Търсене в този блог

понеделник, 28 юли 2014 г.

Предлагам ви ПРОМЯНА, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ, ПОЧТЕНОСТ – Янаки Стоилов

 

 

 

Из изказването пред Конгреса на БСП  на 27 юли 2014 г.

В настоящата надпревара главното не е да търсим своето място под партийното слънце, а да бъдем вятърът, който ще разсее облаците над БСП и ще предпази българския народ от политическите бури.
Новият председател не трябва да действа според максимата: лидерът - това съм аз, а според разбирането: партията - това си ти, всеки от нас.
С интерес установих, че редица от кандидатите поставиха важни проблеми, за решаването на които пледирам от години. Става дума за идейната идентичност, за корпоративната власт и зависимостите, за ролята на социалистите в партията, за изпълнението на поеманите ангажименти и др. Следователно, първият резултат е налице - поне на думи вече сме стигнали до близки позиции.
Защо участвам в този избор?
На първо място, защото получих голяма, може би най-голямата и искрена подкрепа от организации в цялата страна. Участвам, защото имам подкрепа от селото и малкия град - до столицата. От хора на масовия труд - до такива, изявени в образованието, науката и културата.
Намираме се в критичен за бъдещето на БСП период. Това се дължи на две основни причини.
Първата. Четвърт век след 1990 г. ние отново трябва да направим историческа промяна. Да извършим радикални леви реформи. Те трябва да укрепят държавността и да изведат България на пътя на устойчивото догонващо развитие и напредъка. Ние трябва да се справим с големите неравенства, с потискащата бедност, с трайната безработица, с изтощеното здравеопазване и демографския срив, с високата престъпност и корупция. Трябва да дадем тласък на икономиката чрез реиндустриализация, която за съжаление не стартира, чрез стимулиране на реалната икономика за сметка на спекулациите на финансовия капитал. Да изведем приоритети на икономическото развитие.
Отговорът на днешните проблеми е в замяната на "плоската" с прогресивна политика - за данъчното облагане, за разпределянето на земеделските субсидии и за мерките на социална закрила. Необходима ни е активна политика за заетост, квалификация и ефективно потребление. Необходима е нова социална, а не корпоративна държава. Ние сме членове на ЕС и НАТО и това ни дава възможности да се противопоставим на опитите за разделение между ЕС и Русия.
Втората причина е, че през последните години в БСП се натрупаха проблеми. Те са предизвикани от икономически и външни фактори, от отричане на социалистическите идеи и ценности. България не бива да е територия, подвластна на чужди икономически интереси и на местни олигархични кръгове. Крайно време е да поведем истинска социалистическа политика, скъсала с комплексите на миналото и с клишетата на социаллиберализма.
Аз ви предлагам: ПРОМЯНА, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ, ПОЧТЕНОСТ:
- Промяна - като стъпим върху постигнатото и  продължим напред;
- Последователност - като съответствие между обявената и реалната политика;
- Почтеност - морал и откритост в политиката - това е най-големият ни резерв в предстоящите битки.
Предлагам това като човек, който не се е облагодетелствал от властта и не е злоупотребил с вашето доверие.
Нека да е ясно: БСП не е нито в идейна, нито в политическа криза. В криза е цялата българска политика. Като част от нея кризата в БСП се проявява в отклонения от програмни и политически цели, в нарушаване на морала, в организационни и кадрови слабости.
БСП се нуждае от авторитетен център, от влиятелни структури по места и от активен диалог между тях. Аз съм за участие на членовете и партийните организации в решаване на най-важните за партията и обществото въпроси. За активно взаимодействие със синдикати, обществени организации, които представляват различни социални и професионални групи. Нашето по-добро представяне в обществото изисква да намерим наш медиен "прозорец" за анализи и дебати.
Не бива обаче още сега да превърнем в наши партньори най-острите си критици и съперници, които ни напуснаха "отдясно", точно преди европейските избори, а сега ни критикуват от нашите леви позиции. БСП трябва да търси съюзници, но преди всичко трябва да върнем при себе си разочарованите от нас, да се обърнем към разтревожените за съдбата на страната, към младите хора, които търсят своето бъдеще в България.
Днес някои ни предричат тежка изборна загуба, а други искат да ни сведат до трета политическа сила. Не подценявам риска партията да падне под критичния минимум. Не съм от раздавачите на леки обещания, но при определени условия можем да опровергаем нашите зложелатели. Но само ако поставим националните и партийните интереси пред личните, прекъснем  икономическите  обвързаности и се разделим с партийния конформизъм.
Очакванията и претенциите на всеки един от нас могат да бъдат постигнати само от силна БСП, която отстоява своите позиции. Нека никой не се изкушава от мисълта да превърне БСП в партия от типа на ГЕРБ или ДПС. Единството в БСП се крепи не на лидерство и изгода, а на убеждения и съпричастност. Не е достатъчно да се обединяваме около председателя, а това трябва да става на основата на нашата лява политика. Искам също да призова - оставете търговията с партийно влияние. Отхвърлете напазаруваната демокрация.
Като заместник-председател на Националния съвет  имам своя дял от отговорността за сегашното състояние на БСП. Но аз неотклонно съм отстоявал обявения от нас политически курс, за изработването на който имам основна роля.
Като зам.-председател на Парламентарната група на Коалиция за България съм изразявал редица от нейните позиции, прокарал  съм "червени линии", които отличаваха нашата политика. Правих го, докато чувствах подкрепа от моите колеги да защитаваме достойнството на БСП и нейната роля на мандатоносител пред ДПС.
Когото и да изберем за председател, той вероятно ще бъде атакуван от противници, съперници и медии. Затова всеки от претендентите за този пост трябва да е с такава репутация, че върху него да не се лепят съмнения или обвинения за зависимости, които да тежат на цялата партия. Все повече се убеждавам, особено през последната година, че правилните идеи могат да се осъществят само от подходящите хора.
Ако не успея в този избор, уверявам новия председател, че е свободен да формира следващото изпълнително ръководство, без да имам претенции към него. Пред вас заявявам, че в предстоящата кампания за парламентарните избори по никакъв начин няма да поставя на изпитание единството на БСП. Водил съм много политически битки в защита на позициите и престижа на БСП. Но не мога с моето лице да скривам чужди политически прегрешения и лични облаги. На нашата стена е останало място само за един надпис: "Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме". Начело с мен БСП няма да падне на колене, защото зад нас е България!

 

Източник: вестник “Дума”, 29 юли 2014 г.