Търсене в този блог

петък, 19 януари 2018 г.

Скопяването на историята в училище - Велиана Христова

 

 

 

Абе, няма ли кой да напише учебник по Истина?!

 

"Очаквам следващата стъпка на МОН - да вкара в учебниците картата с черепите на Иван Костов. В училище 45 години минало ще бъдат представени единствено и само с черепите. А който казва, че при социализма българите дори не заключваха вратите си; че бе изградена модерна индустриална България, водеща в света в някои отрасли; модерно земеделие с десетки български сортове култури и елитни стада животни; признати в цял свят български научни и технологични школи; безплатно здравеопазване и образование за всички (дори с привилегии за цигани и турци); широко достъпни детски музикални и всякакви школи в активно работещи читалища из цялата страна; театри, кина и концертни зали във всяко селище; ведомствена почивна база за всички работещи с 18-дневни смени на море и т.н. - той лъже! ПРАВИЛНАТА нагласа е никой да не помни това. Пък и то наистина е минало, унищожено за 26 години. Затова само ПРАВИЛНИТЕ автори ще пишат учебниците. И който казва друго, не е европеец, а е човек на черното комунистическо минало. Което се завръща - с нов знак: ГЕРБ".

Тези думи са част от текст, който написах преди почти две години, публикуван в ДУМА на 1 април 2016 г. Беше след няколко акции на лицето Плевнелиев, на тогавашния образователен министър на ГЕРБ Меглена Кунева и заместника й Диян Стаматов за въвеждане в училището на "истината за комунизма". Преди 4-5 дни някои колеги се събудиха и обявиха като сензация, че в Х клас се въвеждат уроци по история за Народния съд, за репресиите и лагерите по времето на "комунизма", за Възродителния процес, едноличния режим на Тодор Живков и т.н. Телевизии и радиа бяха заляти от изяви "за" и "против", обществото се разбуни. А всъщност, след като МОН одобри нови учебни програми за всички останали класове (без ХІ и ХІІ), просто дойде ред да бъдат одобрени програмите и за Х клас, които ще започнат да действат от учебната 2019/2020 г. Защото новият училищен закон на ГЕРБ постанови отделни части от него да влизат в сила по различно време, на парче и без цялостна система за най-важното -

 

КАКВО СЕ УЧИ в училище

 

Май вече никой не помни, че проектите за въпросните нови програми се появиха още през 2013 г. в самия край на управлението на служебния министър Николай Милошев, бяха огласени, предизвикаха скандал в обществото, бяха оттеглени, а след силовото приемане на новия закон в НС през октомври 2015 г. започнаха да се възраждат клас подир клас. Когато се появиха проектите за програмите за Х клас през септември 2017 г., никакви сензации медиите не произведоха, телевизионна пата-кюта нямаше, а сега всички се юрнаха да дебатират след дъжд качулка - когато министърът Красимир Вълчев ги одобри и подписа.

Имам усещането, че всичката патаклама в последните дни се прави, защото е намерен повод да се повихри публично пещерният антикомунизъм, познат ни от поне 25 години. Защото същият начин на поднасяне на "историята" и на периода на "комунизма" (някой реши да назове така социализма за по-яко) го познаваме от новата програма за VІІ клас, когато децата учат същия "отрязък" от историята на България. Тази програма пък ще влезе в училище от есента на настоящата година. Така че страстите сега са закъснели. Само ще пошумим още 3-4 дни - до следващата сензация. И никой не оспорва примерно, че с новия учебен план историята бе премахната като задължителен предмет в ХІ и ХІІ клас, кой каквото учил - до десети клас!

Като правило спорове в последните дни се въртят около текстовете за годините от 1944-а до 1989 г. А реално темите за целия ХХ век очевадно са писани от специално подбрани за целта ПРАВИЛНИ автори. Защото, хайде, заличени са от историята разни "дреболии" като Септемврийско въстание или Лайпцигски процес, дето цял свят знае какво е, но нормален историк няма как да пропусне оня преврат на 9 юни и онези погроми през 1923-1925 г., избили, избесили, издушили хиляди земеделци и комунисти, десетки политици и интелигенти или поне Гео и Хербст! Пак добре, че от програмата е отпаднала смехотворната формулировка "вътрешнополитически конфликти и противоречия в 20-те-30-те години", с която тези събития бяха обозначени в първоначалния вариант на програмата. Но сега пък целият трагизъм на този период в историята на страната ни е очертан между две теми: "левият политически радикализъм" и "кризата на демокрацията, превратът от 19 май". Няма що, явно левите радикалисти са нарязали Стамболийски на парчета и голяма демокрация се е вихрела по времето на Александър Цанков Кръволока! Абе, много ги е страх днешните управленци от историята, щом са я кастрирали по този начин!

Нататък иде Втората световна война, но за нея темата е само една - ученикът оценява избора и действията на България! По така формулирана тема всеки от безбройните учебници по предмета и всеки учител може да си прави каквито желае интерпретации според личните си политически пристрастия. Няма друга европейска страна, в чиито учебници

 

липсва думичката "фашизъм". Изобщо липсва!

