Търсене в този блог

петък, 27 ноември 2015 г.

Светла Василева: Еврофондовете – залъгалка за лапнишарани

 

 

Парите се усвояват от "правилните хора", а резултатите след приключили проекти са плачевни


 Поредната залъгалка, с която властта се опитва да ни приспива, се нарича еврофондове. Преди бяха магистралите, но те вече не вършат работа. Ефектът от пускането им се превърна в дефект. Заради скандалите и гафовете около строителството, натрапеното ленторязане, агресивния пиар, хвалбите, обещанията, че построяването им ще върне у нас българите, които избраха да напуснат страната, търсейки по-добра перспектива за себе си, ще донесе инвестиции, работни места и други благини всякакви. Видя се, че асфалт и бетон не вдъхновяват ни инвеститори, ни емигранти, и биберонът "магистрали" вече не върши работа. Не удържа вниманието на публиката и тя се изнервя, а това е лош знак за всяка власт. Липсата на залъгалка, която да мами очакванията, крие опасности. От изостряне на чувствителността. От вглеждане в настоящето и реалното. От задаване на въпроси за бедността, неравенствата, сигурността, бежанците, циганите, гетата, корупцията, неграмотността. Каква е политиката на управляващите по тези проблеми днес, утре, след пет години? Има ли такава? Ще има ли? Кога?
Отговори няма, а ако някак се прокраднат, те са единствено следствие на неизбежна необходимост. Необмислени, често импровизирани, разнопосочни, противоречиви и променящи се понякога в рамките на денонощие. Подобно поведение издава несигурност, слабост и управленска немощ. Няма власт, която да желае подобен публичен образ. Ето защо еврофондовете и говоренето за тях са

безопасен и сигурен пристан

В добавка носят в себе си обещание за бъдещ просперитет, сиреч стават за "залъгалка".
Още с встъпването в длъжност преди година кабинетът "Борисов-2" посочи ускореното усвояване на европарите за един от основните си приоритети, с акцент именно върху "усвояването". Количеството преди всичко, не толкова качеството. На 2 август т.г. в Сливен премиерът в опит да героизира усилията си заяви, че преди пет години, когато ГЕРБ дойде на власт, усвояването на еврофондовете било под 1%. Греши. Или защото не знае, или знае, но откровено лъже. Според справката на Европейската комисия (ЕК) към 2009 г. България е усвоила 9,6%. Бойко Борисов бърза да обещае, че към края на тази година, когато приключва де факто първият програмен период, страната ще финишира с 92% - 93% усвояемост. В края на същия месец по време на закриване на летния университет на младежката организация на ГЕРБ във Варна, той обявява, че усвояемостта вече е 92% и че сме изпреварили Румъния с 20%.
Числото 92% е повторено многократно по време на предизборната кампания за местни органи на властта. Всъщност

еврофондовете бяха превърнати в център на кампанията

Кметовете, които се състезаваха за втори мандат, отчитаха колко градинки, спортни площадки, велоалеи и екопътеки са направили с европари. Съперниците им, които претендираха да ги изместят, уверяваха, че ще правят същото, но повече и по-добре. Теми като безработица, гетовизация, сегрегация, обезлюдяване, привличане на инвестиции бяха подминати. За ефекта на вложените евросредства и неговата устойчивост никой не говори. Вероятно защото щеше да се наложи да признае далеч нелицеприятни неща като това, че със спиране на еврофинансирането всичко приключва. Работните места изчезват, офисите се закриват, остават отчетите, купищата рекламни дрънкулки и странни строежи като паметници на човешката глупост.
И за друго не се говореше по време на кампанията. С какви средства ще се поддържа изграденото и откъде ще се вземат. От нови местни данъци? От централния бюджет? Откъде? Интересно има ли някой, който да разсъждава по тези въпроси, или властта смята, че с приключване на строителството и рязане на лентата приключват и ангажиментите й.
В средата на кампанията зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева също прибави възторг и еуфория към "залъгалката" на ГЕРБ, помпайки националното самочувствие. На 11 октомври в столичния квартал "Владая" по време на освещаване на храм тя обяви, че за пръв път България е в челната десятка по усвояване на европейските средства и в момента е на осмо място. Три седмици по-късно, на 31 октомври, отново тя съобщи, че страната ни вече е на второ място след Чехия по скорост на усвояване на еврофондовете, които ни се полагат до края на годината, като уточнява обаче, че става въпрос за периода от 1-ви януари до 12-и октомври 2015 г.
Миналата седмица по време на дискусия "Първите 7 години в ЕС" вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че до момента (17 ноември) България е усвоила 93% от евросредствата, като има потенциал това число да нарасне. Почти същият процент с разлика от единица (92%) беше обявил премиерът Борисов още на 30 август във Варна. Очевидно един от двамата бърка. Или послъгва. А може би и двамата. Справка на страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК сочи, че към момента България е усвоила 82,8% от евросредствата. Числото съществено се различава от съобщаваното от премиера и вицепремиера. Дори и с този процент и неимоверно "ускорени" по думите на Кристалина Георгиева, пак сме

