Търсене в този блог

неделя, 9 ноември 2014 г.

Оруел и нашата глупост - Емил Костадинов




Очаквам дясно, антисоциално управление, следващо либералната доктрина в политиката!

Без да провокирам, очаквам все по-голяма "умереност" в демокрацията, защото виждам лица, способни да надделеят над "претенциите" на демокрацията!

Очаквам разгръщане на непотизма, защото Близнашки беше само тест за това до каква степен обществото е способно да го понесе.

Не искам да изпадам в деструктивна параноя, но нямам основания за безпочвена и наивна вяра! Борисов успя да осигури подходящо подчинение към себе си, което не е изненада при ширещия се конформизъм.

През последния месец се наслушахме на хлъзгави обяснения. Те целяха да обяснят евтиния опортюнизъм, тоталната безпринципност, тоталната инфлация на ценности, на които ставаме свидетели!

И идването на лешоядите, които в този момент са повече от всички останали. Добре дошли в управлението на ГЕРБ на всички тези, които обраха значителна част от протестния анти ГЕРБ вот на изборите. Това несъмнено е факт с приносно значение! Не е важна необходимостта от трудни обяснения пред избирателите. Кой, впрочем, дължи днес обяснения на избирателите?

Добре дошли като управляващи в полето на социалното и на тези, които иначе не проявяват интерес към социалната действителност. На тези, които не желаят да се отделят от каймака на социалния регистър, и са доказано преситени аристократи и богато простолюдие. Много работа се открива пред тях като съвременни  социалдарвинисти, за да обясняват социалното разслоение.

Очаквам утвърждаване на двупластово общество и масово изпадане покрай пътя на нерентабилната част от него!

Не мисля, че новите управленци са некомпетентни или глупави. Ако са просто глупави, те ще допускат "грешки" и в полза на хората, каквито именно грешки не очаквам.

Мисля си за нашата, на всички нас, глупост. Защото очевидно днес глупостта процъфтява. А при тази глупост няма как да бъде свалена от вълка овчата кожа.

Остава да се надяваме, че днес всички искат да бъдат чути и понякога това може да се окаже фатално, защото така ще огласят глупостта си, въпреки несъразмерните си претенции. Тази ми надежда, все пак, отнасям към новите управляващи.

А ние останалите, както е казано в Светото писание: "Гледаме, а не виждаме, слушаме, но не чуваме, нито разбираме."

Затова се страхувам, че в сравнение със случващото се днес, "1984" на Оруел, може да се окаже история с щастлив край!