Търсене в този блог

петък, 2 август 2013 г.

Значим жест !

 

Известният скулптор Александър Стефанов, голям приятел на Людмил Янков ще направи безценно дарение на Регионален исторически музей – Кюстендил. Събираният в продължение на много години с изключителна педантичност и настойчивост  архив на Людмил Янков влиза във фондовете на музея и по този начин ще бъде запазен. Той съдържа голяма част от писмените материали, личните дневници, стиховете, рисунките и скиците, бележки, фотодокументи и други, въз основа на които са издадени приживе книгите на Людмил Янков „Мечта отвъд долините” и стихосбирката „Гранитна вода”. На основа издирените по- късно документи и материали А. Стефанов организира издаването на недовършената книга „Стената” , сборника „Цената на мечтата”, както и преиздадените по-късно произведения. В редица събрани материали, излезли  след 1988 г. личи отношението и огромния респект на известни личности  към човека Людмил Янков. Тук са и редица документални източници, въз основа на които А. Стефанов издава през 1993 г. книгата “Тибет – на покрива на света с Людмил Янков”. Много от оригиналите на документите и фотоматериалите той издирва и  събира от различни колеги, съекипници, приятели и познати на Людмил. Архивът съдържа и неизвестни на широката публика факти и обстоятелства.

Дело на А. Стефанов са запазените гипсови отливки от ръцете на Л. Янков и последната му снимка.

 

 

Кой е Александър Стефанов ?

 

Александър Стефанов е известен български скулптор и художник.  Роден на 25 юли 1943 г. в София. Завършва Художествената Академия през 1974 год., специалност "Керамика".Член е на Съюза на българските художници (СБХ) от 1980 год. и участва във всички изложби у нас и в чужбина,организирани от СБХ. Бил е член на Управителния съвет на СБХ. Негови творби са собственост на Национална Художествена Галерия, Софийска Градска Галерия, Музей за декоративно изкуство, на галериите в Ямбол, Варна, Добрич, Габрово, както и в Германия, Франция, Холандия, Норвегия и Чехия.
Художникът е участвал в пленери и изложби в страната и чужбина, има реализирани декоративно-монументални творби, участва в художествено-пространственото оформление на музеи, изложби, работи в областта на керамиката, плаката, оформлението на книги. 
Негово дело са редица популярни паметници в страната, сред които този на Стефан Стамболов в градинката до “Кристал”- София,  в колектив с Иван Славов и арх. Иван Аврамов, на надгробния паметник на Людмил Янков в Кюстендил - в колектив с Емил Попов, както и паметникът на Васил Левски и неговите сподвижници в село Голям извор.

Носител е на Голямата награда – Златен медал на Международната изложба - конкурс за силикатен дизайн във Валенсия - Испания през 1978 г.и на наградата на СБХ за 1990 г.за творбата "Ако всеки от нас... "

Като приятел на алпиниста Людмил Янков, след гибелта му, Александър Стефанов издава втората му недовършена книга “Стената”, тръгва сам на планираната с Л. Янков експедиция в Тибет и след завръщането си издава книгата “Тибет – на покрива на света с Людмил Янков”.

Стефанов е автор и на книгата-анкета “Левски и Попа”, която разбуни общественото мнение в страната преди няколко години. През 2011 г.  издава историята по изграждане паметника на Апостола в София и доказа с документ, че автор на релефа е Рудолф Вейр. 

От 80-те години, художникът работи върху различни проекти: изследва българската култура и история, пресичайки десетилетията чрез събиране на статии и интервюта и подготвя за печат няколко издания, като голямата тема е Апостола на свободата - Васил Левски.

 Той е един от емблематичните за развитието на декоративно-пластичните изкуства в България художници, които разшириха жанровите им граници и  въведоха нова тематико-съдържателна проблематика.