Търсене в този блог

петък, 3 април 2015 г.

В огъня на годините

 

 

 

25 години ДУМА


Вестник ДУМА не се ражда на голо място. В началото е далечната 1892 г., когато Димитър Благоев прави в. "Работник", чийто продължител от 1897 г. е "Работнически вестник" на Георги Кирков. След 1927 г. вестникът е преименуван в "Работническо дело", продължил до края на март 1990 г., конгрес на БСП избира за негов главен редактор Големия Стефан Продев. През бурната 1990 г. Продев променя изцяло изданието и го превръща в ДУМА.
Първият брой на в. ДУМА излиза на 4 април 1990 г. В първите години на прехода е най-масовият вестник у нас, единствен глас на лявата идея, превел самата БСП през огън и тръни. Както пишеха за вестника: "С ДУМА се печелят избори". Продев и екипът му правят вестник, от който се учат на професионализъм поколения журналисти.
От самото начало и особено от средата на 90-те обаче започват тежки периоди на безпаричие, издателски перипетии и паузи в издаването. ДУМА се издава последователно от ИК "Дума" (конфискувана), "Дума прес", в която участва и колективът й, сменят се постоянно икономически директори, изпращани от БСП. През юли 1995 г. пред висшия партиен форум Стефан Продев прави знаменитото си изказване за "червените бабички и червените мобифони в БСП".
През 1996 г. ИК "Дума" печели търг с 6 млн. тогавашни лева за придобиване на "конфискувания" комбинат "Димитър Благоев" (строен впрочем навремето като партийна печатница с пари, внасяни за нея от членовете на БКП). Но търгът е умишлено отменен и по-късно комбинатът е продаден в пъти по-евтино на ВАЦ.    
За пръв път ДУМА спира да излиза по финансови причини през 1998 г. След ново спиране през 1999 г. вестникът, чиято марка принадлежи на Висшия съвет на БСП, е предоставен за издаване на "Европреса" ООД на Димитър Иванов. Последният брой с главен редактор Стефан Продев е на 16 юни 1999 г., в него e публикувана статията на Продев "Социалдемокрацията изпада в криза" и нищо не предвещава какво ще се случи. Докато вестникът е спрял, на 27 юни 1999 г. пред пленум на ВС на БСП Стефан Продев подава оставка като главен редактор на вестника, който оглавява 10 години. Словото му не е публикувано дори в ДУМА. 
През юли 2001 г. ДУМА отново спира да излиза заради липса на пари (за четвърти път). С екипа му Димитър Иванов започва да издава в. "Република".
На 3 септември 2001 г. големият публицист, неукротимият Дух, вечният ремсист Стефан Продев си отива от нашия свят.
В края на 2001 г. БСП възстановява ДУМА с издател бизнесмена Петър Манджуков. От април 2002 г. "Република" е спрян, а част от стария журналистически екип на вестника е прехвърлена към ДУМА. По времето на Манджуков се случва още един непознат за днешната ни журналистика факт - след бунт на журналистите на вестника издателят сменя главна редакторка заради опитите й за диктат, цензура и намеса в авторските им материали.  
От септември 2008 г. Манджуков се отказва да издава ДУМА и издател на вестника става левият политик и бизнесмен Николай Малинов. Според социологическо проучване в края на 2014 г. за последните 6 години аудиторията на ДУМА се е увеличила 4 пъти. През всичките години ДУМА пренесе свободния, честния, отговорния, борбения Дух на създателя си Стефан Продев. Днес е последният брой на ДУМА, издаван от Николай Малинов. От 6 април предстои вестникът да бъде поет от БСП.      

Главните редактори:

Стефан Продев
Пламен Енчев
Венцеслав Тунев
Соня Ангелова
Евгений Станчев
Александър Перпелиев
Ивелин Николов
Юрий Борисов 

В ДУМА през годините са работили десетки журналисти, които днес са във всички всекидневници и в много от електронните медии. Напускаха вестника най-вече за по-високо заплащане. Повечето останаха думаджии завинаги, но има и такива, които днес се притесняват от "червеното" си минало.

 

 

Източник: вестник ДУМА,  4 април 2015 г.