Търсене в този блог

събота, 6 януари 2018 г.

Уроците на Ботев – Стефан Продев

 


 

…Първият урок на Ботев по публицистично майсторство е урокът за вдъхновението. За разлика от много от нас Ботев не драска дежурно своите статии. Не ги произвежда. Той гледа на тях най-сериозно не само като общественик, но и като артист.  Геният пише своите статии, памфлети и антрефилета със същото перо, с което пише и стихотворенията си.

 

 ...Вторият Ботев урок по публицистика е урокът за ангажимента, за пълното сливане на словото със съдбата на личността. За него вестникът е арена на духа, върху която човек заявява себе си.

 

...Третият урок на Ботев е урокът за стила на публицистичното творчество. Перото на великия публицист разсича мрака на проблемите като светкавица. В неговия мах има нещо бетовенско.

 

…Четвъртият урок на публициста Ботев е урокът за изпреварването на времето. Аз бих го нарекъл „Урок по прогресивност“. Ботев учи, че безсмъртието на публицистиката се крие в нейния пророчески дар, че тя независимо от едно или друго е едно разузнаване в бъдещето.

 

…Петият урок по публицистика на Ботев е урокът за храбростта.

 

Перото му шиба гърбавите съвести, без да се уплаши. То е перо на войвода и затова не се стряска от читаците. На 1 януари 1876 година той публикува в „Знаме” страшните думи: „Да бъде проклет народът, ако не въстане!” …Да бъде проклет всеки, който не мисли за Свободата! Това е Ботев. Един истински мъжествен мъж, който не се страхува от нищо. Нито от бога, нито от дявола, нито от… себе си.

 

 

Из  статията на Стефан Продев  „Перото на войводата”, 1976 г.

С тази статия може да започне всяка христоматия по журналистика.