Търсене в този блог

вторник, 27 август 2013 г.

БСП пред много въпроси - проф. Чавдар Добрев

 

Извадка от статия от 22 февруари 2012 

 За БСП понастоящем е по-нужно да бъдат издигани на ръководни постове кадри с доказан партиен и държавнически опит, които очи в очи се сблъскват с всекидневните проблеми на хората, кадри, които са честни и некорумпирани. Нищо не им пречи, щом притежават необходимите качества, да са на младежка или на по-зряла възраст. Вопиюща е потребността от привличане и на повече експерти в ръководните тела, на интелектуалци с висока образованост и творческо дарование. Плаши ме възможността от нарастване броя на "леви" юпита в ръководния състав, персони, чиято физиономия и култура са лишени от харизма, от онова жизнено състояние, което Федерико Лорка нарича "дуенде".
Понякога имам и усещане, че за да се предвижи напред даден кадър в партията, трябва да покрие някакъв норматив за имуществен ценз.
Един от най-болезнените проблеми на БСП и сега е този за евентуалните й съюзници. Липсата на политически партньори, които могат самостоятелно да влязат в парламента, подтиква нерядко партийните ръководства да участват в коалиции, от които соцпартията губи. Според мен тази ситуация с политическото партньорство все още не се е променила качествено. Смятам, че от особено значение е да се направи пробив в две посоки: съюзяването с националноотговорни сили и разширяването на лявата коалиция. Колкото до следизборно управленско коалиране на левицата, центъра и десницата под мото  "демокрация срещу диктатура" струва ми се, че такава коалиция в близките години, поради българските условности, е невъзможна.
Актуализира се въпросът за партийното единство. И аз смятам, че БСП прилича на партия-конгломерат: своеобразно коалиране на хора, които имат различни социални интереси, различни разбирания за устройство на обществото, различни възгледи за свободата, справедливостта и солидарността, различен подход към обсъждането на националния и интернационалния облик на БСП. Какво да се прави? Този въпрос ръководството на партията не може повече да оставя без отговор.
Едни от привържениците на БСП държат тя да съхрани "во веки веков" подобен тип единство. Други са на мнение, че биха могли да се създадат поне две парламентарно представени партии с лява платформа, възприели програмата на социнтерна. Партии, които да се коалират и сътрудничат след избори. Кое е верният път?
Явно БСП ще бъде принудена в съкратени темпове да намери решения на основополагащи стратегически и тактически дилеми. Без преустройване на вътрешното й битие, тя и занапред ще бъде принудена да заема втора позиция в социалния живот.  

 

 Целият материал тук:  http://duma.bg/node/27324