Търсене в този блог

вторник, 16 декември 2014 г.

Желязната завеса бе заменена със социална - Атила Вайнай


 

 

Защо обикновените хора да плащат заради милиардерите, пита председателят на Работническата партия на Унгария 2006

Интервю на Светла Василева за вестник “Дума”     

 

Атила Вайнай е роден през 1963 г. в гр. Пакш, Унгария. Завършва Одеската морска академия в Украйна със специалност инженер-електромеханик. Работи в АЕЦ "Пакш". От 2002 г. е в Унгарската електрическа компания. Преди година е уволнен по политически причини. От 2010 г. е председател е на Работническата партия на Унгария 2006.

"Защо няма млади хора при левите? Защото още от университета на тях им се внушава, че левите са лоши, че комунистите са по-лоши от фашистите"


- Господин Вайнай, казвате, че сте уволнен от работа по политически причини. Възможно ли е това днес в демократична Европа?

- Властите в Унгария се боят от нашата партия. Социалната политика е толкова слаба, хората живеят по-зле, отколкото преди, и управляващите разбират, че рано или късно ще бъде зададен въпросът във всички страни от бившия Източен блок - защо ни е необходима тези система. Ако имаме макар и малък шанс в началото да кажем истината на хората и да стигнем до тях, тогава тази система може и да падне. Когато няма свобода, когато животът не е добър и хората гладуват, тогава трябва да се затворят устите на онези, които са срещу системата. Ако народът е недоволен, рано или късно той ще намери хората, партиите, организациите, които ще му кажат истината и ще го поведат. За капитала е добре когато фашисти като Йоббик (радикална крайно дясна партия - б.а.) лъжат хората, говорейки, че виновни за всичко са комунистите, циганите, евреите за това, че сегашният живот е живот в бедност.

- Това те открито ли го говорят?

- Да, и това говорене не се санкционира. Нещо повече - Йоббик получиха достъп до медии и все повече избиратели гласуват за тях, но не защото хората са фашисти, а защото са недоволни, не намират изход и не виждат алтернатива. За капитала е добре, когато крайно десните екстремисти получават гласове, само да не са левите и комунистите, защото ние наистина искаме да променим системата.

- Вие вероятно не знаете, но в България лявото е стигматизирано. Казвайки, че си ляв, ти автоматично си охулен, пратен в Сибир, наречен "червен боклук", "комунист" - това всичко в негативен контекст.

- Ето така, да. 20 години те ни тровят  постоянно. Защо няма млади хора при левите? Защото още от университета на тях им се внушава, че левите са лоши, че комунистите са по-лоши от фашистите.

 

- Нима?

- Да. В Унгария има музей, наречен "Дом на терора". Това е многоетажна постройка в Будапеща, в която има една-единствена стая, разказваща за фашизма. Всички останали стаи са посветени на комунизма. Там редовно водят ученици и им показват колко лоши са комунистите. Това е въведено дори в образователната система - показване на комунистите като зли хора.

- Казвате, че над Европа се спуска нова завеса, подобна на желязната, но този път социална. Какво имате предвид?

- Когато започна проектът за разширяване на ЕС, ни казаха, че всички ще имат еднакви права, че ще можем да се придвижваме свободно в рамките на съюза и ако сме в състояние да си намерим работа - нека работим независимо къде - в Германия, Австрия, Франция или другаде.

- Това беше нещо като морков, примамка?

- Да, като в приказката, но все пак го имаше закрепено правно и всички разбраха, че могат свободно да се придвижват и започнаха да го правят, понеже в нито една от източноевропейските страни не започна да се вдига стандартът на живот, а тъкмо обратното. Повечето хора заживяха по-зле, нямаше работа и те тръгнаха да търсят начини за оцеляване. Стана така, че мнозина се насочиха към Германия и Англия, и се стигна дотам Дейвид Камерън да заяви, че ще намалят помощите, но не за всички, а само за хората, идващи от Източна Европа. Това е чиста дискриминация и е против основните принципи на ЕС. Каза също, че ако ЕС не приеме това искане, Великобритания ще напусне съюза. Това се нарича шантаж. Ето това е новата социална завеса. Защото ЕС ще каже - за нас е по-важно членството на Великобритания. По този начин отново се ограничават правата на хората. Ако нямам пари, как ще мога да пътувам закъдето и да било? Дори и като турист. А ако нямам работа, какво ще правя в друга страна? Нямам ли работа - ще ме върнат обратно в държавата, от която идвам, както между другото и правят. На практика се получава, че хората живеят много трудно. И особено децата. За какво са виновни те? В Унгария имаме статистика от т.г., според която 40% от децата до 7 г. живеят в дълбока бедност.

- Къде е изходът?