на 22-ро място сред останалите 28 страни

членки на ЕС. Все още сме далеч от първенеца Гърция, която води с 96,8%, следвана от Естония, Литва и Португалия с по 95%, Полша с 94,8%, Швеция с 94,7%, Латвия с 94,6%, Финландия с 94,4%, Люксембург с 93,5%, Словения с 92,8%. Средноевропейският процент е 87,6, а държавите, които са след нас, са Чехия с 82,7% усвоени европари, Малта с 81,6%, Италия със 77,4%, Словакия със 74,5%, Хърватска със 71,6% и Румъния с 67,7%.
Това не е единственото разминаване между обявеното за постижение от нашите политици и онова, което сочи ЕК. Според Томислав Дончев например създадените до момента работни места благодарение на европрограмите са 372 000. Според ГД "Регионално развитие" обаче те са над 82 пъти по-малко и са едва 4514. ЕК уточнява че работно място, създадено с евросредства, е такова, което не е съществувало преди това и е възникнало в резултат на изпълнението на европроект. ДУМА в свой мониторинг на отчетите за изпълнение на ОП "Развитие на човешките ресурси", публикуван в началото на тази година, също констатира, че за периода 2011-2013 г. лицата, започнали работа, са 99 365, но броят на тези със запазена заетост една година след приключване на проектите е нула. Струва си да се отбележи, че Румъния, която към момента е абсолютен аутсайдер според отчета на ЕК, е разкрила 25 193 работни места, първенецът Гърция - 24 487, а Унгария, която е само на две позиции преди нас по усвояване на европари - 92 936. За тези три държави в таблиците на Брюксел е отчетен и броят на подпомогнатите стартиращи предприятия. В Гърция те са 2336, в Унгария - 2059, а в Румъния 106.

Резултатът на България е нула
 
В момента по ефирните телевизии се върти реклама на ОП "Транспорт", която внушава на зрителите, че 400 км железопътни линии са модернизирани с евросредства. Според справката на ГД "Регионална политика" обаче те са 2,4 пъти по-малко и става въпрос само за 164 км. Иначе посланието на клипчето е: "Бъдещето идва днес". Какво точно означава това, не е ясно. Едно е сигурно - някой здраво преиграва с числата, успешността и отчетността.
Тези дни премиерът се закахъри, че Европа може да ореже от парите на оперативните програми за новия период и да пренасочи част от тях в сектор "Сигурност" предвид последните събития. То си е за притеснения. Нищо, че Томислав Дончев се скъса да ни уверява, че не живеем единствено от еврофондове. Ама никак. Те заемали само някакви 80% от публичните инвестиции. Той вероятно е забравил какво е говорил на 19 май т.г. по време на бизнес форум за иновации и конкурентоспособност, когато каза, че "европейските пари ще бъдат основният двигател на икономиката". Което пък е косвено

признание, че други средства няма

че колкото правителството и да се хвали, че излъчва стабилност, очевидно никой отвън не я забелязва. Явно бизнесът намира държавата ни за рискова и не се интересува нито от наличието на магистрали, нито от евтина работна ръка. Посланията на управляващите по-скоро са за вътрешна употреба, колкото да ни внушават собствената им безалтернативност и да ни залъгват с обещания за новите оперативни програми.
Властта иска да реже ленти, да отчита километри магистрали, брой спортни площадки и зали. Да говори за проценти на усвояемост. Тя не желае да коментира реалния ефект от европарите, как те действат на бизнес средата, как я опорочават, създавайки обръчи от фирми и квазиикономически структури, които нагаждат дейността си според проектите, нито да каже, че всъщност бенефициентите на евросредства са само 6503. Тя не иска да признае, че еврофондовете са банкомат, който пуска пари

само ако правилните хора наберат вярната комбинация

Проблемът е там, че комбинацията друг я избира, а не ние. Друг решава какво ни е нужно, а не ние. За всичко това обаче властта си мълчи. Говори само за проценти на усвояемост. Нека да започнем да я питаме. Като сме толкова успешни в усвояването, защо нямаме икономика; защо тънем в мизерия; защо бедността вече не е само в Югозападния район, а обхвана и Северен Централен; защо неравенството в страната е стряскащо, а регионалните диспропорции между Северна и Южна България са видими с просто око; какво се случва с работните места след спиране на финансирането? А с фирмите? Докато не получим честен отговор на тези и още много въпроси, управляващите ще продължават да ни вземат за лапнишарани и да ни залъгват с еврофондовете.


Числата

- Усвоили сме 82,8% от заделените за нас европари и по този показател сме на 22-ро място в ЕС.
- През 2011-2013 г. лицата, започнали работа по програмата "Развитие на човешките ресурси", са 99 365, но броят на тези със запазена заетост една година след приключване на еврофинансирането е... нула.
- Брюксел отчита, че нямаме стартиращи предприятия, подпомогнати от еврофондовете. 
- Бенефициентите на еврофондове у нас са само 6503.

 

 

Източник: вестник ДУМА, 25 ноември 2015 г.