Търсене в този блог

понеделник, 24 юни 2019 г.

Кого лъжете, господа? – Велиана Христова

ГЕРБ затънаха в пещерен антикомунизъм, насаждат в училището нова и агресивна идеология

ГЕРБ очевидно се ориентират все повече към пещерния антикомунизъм, който навремето провали Иван Костов. Поредният скандал завихриха дълбоко свързаните с МОН дежурни и най-върли оплювачи на социализма проф. Евелина Келбечева от Американския университет и журналистът Христо Христов, а излезе от нелегалност и Цветан Цветанов, за да се произнесе височайшо, че ГЕРБ няма да позволи "да се подменя историята в училище". Като повод използваха този път обсъждането на новите учебници по история за Х клас, които стигнаха до етапа одобрение от учителите. Политическият натиск върху образователното министерство е безпрецедентен - с обяснението, че "притеснени учители" алармирали за много липсващи "престъпления на комунизма" в петте учебника, предложени от различни издателства. А министърът Красимир Вълчев дори бил предписал на издателствата да попълнят в учебниците "някои пропуски". 

Келбечева е сред авторите, а Христов е бил в комисията за новата учебна програма по история за Х клас, утвърдена от Вълчев на 11 януари 2018 г. И ето за какво "се притесняват" анонимните учители, провокирали изстъпленията на двамата корифеи на историята. Комунистическият режим бил представен "подвеждащо, манипулативно и тенденциозно". В новите учебници имало безобразия - пишело, че Тодор Живков закрил лагерите през 1962 г. и се грижел за благосъстоянието на народа. Не пишело обаче, че Възродителният процес започнал от Георги Димитров (!); че след Девети септември били ликвидирани без съд 30 000 души интелигенция (!); липсвала Държавна сигурност като репресивен апарат, свързан с КГБ; отсъствали "трите фалита на социалистическата държава" - 1960, 1976-1977 и 1987 г., и се създавало впечатление, че всичко тогава е било нормално, и т.н.     

"Не спори с глупеца"

е казал гениалният Пушкин. Само че в новата учебна програма за Х клас историята наистина е представена "подвеждащо, манипулативно и тенденциозно". Не им стигна досегашното скопяване на авторите, та сега искат още. Пълно размиване на фактите от периода до 1944 г. и пълно охулване на годините след това. За да видят всички за какво става дума, публикуваме пълния текст на тази програма в частта й за ХХ век. Погледнете съдържанието, прочетете и какви резултати се очакват от нея, какви нови понятия се въвеждат.

Да виждате някъде Белия терор от 20-те години, нарязания на парчета Стамболийски, Септемврийско въстание и избиването на десетки хиляди земеделци и комунисти, на гениални български творци (вместо това се внушава едва ли не вина на БКП от радикализацията й и ескалацията на "политическото напрежение"). Няма думичка за антиеврейското нацистко законодателство у нас - от какво и от кого, аджеба, са били спасени евреите?!). Хранили сме били Червената армия, а реалният факт е, че Москва издържа изцяло нашата армия, включила се след 1944 г. във войната срещу Хитлер. И дори Иван Костов повдигна въпрос за милиардите, които и до днес ни дължи Германия за българските плащания и помощи за фашистката й армия. 

Да личи по нещо в учебната програма, че България е била сателит на Хитлер и победена държава във Втората световна война? Да виждате една сричка за лагерите преди 1944 г. - щом ще говорим за "Белене", къде са "Гонда вода" и десетките лагери преди Девети септември? Къде са извергите, избили ястребинчетата и стотици още деца - впрочем, не съм права, има ги: те са "жертви на комунизма". И нали знаете, че според новите пишман историци фашизъм у нас не е имало (сакън!) - нищо, че във всички документи от Примирието през октомври 1944 г., на дебатите в Парижката конференция и мирния договор от 1947 г. навсякъде пише и звучи "фашизъм, фашистки поборници, фашистко правителство". Ще знаят ли учениците ни поне половин дума за факта, че именно партизанската съпротива у нас става причина и аргумент да не бъдат откъснати територии от България след победата на СССР, Великобритания и САЩ? 

Дали новите "историци" харесват това или не, за историята няма никакво значение. Има значение обаче за знанията и мисленето на децата ни. Те ще чуват единствено, че партизаните са терористи (срещу кого?!), което си е чисто оневиняване и възраждане на фашизма. Да виждате в учебната програма причините за Народния съд и под чий контрол е проведен той? Като громят авторите грешките на БКП към Македония, защо не споменават, че те са следствие от загубената от нас Втора световна война и защо крият, че през 1963 г. БКП рязко слага край на македонизацията, диктувана от СССР, и се вземат ефективни мерки за развитието на Пиринския край?

А плещенето на Христов, че избитите през 1923-1944 г. били 5600, докато жертвите след 1944 г. били 30 000? Това пък си е гола лъжа на още по-гола нова идеология. И изобщо - може ли какво е фашизъм, какво е комунизъм, какво е тоталитаризъм да се определя чрез мерене на това кой колко хора е избил? Ако трябва да дадем определение на католицизъм примерно, дали го правим чрез приказки за Вартоломеевата нощ или за десетките хиляди жени, изгорени като вещици в Германия през XVII век? Едно нещо е да обясниш характеристиките на понятието, друго е да бъде използвано то за ошашавяване на учениците с пропагандни цели.    

И за периода след 1944 г. - има ли в учебната програма една дума поне за индустриализацията на страната (22.8 % годишен ръст по времето на Червенков); за отраслите, с които сме излезли на световно ниво; за развитото земеделие; за построяването на модерните градове; за безплатното образование и здравеопазване; за ликвидирането на неграмотността; за световноизвестните научни школи, изградени по времето на социализма? За това, че нашите родители до един си купиха апартаменти, а сега това могат да направят едва 10 % от българите! А причините за Възродителния процес? А за този през 1913 г.? Една добра дума за отношенията ни с СССР? Няма и да прочетете. Защото друга е целта: пълна забрава на онова, което е било - и при фашизма, и при социализма. В съответствие с новата идеологическа и "евроатлантическа" доктрина на ГЕРБ.

Учителите всъщност вият от негодувание пред тази учебна програма, но смеят ли да гъкнат - кажат ли истината, веднага ще ги смачкат като "червени боклуци" и путинисти! Това е положението днес у нас със свободата на съвестта! Но не може да тръбиш, че искаш "истината за историята", като изхвърлиш от учебниците едната й половина. Всички палачи са еднакви и еднакво трябва да бъдат заклеймявани; всички невинни жертви трябва да се почитат! За да не се повтаря повече никога съществуването на палачи и жертви. Но явно в България никога няма да се научим на цивилизованост.  

Такова скопяване на историята никога не е имало! Убедете се сами как изглежда в училище българската история до 1944 г. и как - тази след това.