Търсене в този блог

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

No pasarán !

 

 

 

 

 РЕЧ НА ДОЛОРЕС ИБАРУРИ,

ПРОИЗНЕСЕНА ОТ ИМЕТО НА ИСПАНСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

19 ЮЛИ 1936, МАДРИД

 

 

 

Работници!

Селяни!

Антифашисти!

Испански патриоти!

 

Срещу военния бунт на фашистите, надигнете се в защита на Репуб­ликата, да защитим народните свободи и демократичните завоевания на народа!...

 

Чрез известията на правителството и на Народния фронт народът знае за сериозността на настоящия момент. В Мароко и на Канарите срещу военните и разбунтувалите се фашисти заедно се борят работниците и лоялните на Републиката сили.

 

Викайки „Фашизмът няма да премине, няма да преминат октомврийските палачи“, с оръжие в ръка работниците и селяните от различни провинции на Испания се включват в борбата срещу враговете на Репуб­ликата. Комунистите, социалистите и анархистите, републиканците демократи и верните на Републиката сили нанесоха първите поражения на разколниците, които завлякоха в калта на държавната измяна военната си чест, с която толкова се хвалеха.

 

Цялата страна трепери от възмущение пред тези дяволи, които искат да потопят демократична и народна Испания в един ад на терор и смърт.

 

НО НЯМА ДА ПРЕМИНАТ!

 

Цяла Испания се хвърля в битката. В Мадрид народът е на улицата, подкрепяйки правителството и стимулирайки го със своята решителност и борбен дух, най-после да смаже военните и разбунтувалите се фашисти.

 

МЛАДЕЖИ, ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА БИТКАТА!

 

Жени, героини на народа! Спомнете си героизма на астурианките от 1934; борете се по същия начин заедно с мъжете, за да защитавате живота и свободата на вашите деца от фашистката заплаха!

 

Войници, деца на народа! Останете верни на републиканското правителство, борете се на страната на работниците, на страната на силите на Народния фронт, заедно с вашите бащи, братя и другари! Борете се за Испания от 16 февруари, борете се за Републиката, помогнете им да триумфират!

 

Работници от всички професии! Правителството поставя в ръцете ни оръжия, за да спасим Испания и народа от ужаса и от срама, който предизвика триумфът на кървавите октомврийски палачи.

 

Не се колебайте! Всички да са готови за действие. Всеки работник, всеки антифашист трябва да вижда в себе си войник по време на сражение.

 

Народи на Каталуния, Баскония и Галисия! Все испанци! Да защитим демократичната република, да консолидираме победата, постигната от народа на 16 февруари.

 

Комунистическата партия ви призовава за борба. Призовава най-вече вас, работници, селяни, интелектуалци, да заемете своето място в битката, за да смажем решително враговете на Републиката и на народните свободи.

 

Да живее Народният фронт!

 

Да живее съюзът на всички антифашисти!

 

Да живее Народната република! Фашистите няма да преминат!

 

No pasarán!

 

 

 

Източник: Marxist Internet Archive, Sección en Español, Dolores Ibarruri, !No pasarán!,
https://www.marxists.org/espanol/ibarruri/1936/jul/19.htm

Превод от испански А. Димитров