Търсене в този блог

вторник, 26 октомври 2021 г.

Див капитализъм ! - Велиана Христова


Е то бива, ама чак пък толкоз! Започна някакво вече обсъждане около бюджет 2022 и организациите на едрия индустриален капитал пак се пробват да си пробутат кяра. Може България да е последна по доходи в ЕС, да е първа по бедност, да има пандемия, може хиляди да са болни, стотици да мрат, да остават без заплати и без работа на фона на небивал ценови шок - едно си знае баба, едно си бае. Не ни карайте да плащаме - ни за болнични, ни за майчинство, оставете си ни печалбите, ликвидирайте всички досегашни социални права на работещите и бедните! Може да вземаме по 15 000 лв. на месец, но сакън - не ни ги облагайте с по-висок данък, щото времената са тежки!

Това вече е див капитализъм, какъвто в Европа просто няма. В страната с най-голямото неравенство между бедни и богати (въпрос на национална сигурност) някои искат то да е още по-голямо, а хазната да се пълни от бедните, не от богатите! Криза? Влечете си я сами! АИКБ иска: да не растат минималната пенсия и минималната работна заплата, синдикатите да се бият за тях по браншове; работодателите да не плащат първите три дни от болничните, да не плащат и за майчинство; да се махне класът за прослужено време, а максималният облагаем доход да стигне не повече от 3000 лв.! Див цинизъм!

Вече в цяла Европа богатите плащат по-висок процент от бедните, цяла Европа взима мерки за облекчаване хала на бедните и уязвимите при и след KОВИД-19, тук - не, едрият бизнес иска направо да търчим в обратна посока. Изкривяването в данъците на заможните и на мнозинството работещи българи да стане още по-голямо! Едно е, като ти приспаднат данъка, да имаш 27 000 лв. джобни, друго е да останеш с 360 лв. примерно. И искат отгоре на всичко да им работиш ненормирано, та да имат те печалбата си. А какво ще правите, господа работодатели, ако ЕС въведе обща минимална работна заплата, което активно се обсъжда? Защото цените ни станаха все европейски, че и отгоре, а заплатите ни са като на крепостните селяни в Средновековието. Затова който може, си вдига чукалата да работи дори какво да е на Запад, само да оживее.

И понеже пак идат избори - нека всички кандидати за злощастния ни парламент задължително да обявят как се отнасят към тъй наречените предложения на АИКБ за бюджетната 2022! Колеги, питайте винаги кандидатите за това, във всички медии. Няма общи приказки как ще борят бедността, има конкретика как ще затънем под дъното. Пък нека хората решават какво избират - не е време за шоу. Ножът стигна вече до кокала... нашия.


Източник: вестник ДУМА, 26.10.2021 г.