- Много се надявам другарите ни от СИРИЗА догодина да спечелят изборите в Гърция и да покажат, че лявото е възможно. Също и да откажат да плащат част от държавния си дълг. Защото Унгария всяка година плаща около 3 млрд. евро само лихви по държавния си дълг. Тези пари ги събираме с данъците от хората, от децата. Само че тези заеми, на които плащаме лихвите, не народът ги е получил, а олигарсите, които умножиха богатството си. У нас се говори, че богаташите ни имат в швейцарски банки почти 10 млрд. евро и това са едва 250 човека.

- Как допуснахте това?

- Всички го допуснахме. Ние, от Работническата партия, се опитвахме да говорим, но нашите уста бяха запушени - не ни показваха по телевизиите, не ни излъчваха по радиото, не ни печатеха във вестниците. Ето защо можехме да стигнем до хората само чрез различни дискусионни форуми.

- Получи се така, че кризата се плаща от най-бедните.

- Затова подкрепяме гърците, които казват, че няма да плащат за нещо, което не са получили - за парите и богатството на олигарсите.

- Струва ми се - от това, което виждам като активност и протести - че при гърците нивото на солидарност е по-високо, отколкото при нас, българите, а вероятно и при унгарците?

- Да, унгарското общество е разбито на части. Отсъства солидарността. Трябва да намерим онези теми, което обединяват народа ни. А също и темите, които ни обединяват с българите, защото имаме общи интереси, например по въпроса за дълговете. Давайте да не ги плащаме - ако гърците не го правят, защо ние да го правим? Дайте да подкрепим гърците. Ето това е едно искане, зад което могат да застанат народите ни. Защо обикновените хора да плащат заради милиардерите? Нека обмислим това или поне да започнем да преговаряме. Да искаме от олигарсите да докажат произхода на парите си. Ако не могат, значи са ги откраднали. Немците например успяха да изкарат списък на хората със сметки в швейцарски банки и те започнаха да си плащат. Защо за немците това е възможно, а за нас - не? Трябва да настояваме за действителни равни права, защото сега равноправието е само на думи.

- Но вашият премиер Виктор Орбан създава впечатление на независим от ЕС и отстояващ националните интереси. Той има адмирациите на българи, които сравняват поведението му с това на нашите политици по отношение на Брюксел.

- Те го адмирират, понеже не го познават. Те знаят неговите лозунги, но не познават реалността. Да, той дава вид на храбрец, но увеличи бедността до драматични размери. Когато хората гледат, че децата им гладуват, на тях им е все едно за ЕС.

- Но унгарците го подкрепиха за втори път?

- Не, т.г. на изборите той получи около 450 000 гласа по-малко, отколкото преди четири години. Нашата избирателна система обаче е такава, че дори с 30% гласували за него, той вече има 2/3 мнозинство.

- Да, но той казва на еврочиновниците, че е избран от унгарците и ще защитава техния национален интерес, а не интересите на ЕС.

- Той го защитава на думи, говори така и това се харесва на хората. Истината е, че когато беше в опозиция, непрекъснато искаше референдуми. След като дойде на власт, промени конституцията и тя сега практически не дава възможност за организиране на референдум. Откакто той е на власт, на практика няма проведен нито един такъв, дори по най-малкия въпрос.

- Нима той имаше такава голяма подкрепа, че да му стигне за промяна на конституцията?

- Преди, когато Орбан беше в опозиция, нещата стояха така: ако 100 000 човека поискат референдум, то той трябва да бъде организиран. Сега тази възможност вече не съществува.

- Все пак не може да се отрече, че по отношение на енергетиката той действа самостоятелно.

- Вижте, в Унгария нямаме пари. Както и всички останали. Откъде да ги вземем? От американците ли?

- Разбирам. Пред нас стоеше същият проблем с проекта за АЕЦ "Белене".

- На практика Орбан дава това, което ще се построи не на народа. Той взема от един, за да даде на друг. До момента в нашата енергийна система работиха немците и французите. Сега на практика част от нея се дава на руския капитал. Не съм против немския, руския или френския капитал. Аз съм против капитала въобще. Защото който и да е капиталист, влагайки пари в нещо, ще има предвид преди всичко колко ще получи обратно, каква ще е възвращаемостта и печалбата. Това, което в действителност трябва да се направи, е да се организира обществен контрол, за да можем да виждаме какви са печалбите, защото сега не знаем. Това, което направи Орбан, е, че забрани за 50 години дори да питаме колко ще струват двата енергоблока, които ще се строят в АЕЦ "Пакш". Защото в края на краищата ние ще плащаме чрез цените на тока тази инвестиция. С тази забрана вече имаме прецедент. А щом веднъж нещо е станало, защо да не стане и втори път? Нужен е само закон, че това е проект от особено значение за държавата, например, и той вече е готов да бъде засекретен. Затова и казвам, че Орбан на думи говори, че хората имат възможност да изкажат мнението си, а практически забранява дори да питаме какво се случва. Виктор Орбан иска повече държава, но каква държава - държава на неговите приятели. Той гради национален държавен капитализъм. Иска да променя конституцията, дори му се ще всяка седмица да я променя, ако е възможно, и дори беше казал, че нямаме нужда от конституция, защото тя пречи на капитализма.