Търсене в този блог

понеделник, 29 юли 2013 г.

Исках идеята на социализма да бъде страст на духа - проф. Чавдар Добрев

Удостояването с високата награда "Георги Кирков" за мен е душевен празник и признание, че със своето писателско дело съм искал идеята на социализма да бъде страст на духа, овладян от разума. Благодаря на журито с председател - блестящия публицист Велислава Дърева, за присъдената награда. Обнадежден съм, че в лявото пространство се утвърдиха талантливи, ярки и проникновени публицисти от по-младите поколения. Ще спомена три имена - Александър Симов, Георги Георгиев и Теофан Германов.

През последните 24 години всеки един от нас беше принуден да проверява своите съвест и вяра, достойнство и устойчивост. Да си задава въпроса: "Какво да се прави?", как да реагира на историческите превратности.

Социализмът на ХХI в. тепърва ще трябва да съобразява своя фундамент и кредо с променените реалности на новото време, но и с противоречията в човешката природа. Тепърва ще осъзнава защо в триадата "свобода - справедливост - солидарност"

свободата заема първо място

като алфа и омега на нашата философия и идеология. Тепърва ще проумяваме защо в стихотворението "Думи" на Никола Вапцаров и водопадът, който бучи в главата на окования политзатворник, мълви "Свобода", и ширналото се поле пее "Свобода", и усетът за просторен мах на косата, за буйно развят перчем се асоциира със сакралната сила на свободата.

На съвременния социализъм ще му се наложи да преброжда знанията и практиките на лявото  движение от всичките изминали столетия, за да извлече идейните си устои не само от едно негово днешно разклонение в Европа, за да споява органично интернационализма с националната идея и съдба.

Напразни са опитите да бъде подправяна стогодишната история на партията. Да се изгарят на аутодафе епическата мащабност на Септемврийското въстание, водещата роля на БКП в класовите борби през 20-те и 30-те години, приносите й на национална партия, оглавила съпротивата срещу фашизма и капитализма през 40-те години.

Очаквам да се преодолее подценяването в партийни среди на социалистическия период: 1944 г. - 1989 г. Фактите на насилие не обезсилват истината, че през втората половина на ХХ в. България преживя невиждан дотогава

икономически и духовен подем

реализира всестранна модернизация и повишаване на жизненото равнище. Българската култура през онзи исторически период е съизмерима с културата от първата половина на столетието. А в определени сфери на литературата - романа, разказа и драмата, в театрални жанрове като режисурата, във видове изкуство като киното, в музиката или изобразителното изкуство - успехите са уникални, увековечени с неповторими шедьоври.
Никой няма право да изопачава миналото на БСП и да я поставя в положението на бастард, на библейски Хам. 

Живеем в тревожни дни. В момента вътрешни и външни сили организират пълзящ преврат срещу демокрацията, срещу правото на народа чрез избори да решава въпросите на властта и на управлението на държавата. За изпълнение на преврата, с характеристики на цветна революция, се използва широк регистър от средства. Тези средства - политически, корпоративни, финансови и медийни, са мощен детонатор на трусове в обществото. Медиите и интермрежата, специално най-рейтинговите телевизии, работят с обединени усилия за  умножававане на ефекта от случващите се протести, за създаване в милионите зрители на чувство, че целият народ се е вдигнал на справедлив бунт срещу една объркана, безпомощна и незаконна власт. В този план медиите налагат манипулативно такава виртуална действителност, която да е в услуга на разгръщащия се преврат.

Мощно средство на цветната революция безспорно са уличните протести, които се провеждат всеки ден в София. В течение на повече от четирийсет дни те се самодоказаха като

агресивен инструмент за щурмуване

на властовите институции, за налагане на двувластие под носа на властта, която продължава да е във фаза на изчакване дано нещата позатихнат и се уредят от само себе си. Свидетели сме как на протестите отделна част на обществото перфектно изиграва лъжеролята си на народ.

На 23 юли, вторник, протестиращите  пристъпиха към директен сблъсък с властта, показаха същността си като авангард на осъществяващия се държавен преврат. Би трябвало да се помни: реални подстрекатели и вдъхновители на въдворения хаос в столицата са ГЕРБ на Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, стоящата зад тях олигархия, жадуващите реванш невлезли в Народното събрание десни партии и особено неправителствените организации, финансирани от чужбина, включително от американския мегаолигарх и мегаспекулант Джордж Сорос.

Днес най-важно е правителството "Орешарски" да реализира последователно и компетентно поетите от него обещания в полза на отечеството, а БСП да се държи като национално отговорна партия-мандатоносител. БСП е призвана, а е и длъжна да даде точна и категорична оценка на случващото се в страната. Да каже открито, че в България протестите са предмостие на един държавен преврат, че те обслужват спечелилата от прехода безродна олигархия, за която протестиращите са пушечно месо. Да предупреди, че задкулисни политически и бизнес играчи целят БСП в бъдеще въобще да не се допуска до властта, а в по-далечен план - да бъде ликвидирана като влиятелна политическа партия.

 Скъпи приятели, щастлив съм, че ви има, че сме много, че служим на дело, нужно на хората, че принадлежим на велика идея.

 

Думи след получаването на наградата "Георги Кирков" за публицистика - Бузлуджа, 27 юли 2013 г.