Търсене в този блог

неделя, 30 октомври 2016 г.

Истината често боледува, но никога не умира – Богомил Колев

 

 

 

До какво води бездуховността, размисли преди Деня на народните будители

 

Днес нашият многострадален и много търпелив народ се нуждае от будители, борещи с разум и съвест злото, което пуска страшни корени и като октопод задушава доброто - взаимното уважение, солидарността на всички равнища в обществените структури. Обществото ни е болно, защото всекидневно е заливано отвсякъде с помия от простащина, злоба, завист, клевети, доноси, компромати, лъжи, интриги, цветущи и срамни обиди, безжалостно и безпрецедентно манипулиране. Тези болести, привнесени в повечето случаи отвън, заедно с демокрацията се вклиниха в обществения организъм като страшни тумори, водещи до злокачествени образувания и метастази, изтощавайки го с

опасни последици

На прага на демокрацията през 1990 г. по медиите беше съобщено, че по коефициент на интелект нашият народ е на второ място в света (след еврейския), а днес образованието и здравеопазването ни са под всякаква критика. Днес има стотици хиляди неграмотни. Имаше безплатно, сигурно и качествено медицинско обслужване, болници, поликлиники, почивни станции... Днес по тези хуманни показатели, говорещи за духовните ценности, добродетели, просперитет и развитие, нашата страна е на опашката сред страните от Европейския съюз.
Защо се стигна до тази незавидна съдба на народа и отечеството ни!? Колкото и неприятно да звучи, като че ли Великите сили имат интерес от това, защото един изстрадал изплашен, неграмотен и полуграмотен народ много по-лесно се манипулира и управлява. Ако нещата продължат да се развиват в негативен план, може да се очаква един ден, че подобно на Самуиловите войници на всеки 100 души неграмотни или полуграмотни у нас ще има един що-годе грамотен, който да ги води като стадо овце и да влиза в контакти с чуждестранните мисионери, за да може тази обезличена маса по-лесно да се управлява и експлоатира.
 У нас на първо място като разпространители и косвени внедрители на горепосочените негативни пагубни явления са народните избраници, политици и държавници. Някой, Гьобелс, ако не бъркам, беше казал, че една лъжа (клевета или компромат и донос), като се повтори няколко пъти, започва да звучи като истина. И по този начин отделни партии, групировки, екипи и индивиди, лесно 

постигат целта си с некоректни средства

Тази формула за съжаление се внедри и днес в нашето общество с всички разрушителни въздействия. Тук може да се цитира куплет от стихосбирка на един бележит наш учен и съвременен будител на нацията, академик Ангел Балевски:
                                
"Дето се говори за пазар,
там ще властвува парата,
дето е парата господар,
няма място за душата."  
     
Някои от средствата за масова информация се комерсиализираха. Говорене, писане и показване на всичко в името на парите, включително и на отречените от народа негативни явления като манипулация, умели лъжи, демагогия, проституция, наркомания, свободни съчинения и сензации, свързани с немалко проявления на злото с цел печалба. От друга страна, гладът и нищетата у нас тласкат хората към кражби и пладнешки обири по домове, учреждения, фирми, бензиностанции, банкомати, трезори, вили, на коли по улиците. Необходимо е да се отбележи, че тези бацили почти не съществуваха или тлееха по времето на социализма, който ние се втурнахме да разрушаваме във всички посоки, включително и немалкото  достижения. Водят се безполезни и никому ненужни разговори с години върху проблеми, време, през което може да се действа, да се строи и произвежда... Който и сектор да се вземе, ще се установят болезнени пагубни проблеми, предизвикващи безработица и упадък, въпреки публичните хвалби. Оправданието за всички неудачи днес на управляващите с кризата не е убедително. И както при всяка революция, истинските нейни радетели, идеолози и начални изпълнители са ликвидирани или смачкани, а на тяхно място в политическата стълба нагоре изплуваха и започнаха да се катерят кариеристи, алчни за власт и пари, посредствени, тясно скроени и корумпирани хора, нагаждачи, надарени и изкусни интриганти, двуличници. Тези стремящи се към власт хора имат нужда от свои клакьори, които да ги ласкаят и подкрепят при нужда. А това става причина за потискане и

мачкане на знаещите и можещите

на честните и почтените, на неудобните. Пророчеството в това отношение е отново на академик Балевски:

"Да пази Господ гладен да те храни,
и въшкав да те пощи в нощен мрак,
имота ти разсипник да го брани,
на разум да те учи пък глупак".

