Търсене в този блог

четвъртък, 24 март 2022 г.

Декларация на Международна фондация "Георги Димитров"

 

С тревога и болка следим събитията в Украйна и изразяваме съчувствие към украинския народ за страданията, които понася. Питаме се защо и как се стигна до тук и какво трябва да се направи?                                                       

Драмата в Украйна не започна на 24 февруари 2022 година, а много по-рано. В тази страна проявите на неофашизъм са не само отделни изстъпления на националистически организации, а са на ниво държавна власт, военни структури и политика на държавата.

 В Украйна не отсега проявите на национализъм и фашизъм намират благодатна почва. Само слепите не могат да видят вълните на неонацизъм в страната, насилието, изтезанията, убийствата, тормоза над невинни хора, отнемането на изконни човешки права; насаждането на омраза към руския народ, с призиви да се избиват „москалите“. Вече осем години всеки ден жителите на Донбаска и Луганска области са подложени на обстрел, загиват хиляди хора; нали не сме забравили и „живите факли“ в Одеса; прославя се  националиста Бандера, обявяват го за национален герой на Украйна, възстановяват се нацистките символи; преследват се  хора заради техния език и произход; всява се страх и се тероризират всички с различно мислене.

 И тези безобразия се извършваха при подписани Мински споразумения, при гаранции и участие в тях на Франция и Германия. И никой от западния свят, включително и България, не реагира. Обратно, с подкрепата на САЩ и НАТО безочливо и арогантно от правителството на Украйна се нарушаваха правила и договорености и се застрашаваше сигурността на Русия, а и цяла Европа.

 Какво друго е всичко това, освен проява на неонацизъм под диктата и покровителството на САЩ и пред безмълвния поглед на цивилизована Европа?

 Още при зараждането на фашизма Георги Димитров съзря опасността от него и даде най-синтезираното му определение: „Фашизмът на власт представлява открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на финансовия капитал“. Проявите на неофашизма в съвременни условия  са резултат от безконтролната власт на световния финансов капитал. Зад съвременните неонацистки прояви  се крие озъбеното лице на финансовата олигархия, която управлява света. Докато има власт на финансовата олигархия ще има опасност от възраждане на нови форми на фашизма и национализма. Това е урок по Георги Димитров.

Военната операция в Украйна е само част от борбата срещу нацизма и е предизвикано продължение на водената от правителството на Украйна гражданска война. Денацификацията на територията на Украйна сега може да се постигне, но опасността от нацизъм и неофашизъм – там, и в други страни - ще остане, докато финансовият капитал управлява света – при властващ неолиберален капитализъм с всичките разрушителни последици от безконтролното му господство.

 Ние, членовете и съмишлениците на Международна фондация „Г. Димитров“   

 Категорично осъждаме:

 - Неонацизма и неофашизма във всичките му форми на теория, идеология и практика в Европа и света;

 - Национализма и неофашизма, издигнати в ранг на държавна политика през последните години в Украйна;

 - Лицемерието и двойните стандарти на САЩ и Европейската външна политика по отношение на разрастването на неофашизма в Украйна; пълното неглижиране на истинските причини и обективна оценка за случващото се в Украйна, както и реалното им участие в изграждането, финансирането и въоръжаването на фашизираните структури в страната;

 - Произволното разрушаване на икономически, културни, транспортни, спортни, финансови и други връзки между народите, както и възможностите за диалог и мирни преговори при преодоляване на противоречията между тях;

- Проявите на фашизъм и нацизъм в България, политическите, социалните и историческите условия за тях;

 - Изопачаването на историята и заличаването на паметта за зверствата на фашизма и историческата роля на Съветската армия за разгрома му във Втората световна война.

 Ние сме за:

 - Мир в Европа и света и за мирно сътрудничество между народите на основата на взаимно уважение и зачитане на достойнството, историята и културата им;

 - Убедени сме в необходимостта от нов по-справедлив световен ред с нормално цивилизационно, регионално и междудържавно разбирателство; в изграждането на нови международни институции с високи критерии за равноправие и справедливост между народите – като основа за постигане на нови морални принципи в международните отношения;

 - Днес ние, по повика на днешния ден и в името на бъдещето, като пазим паметта и делото на Георги Димитров, издигаме глас за солидарност на всички антифашистки сили за създаване на широк Международен антифашистки фронт  за спасяване бъдещето на човечеството и мира на планетата.


 За мирен свят без фашизъм!

 

София, 24.03.2022 г.