Търсене в този блог

четвъртък, 31 юли 2014 г.

За манталитета и още нещо – Иво Атанасов

 

 

 

Много важен нюанс от последното конгресно заседание на БСП убягна от вниманието на наблюдателите. Някои сайтове все пак цитираха най-откровеното изречение от изказването на кандидат-председателя Георги Гергов: „Българинът разбира от захарчето и тоягата, иначе си е е.ал мамата!” Но дори и те го оставиха без коментар.
Въпросът не е само в това, може ли капиталист да бъде начело на лява партия. Нито пък дали с подобни публични лица БСП може да отстоява лявата си идентичност. Разбира се, че може. Ако партията иска да губи – може! БСП и без това е упреквана, че е формация на червените милионери. Поставяйки някого от тях на председателския пост, тя може до плюс безкрайност да уверява избирателя в лявата си същност, но все по-малко ще стават онези, които ще приемат думите й за чиста монета. Така че – може, но не бива!
Въпросът не е само и в цинизма на изразните средства. С тях, уви, дотолкова сме свикнали, че вече може и да станат книжовна норма. Не е и в наглостта на житейския възглед, който свежда неимоверно пъстрия спектър на човешките взаимоотношения до редуването на захарчето и тоягата.
Въпросът е, че това е манталитет, и то който печели все по-широк терен. Манталитет на все повече от нас, родеещ се с Бойко-Борисовото откровение: „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме!” На което хората се радват, защото навярно дълбоко в себе ББ им се вижда прав. И не само се радват, но и гласуват за него. На конгреса на БСП между половината и две трети от делегатите ръкопляскаха, докато Гергов говореше на трибуната. Навярно и те са съгласни с тезата за захарчето и тоягата. Което означава, че манталитетът „Борисов” не само е проникнал и тук, но и че сякаш по-правилно е да го наричаме „Борисов-Гергов”. Накратко: „БГ”.
Но ако ГЕРБ е нова партия без особени върхове в сферата на духа, с БСП са свързвали и свързват имената си плеяда блестящи интелектуалци. Ето защо тя трябва да си даде сметка, че няма кой друг да спре настъплението на този тип политическа и житейска философия. За да не се превърне манталитетът „БГ” във визитка на държавата БГ.