Търсене в този блог

неделя, 22 септември 2019 г.

Трима жители на Латвия са осъдени за демонстриране на съветска символика

Трима жители на Латвия са осъдени за демонстрация на символи на СССР на 9 май 2019 г. в Рига и в Даугавпилс. Това съобщава агенцията LETA, позовавайки се на решенията на съда.

Според информацията на 9 май в Даугавпилс един човек се качил на мотоциклет с прикрепен към него съветски флаг, а друг излязъл на улицата със съветското знаме. Съдът и в двата случая издаде административно наказание под формата на предупреждение.

Съдът на Рига наложи глоба в размер на 50 евро на лице, което е било облечено на 9 май пред паметника на Победата в тениска със сърп и чук. Този човек обясни на полицията, че е облякъл такава тениска, защото е изпитвал носталгия по отминалите дни.

Латвийският парламент през юни одобри на трето, последно четене законодателни изменения, предвиждащи забрана за носене на символите на СССР и нацистка Германия на обществени мероприятия. Измененията в закона за събранията, маршовете и протестите предвиждат, че по време на такива събития ще бъде забранено използването на униформата на въоръжените сили на бившия СССР, бившите му републики и нацистка Германия или елементи от тях, включително и в стилизирана форма, както и на техните репресивни институции. Авторите на закона не се притесняват да приравняват съветските войски с нацистите и не скриват, че носенето на нацистки униформи ги вълнува много по малко, отколкото формата и символиката на съветските войски. Законът предизвика бурна негативна реакция в обществото, сред правозащитниците и част от политиците.

Забраната се прилага за публични демонстрации на обществени събития на нацистката свастика, знаци на SS, сърп и чук, както и знамена, емблеми и химни на нацисткия и съветския режим. За нарушение на тази забрана се предвижда предупреждение или глоба в размер до 70 евро за физически лица и до 580 евро за юридически лица.

На 16 март в Рига за пореден път бе проведен ежегодният марш на легионерите от СС, а латвийските парламентаристи посетиха това мероприятие. Представителите на Латвийския антифашистки комитет на Латвия, които тръгнаха към шествието ,за да изразят протест, обратно, не бяха допуснати до Паметника на Свободата.

Съпредседателят на Латвийския антифашистки комитет Йосиф Корен със съжаление констатира, че в Латвия постоянно се правят опити за реабилитация и героизация на служилите в латишкия легион Waffen SS. "Тях искат да ги обявят за почти национални герои и борци за независимост на Латвия", заяви Корен. Но според него онези, които се опитват да направят това, изобщо не мислят, че ако беше победила каузата, за която воюваха есесовците, днес нямаше да има нито Латвия,  нито латишите.

Източници: ТАСС и СПУТНИК, 21.09.2019