Търсене в този блог

неделя, 3 април 2016 г.

ДУМА е идея !

 

 



Лошо е да си добър, да си различен, да имаш воля и кураж. Абсурдно е, но в наши дни да имаш собствено лице предизвиква не само човешка завист, но и политическа омраза. Оше от първия си брой "Дума" обеща да бъде вестник на всички, които търсят истината и искат да бъдат добре информирани. 
"Дума" не е нито офис, нито мобифон, нито елементарен бизнес. "Дума" е идея!
"Дума" не е дама, а воин, който държи на съдбата си. "Дума" се закле, че ще бъде борец срещу всяка диктатура! "Дума" не яде чужд хляб и се издържа единствено от словото, което продава. Ето защо ние спокойно можем да кажем, че сме по-независими от много независими, тъй като нямаме в джоба си нито една пара, дошла от външен източник.
"Дума" не е партиен орган в стария тоталитарен смисъл на това понятие, а знак на нов професионален и граждански подход към нещата и явленията. Той е най-нормален информационен всекидневник, чиято главна политическа отклика от другите вестници е ангажираността му към БСП и социалистическата идея. Но тази отлика никой не бива да превръща в отправна точка за творчески и организационен диктат върху вестника.  “Дума” не е обикновена ОПО, за да си позволи послушание и празни приказки. Тя е камбаната на БСП, чийто дълг е да стряска и да води. Отрежем ли езика й, ще я превърнем в чучело или в исторически експонат.
Всеки, който разглежда "Дума" не като национален вестник, а като теснопартийно издание, греши. "Дума" е не само вестник на социалистите, но и на всички, които хранят надежда в лявото движение на обществото. А те не са никак малко. Те са мнозинството от нацията, което иска да се измъкне от социалната кал и да живее достойно. Единственият вестник, който може да приласкае и поведе тези хора, е "Дума".
Нихилизмът и безродството, разрушаването на националния фонд и безогледното обедняване на хората свързаха здраво вестника с проблемите на времето. Това го измъкна от тесния коловоз на партийната политика и го превърна в реална национална трибуна.
Именно "Дума" бе първият публицистичен лист, който свърза в едно съдбата на социалната идея със съдбата на България. И който пръв посочи, че силите на реставрацията и класовия реваншизъм, независимо от своите модерни имена и обединения, са антипод на истинската демокрация. Не друг, а "Дума" доказа, че БСП няма друга грижа, освен грижата за България. Не друг, а "Дума" доказа, че професионализмът е немислим без модерен поглед към проблемите и света. И без онази воля за действие, от която се ражда новото. Вестникът е трибуната, по която стрелят всички. По тялото му стърчат и наши стрели. Това го превърна във вестник с характер, който не се страхува от истината, дори когато е неудобна.
Нашият вестник продължава да бъде големият вестник на България, независимо от конкуренцията и ударите под кръста. Без "Дума" стотици хиляди хора ще останат без своя ясен политически компас. 
В тези мили хора, които не могат без "Дума" е скрита нашата истинска сила. Който не познава тази сила, не знае нищо. Тя е магията, която прави вестника. "Дума" е щастлив не само със своите репортери и редактори, със своите автори, но и с читателите си. Тя е вестник с публика. И то публика, която го приема като откровение. На хилядите хора, които правят тази публика, искаме да се поклоним!
Жребият на "Дума" е да бъде свободният, независимият глас на партията и на лявата идея. Тя не трябва да отразява живота елементарно, с лозунги и резолюции, а трябва да го зарежда с мисъл. Знаем, че това е най-трудното, но и най-необходимото. Тук е скрит шансът на вестника, който не бива да се проваля.