Търсене в този блог

понеделник, 1 ноември 2021 г.

Будители ?

Политиците днес ще изричат красиви патриотични слова, тв репортажите ще ни ги показват трогателно. Един вузовски кандидат-президент вече покани учени и творци да празнуват заедно. Щото днес е Денят на будителите! Хвала на министъра Стоян Омарчевски, който преди почти 100 години е узаконил празника, и на "Мати Болгария", загдето го възроди.

Омарчевски ли, кой беше тоя? Колцина са възрожденците, чиито имена могат да изброят без запъване учениците ни и дори студентите? Откакто върнахме празника на Будителите преди 30 години,  се срина просвещението, дори думичката "просвета" изгониха от училищния закон. Къде отиде културата на обществото ни, което не чете, не се интересува от изкуство извън чалгата, разбира се? Не говоря за изключенията, масово е така. Доказателството? Ами, само невежо и просто население може да се юрка по площадите да плюе ваксините, щото щели да го превърнат в жаба. И да си връзва конeц на пръста да не го стигне съдбата на поне 150-те мрящи на ден. Протестиращи нахлули в мол, не в библиотека. Само просто население може да търпи десет години да властва над него оня, дето се хвали: "И аз съм прост, затова се разбираме"... И после пак да си го иска. А днес и той ще употреби политически Будителите...

С какви доходи живеят днес хората на перото, на знанието, на читалищата, на изкуствата, на културата като цяло? Да му пука на обществото за тези будители? И дали му трябват будители, които да му отварят очите за истината и за българщината? Всъщност, кои са будители сега? Тези, които имат дързостта да тръбят истината, която никой не иска да чуе, да се опълчват срещу самозабравилата се власт, която и където и да е тя. С цената на всичко. Левски и Ботев ги убиха, нали? Будителите винаги са малцинство. Колко журналисти днес казват истината за губернаторството на САЩ над България, колко от тях съобщиха, че на последната среща на външните министри в НАТО се е обсъждала новата стратегия на алианса - да почват тайни учения в страните участнички как да използват ядрено оръжие срещу Русия, та да се защители държавите по Балтийско и Черно море! Будители ли? 

В Х век Константин Преславски написа светлите думи: "О, будители народни, цял низ светли имена чисти, сияйни, благородни, вий сте нашите знамена най за вечни времена." Дали за вечни? Не се ли върнахме днес във времената на Ботев, чиято публицистика изгониха от учебните програми, защото май че е вредна за новите ни "ценности": "...коронясаните венценосци се борят помежду си, земат стратегически позиции и кукурикат за близкото решение на возточния вопрос; а младото поколение изникнало покрай дуварите и чака да го огрее слънцето откъм запад, за да каже своята последна дума за живота, за характера и за стремленията на гъбите. А ти... О! Ти си българин и патриотин! Запей песента "Гъби, мои гъби", пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ".

 

Честит празник на будителите, на нашите знамена !

 

 

Велиана Христова, 1 ноември 2021