Търсене в този блог

неделя, 24 август 2014 г.

Лоши пророчества за съдбата на човечеството - Панчо Панчев

 

 

 

В ръцете си държа два случайно попаднали ми листа хартия, компютърна разпечатка от нещо си, които ме парят като парче въглен, извадено от разжарена пещ. Те са част от една страшна пророческа мемоарна изповед, написана през 1945-а година, на която тогава никой не е обърнал особено внимание. Това се думи на Алън Дълес, тогавашен (пети) директор на ЦРУ (от 1953 до 1961 година) и ръководител на американските тайни служби в Европа по време на Втората световна война.


Той кротко и бих казал добронамерено ни гледа и от приложената снимка - около шейсетгодишен мъж с костюм и вратовръзка, очила и лула. И ето какво пише за начало: "Ще свърши войната... И ние ще хвърлим всичките си сили, всичкото зло на САЩ, цялата си материална мощ за измамване и оглупяване на хората... Посявайки хаос, ние ще заменим незабелязано човешките ценности с фалшиви"...


Никога не съм предполагал, че опростяването на нашия народ (моля за извинение, ако греша, но статистиките са на моя страна) не е случайно, а е плод на пъклен план против човечеството, който за съжаление бавно, но сигурно се осъществява. Някой ще ми възрази, като ми даде пример с нашите ученици, които редовно са на първите места на математически и други интелектуални състезания по света. Но те ще завършат средното си образование и ще отидат да следват, а после ще останат и на работа в САЩ и в други държави, които редовно купуват мозъци. И как да ги упрекна тези млади хора, когато според апокалиптичните планове на днешните дълесовци държави със завидна история и с многовековна култура като България ще бъдат превърнати в разчистени площадки за груби политически и военни игри.


Ето какво пише по-нататък зловещият американски пророк: "От литературата и изкуството ние постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, киното ще изобразяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти... Ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството - с една дума, каквато и да е безнравственост"...


Това е мислено и писано преди повече от половин век и можем определено да признаем на автора, че голяма част от предсказанието му вече е факт. Къде са едновремешните социални, или човешки, казано по-простичко, филми, заснети във Франция, Италия, в самите Съединени щати, които съм гледал през младежките си години? Къде са френската "нова вълна", италианският неореализъм, чешкото чудо и други течения, които бъркаха дълбоко в човешките души и ни правеха по-добри. Сега на телевизионния екран гледаме жестоки убийства, боеве и катастрофи, апокалиптични кадри, които вещаят края на света... Предполагам, не е по-човешка картината и в кината, където, да си призная, не съм ходил скоро.
Плашещият ни пророк вещае още много човешки или по-скоро античовешки черти на бъдещите хора като безпринципност и рушветчийство, бюрократизъм и недобросъвестност. За изненада на църквата и нейните препоръки, изредени в Десетте божи заповеди, понятия като честност и почтеност ще бъдат осмивани и ще се превърнат в никому ненужна отживелица.


То не че сега вече сме много морални и човещината ни трогва, но когато и книгите и всички изкуства ни втълпяват антихуманизъм във всичките му прояви като простащина, лъжа и измама, пиянство и наркомания, безсрамие, предателство, враждебност между хората и народите, и още много други пороци (поне в миналото се смятаха за такива) продължават да разцъфват в поколенията, не ни очаква нищо хубаво.
Ще си позволя да завърша с още един цитат, защото не бих могъл да изразя казаното по-добре: "Ние ще се занимаваме с хората още от детските и юношеските им години. Главният залог ще бъде върху младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим пияници, вулгарни хора, простаци"...

Не бих казал, че вече са постигнали всичко това при всички наши млади хора, но много се опасявам.

 

 

24 август 2014 г.