Оказва се, че главният виновник за всички сполетели ни беди от най-ниското до най-високото равнище е развитието на бездуховността. Обществото ни на тази база е разслоено и разединено и затова лесно се манипулира и лъже, затова пуснаха дълбоки корени в обществения организъм много бацили, довели до трудно лечими туморни образувания в него. Всеки индивид е поставен в ситуация да трепери за собствената си работа и съществуване. А това тласка бездуховните, по-неустойчивите и слабите към неморални и негативни действия. Борбата срещу тях е също тъй неефективна и предизвиква прехвърляне на топката от управляващите относно вината и отговорността. А това от своя страна се изпълнява с пускане в ход на манипулиране, клевети, доноси, интриги, предизвикателства, дрязги, обиди... В резултат дейността на обществената машина или организъм започва да боксува.
Има сравнително малки страни в света, като Финландия примерно, която по много показатели от историческа гледна точка, липса на достатъчно природни дадености и др., си прилича с нашата. От изостанала страна за кратко време тя успя да се утвърди като една от най-проспериращите държави, залагайки на духовността, образованието, социалната политика и сигурността. От бедна страна през 60-те години на миналия век Финландия вече е сред държавите с най-висок жизнен стандарт в света. Успехите й се дължат на доброто сътрудничество между бизнеса, държавните изследователски институти и политиците. Над нивото на министерствата работи много активно Съвет за научна технологична политика, ръководен от министър-председателя, в него влизат  представители на правителството, индустрията, науката и трудовия пазар. Разходите за Министерството на вътрешните работи са 5-6 пъти по-ниски от тези на Министерството на образованието, което е с по-висок бюджет и от военното министерство и с 6 пъти по-висок бюджет от външното министерство. Повече разходи от образователното министерство има само в областта на социалното и здравното осигуряване. С други думи, става дума за приоритетите на "социалната държава". Във Финландия се постига жизнено необходимата за всяко общество толерантност, сплотеност и доверие като гарант за просперитет, фактори, на които у нас не се обръща необходимото внимание. Финландските граждани са разбрали, че интеграцията в обществото и толерантността са много важна и ефективна "производителна сила". Там сътрудничеството на гражданите с органите на властта е утвърдена практика. Сътрудничеството с полицията е въпрос на чест и граждански дълг и принос към личната, фамилна и национална сигурност (навремето и у нас имаше твърде полезни "доброволни отряди"). И още нещо много важно - Финландия

не носи наслоения от предишни политически режими

тя ги е загърбила, нещо много характерно за България, в която 26 години след "нежната революция" правителството продължава да изтъква миналото като пречка. Виновни на днешните управляващи все още са предишните правителства и особено това на Тройната коалиция. Много неща могат да се споменат още от далечна Финландия. Възниква въпрос - може ли България да се поучи от нея, макар че сме южна страна с по-мек климат.
Когато се посочват част от негативните явления у нас, не означава, че в обществото няма честни, трудолюбиви, знаещи и можещи родолюбиви българи, милеещи за род и отечество, носители на добродетели, хора с чувство за отговорност, които понякога водят отчаяна борба срещу злото и често стават жертви. Тези хора, своеобразни съвременни будители, носители и проповедници на доброто, на лоялността, толерантността, на истински добродетели, чувствителни и състрадателни, духовно извисени, са призвани да се борят срещу всички прояви на злото и да показват правилния път за развитие.
Един мъдрец и философ беше казал: "Истината често боледува, но тя никога не умира". В даден момент развитието на събитията води до блесване на Нейно Величество истината със страшна сила. Щом диагнозата на заболяването на обществения организъм е установена, лечението става много по-лесно и ефективно. Народът ни е търпелив, корав и жилав. Устоял е на всички бури и на духовния мрак по време на византийското и особено на 500-годишното османско владичество. Доказателство за това е, че нито Византийската, нито Отоманската империи ги има, а малка България я има, ще я има и ще пребъде. Образованието, културата, духовността, моралът, етиката, лоялността, толерантността, справедливостта, взаимопомощта и солидарността, социалните грижи и сигурността трябва да се издигнат на най-високия пиедестал. Това са най-сигурните гаранти за просперитет на държавата ни. Дали ще ги доживеем?