Търсене в този блог

вторник, 5 октомври 2021 г.

Антифашизмът е безсмъртен

Гранитните герои пречистват съвестите, заставаме пред тях, за да проверим себе си

 

Злодеянията на фашистите през Втората световна война не можеше да останат ненаказани. Идеята за съдене на виновните престъпници е дадена от Рузвелт на Сталин и Чърчил и тя е приета. Трибуналът за съдене на военнопрестъпниците и техните сътрудници под името Народен съд бе създаден и в България, по подобие на Нюрнбергския и Токийския трибунали. Пред Народния съд да отговарят бяха изправени регенти, министри, народни представители и стотици местни ръководители, военни и жандармеристи - за обесените, обезглавените, за порутените домове, за масовите разстрели на участници в легендарната Съпротива.

Борбата на най-смелите припламна с драматичен блясък върху жертвените ветрове на времето. От твърдост и нежност, мъжество и романтика, от труд и мечти е излят бронебойният живот на първите, в който пулсира напрегнат ритъм на една огнена епоха. Те притежаваха сърца, способни да усетят реалните изригвания на времето.

Антифашистката съпротива бе кървава школа, училище за класова омраза. Черните страници в историята на народа ни са свидетелство за светлината на идеите и устрема на борбата. Красивото мъжество на борците срещу фашизма покорява и възхищава с гордото си мечтание и твърдата си нежност. Борците от Съпротивата са пример за висотата на духа, който обладава само хора с ясна мисъл и душевна чистота. Олицетворение на духовна самостоятелност, силен характер. Зад тяхната скромност бушува независимостта на духа, собственият път на мисълта, собствената линия на поведение. Те бяха смели характери, жизнени и стремителни в живота и в борбата. Всеки от тях беше вулканична натура, която непрекъснато клокочеше от емоционални взривове и сътресения. Всеки от тях беше съчетание на възторг и болка, възмущение и силна възторженост.

Любовта им към Отечеството, волното непокорство ги сродяваха. Те издържаха и загинаха силни, буйни, жизнени, несломими. Голяма част от тях бяха уникални личности, самоотвержени герои, будни хора с чиста съвест и гневни юмруци. Те се ръководеха от порива на сърцата, от ясен ум и силна воля.

В мрачното единство на подвига им се криеше славата и красотата на борбата. Жестокият огън на борбата превърна кръвта им в стихия, сърцата им - в барутен погреб. Тези железни хора носеха за народа-страдалец неговите надежди и неговото отмъщение. Вярата, която отнесоха в небитието, бе тяхното скъпо и всепобеждаващо оръжие. Те бяха на върха на жестоката ураганна битка срещу фашизма.

Нашата партия не трепваше пред терора и убийствата и в това беше патосът и волята на борбата. В онези жестоки дни трябваха сили, за да победиш, когато стократно я погребваха и над "гроба" й пиеха кървави наздравици...

Борците от съпротивителната борба бяха носители на нова нравственост, която е ядката на комунистическата идеология, и я превръщаха в собствена мяра за жизнено поведение...

Всички загинали се преселиха в легендите. Гранитните герои пречистват съвестите. Заставаме пред тях, за да проверим себе си. Това придава на паметниците нравствени сили и ги превръща в обществена съвест. Гранитните борци са хиляди по села и по градове, поругавани и срутвани, опръсквани с калта на безумна омраза, но съхранени от народната любов - заставаме пред тях с червени рози, с вълнение и тъга, с почести и преклонение като на среща с болката и славата на антифашистката съпротива. Непомръкващи чувства на признателност витаят пред всеки паметник, край всеки паметник на антифашисти коленичат обич, кристална обреченост - всеки паметник е школа, пример, съдба! Всеки паметник е трибунал на съвестите! И горко на онзи от живите, който сведе гузно поглед към земята и се страхува да отговори на мъртвите, застинали в гранитните паметници!

А докато звучи в сърцата ни химнът на безсмъртието "Вий жертва паднахте..." - писан с кръв и изпят като стон, ние ще стъпваме горди по благословената земя и ще търсим брод между безсмъртието и вечността, превръщайки мъката в песен, гордост и възмездие!

 

Тотьо Бакалов

Вестник ДУМА,  5 октомври 2021