Търсене в този блог

вторник, 1 ноември 2022 г.

Голям празник vs. Голям праз – Теофан Германов

Денят на народните будители – красив и патриотичен празник, който много български семейства почетоха скромно и с искрена почит. Но, уви, много от българските деца в навечерието на този празник не си припомняха „Аз съм българче“ и „Де е България“, защото бяха „заети“ да се маскират и да боядисват лицата си като призраци и таласъми, да тропат в късни доби по вратите на съседите и да просят лакомства, защото иначе щели да направят пакости. И това нещо, наречено Хелоуин и било много „готино“ и модерно, не за друго, а защото така го правели в Америка. Дълбокият корен на т.нар. „празник“ Хелоуин даже не е американски, а е келтски, свързан с тяхната Нова година и поверието, че тогава душите на умрелите се връщали на земята и търсели живи тела, в които да се вселят, затова и живите се маскирали в страшни костюми, за да плашат привиденията. По-късно Църквата е решила да тушира значението на този езически и сатанински празник, и е постъпила хитро, като вместо да опитва да го забрани го е заменила, сливайки го с Вси светии. Оттам, та до днес, когато в САЩ това е превърнато в цяла много печеливша индустрия, в каквато отдавна са превърнали и други някога християнски празници. По-късно политкорекността ни забрани Коледа и Великдена и ги превърна в „зимни“ и „пролетни“ празници. А всичко това от духовни празници стана  вулгарна и изоглавена шопинг-вакханалия. Накратко: Големият празник се превърна в Голям праз…

А къде сме ние в целия този маскарад!? България от повече от хилядолетие е православна страна и нашето православие неотменимо е част от генетичния код на българина. Ако не беше, да е изчезнала, барабар с българската нация през петте века османско робство… Да, България е на кръстопът на култури и тук мирно съжителстваме и уважаваме традициите, а често и се радваме и скърбим заедно - българи, турци, арменци, евреи, роми.

Но у нас с 200% сигурност и доказано, е че няма две конкретни малцинства – „македонско“ и келстско! Следователно – келтския празник Хелоуин няма място в България. Няма място и католическият Вси светии, защото ние си имаме наш – православен, който е през пролетта. Нямат място и сатанинските костюми на призраци, черепи и разложени трупове, с които децата ни цапат чистите си лица. Ние си имаме много по-красивите, оригинални и стародавни кукерски традиции с техните костюми и обичаи – ако това искат децата като забавление, го имат! По същия начин си имаме много по-красивия Св. Трифон Зарезан с виното и любовта, с утвърждаващата живота и надеждата радост, че природата се възражда след Зимата, а не лигавия и комерсиален Св. Валентин с лицемерните сърчица и розови букети.

Имаме си и истинска Коледа – с уникалните български традиции и коледарите и най-вече – с вярата ни в Рождеството на Иисус Христос и надеждата за спасението на нас-човеците от греха и лошото. А не оная менте-Коледата по американски с лигавите и елементарни холивудски филмови „бози“ за Дядо и Баба Коледа и цялата им рода, с елфите, елените и най-вече и най-естествено – с купищата подаръци. Които, ако не ни ги хвърли Добрият старец през комина, си имаме алтернатива – юруш в мола на Черния петък, грабвай кредитната карта  и купувай, купувай, купувай! Защото и едрият бизнес душа носи – черна и бяла техника, лаптопи и телефони, модни дрешки и обувки…

В България има място за великите произведения на стойностната американска култура, както има и за руската, немската, френската, италианската, китайската, балканската, латиноамериканската и всички други древни и съвременни култури, защото те са многообразието на света, в който нито една духовност не бива да има надмощие, особено ако е пазарно или (гео)политически наложена! Но пошлите псевдо празници и масовата медийна ширпотреба, са анти-култура, без която ще живеем много по-нормално.

Как така си самовнушихме, че непреходната българщината, вярата в православния Бог и родолюбието били нещо „провинциално“ и „демоде“, после зарибиха децата ни с национален нихилизъм, безродие и безверие, с прогнил глобализъм и потребителство, защото така било „модерно“, „неолиберално“ и „цивилизовано“. Криворазбрана цивилизация, разбира се!

А сега вече им внушават от най-ранна възраст, че както е забранено да се пушат цигари, така е много хубаво да си сменят пола, сякаш това е детска игра или маска за Хелоуин… Сатанизъм, прокаран уж помежду другото, но превърнат в официална политика!

Да опитаме да останем горди българи и да вдъхнем това чувство на децата ни! Най-добре – от „вчера“ – в навечерието на Деня на народните будители! Утре ще бъде много късно!

 

1 ноември 2022 г.