ.

Очевидно не се разбира и какви последици може да има намаляването на държавната субсидия за партиите, т.е. за онези обществени формации, който вършат една изцяло държавна работа. Щели сме да спестим някои и друг милион, казват някои, забравяйки изработената от вековете мъдрост,  че евтиното много често излиза далеч по-скъпо. Като не им плаща държавата, ще започнат да им плащат корпорациите, срещу което партиите ще предадат интереси не за милиони, а за милиарди.

България е пълна с неграмотни в буквалния  смисъл на думата хора. Тя е задушавана и от пошлост, която блика като мръсна река от различните медии – вестници, списания, телевизии, замърсявайки социалния въздух. В нея няма идеали, има само интереси – груби и безогледни. И някои „демократи“ искат да предоставят на нагло надигналото глава невежество решаваща, т.е. фатална за страната ни роля в  управлението на държавата.  

И така: на референдума - с повишено внимание! Във всички случаи един референдум  не бива да се превръща в  шоу!

 


Забележка:  Материалът е със значителни съкращения !