 

Няма присъединяване към Хитлеровия райх, няма Закон за нацията, няма Съпротива, няма окупация на Македония и Тракия, няма партизани, 12 000 избити ятаци, ястребинчета, кой срещу кого воюва, няма победа на Червената армия над нацизма! Досега в Х клас се изучаваха поне нацизмът и теорията за "чистата раса". Вече няма да се изучават. Е, няма друга държава, която да е стигнала дотам, че да се срамува от Съпротивата срещу Хитлер! Напротив - това в цяла Европа е все още свято (поне докато множащите се неонацисти не са се домогнали до властта). И възниква тих въпрос, който проф. Евгения Калинова завчера зададе в едно телевизионно студио: ни в клин ни в ръкав на фона на описаното цъфва темата за спасяването на българските евреи - ами от кого и от какво са били спасявани?! А другите 11 000, които не са спасени, ами чинно са депортирани към душегубките?

За периода на "комунизма" няма дори да спорим. Спори се за научни пропуски или недоработки, но с откровена идеологическа пропаганда какво да спориш? Всичко лошо, което може да звучи в ущърб на "комунизма", е събрано накуп като единствена характеристика на периода 1944-1989 г. - и комунистически режим, и диктатура, и репресии и лагери, Народен съд, култ към "партийния вожд", еднолична власт на Тодор Живков, зависимост от СССР, дисиденти - каквото се сетите. Ще се учи, за да не се повтори, казват радетелите му. Но щом гимназистите ще учат за Народния съд (вярно е, трябва да учат), къде са примирието и мирното споразумение от 1947 г. на победителите с държава сателит на Хитлер, каквато е България? Народният съд е едно от условията на СССР, Великобритания и САЩ към страната ни, а Съпротивата и партизаните у нас са основанието да бъдат смекчени репарациите към България и да не се отнемат територии от нея. В историята няма голи факти, взети откъслечно сами по себе си - всеки факт е следствие на нещо и поражда следващо нещо. Ако скъсаш връзките, защото не ти утърва, за какво обучение по история говорим изобщо?      

Всъщност МОН спуска в училището не програма по история, а

 

наръчник по антикомунизъм

 

Нито една положителна дума за десетилетията до 1989 г., в които бе построена България. Не било включено, защото в Х клас се учи цялата история на България от древността до днес и "не може всичко, което ние знаем, да го има в учебните програми", рече министър Вълчев пред депутатите в образователната комисия завчера. Жалък аргумент. Първо, защо се учи цялата история в един клас? Второ, по времето на Иван Костов така махнаха от учебните програми Египет, Китай и Индия, понеже за тях трябвало да се каже "или много, или нищо", а за "много" нямало място. И Вълчев сега: Не може всичко -  значи фашизмът, погромите над комунисти и земеделци, антифашизмът и успехите при социализма, както и сегашната ни мизерия изчезват изобщо, остават подробното хулене на "комунизма" и венцехвалене на Европейския съюз (ако битието ни в ЕС днес може изобщо да се третира като история). Избегнато е цялото социално-икономическо развитие при социализма, както отбеляза проф. Искра Баева в една от телевизиите. Балансът можело да намерят самите учители - отговаря министърът. Не е образователна система това, което оставя знанията по история да идват от случайна намеса на учителя или на семейството. 

Отговорът защо въвеждат предмет Антикомунизъм го даде едно към едно доц. Лъчезар Стоянов, участник в комисията за създаването на програмата, който обикаляше като цветарка телевизиите завчера, понеже явно има недостиг на желаещи да защитават въпросната учебна програма. "Училището е инструмент на държавата да работи с младото поколение, да му даде основни ценности, държавната политика минава през училището. С ценностно ориентирани факти формираме младото поколение", рече доцентът. Опа! Ами че това е  омразният за господина "комунизъм" - училището е част от пропагандната машина на властта, то формира младите ПРАВИЛНО, по тертипа на властта, която всъщност е държавата. Фактите са подбрани ценностно.

 

Молчать и не рассуждать!

 

А ние си мислехме, че когато "комунистите" свалиха Живков, го направиха, за да дойде демокрацията. И политиката да не минава през училището, то да учи младите да мислят, като им дава знания и различни гледни точки, възможности за съпоставка, а не скопена представа за минало и настояще. Преди в училището не чувахме за горяните, сега учениците няма да чуват за партизаните. Къде е разликата? Историческите факти са даденост, различна са идеологическата им интерпретация и криенето на факти.

Народният съд издава 2730 смъртни присъди, изпълнени са по-малко от половината. През 1941-1944 г. на смърт са осъдени над 12 500 антифашисти, присъдите са изпълнени. Съпоставката не е приятна за някои днес, нали? Младите не бива да я узнаят никога. А вие какво очаквахте? Сега ли се събуждате, та се чудите на програмата по история? В България със закон комунистическият режим е обявен за престъпен. Фашизмът не е. Напротив, България е единствената страна, в която фашизмът е оневинен - с отмяната на присъдите на Народния съд. Комунизмът не бива да се повтори, фашизмът може. Това е. "Държавната политика минава през училището". Новата антикомунистическа идеология минава през училището. Значи трябва да се сменят държавната политика и нейните носители. 

 Абе, няма ли в тази държава няколко учени, които да седнат и да напишат учебник по Истина, възкликна старият антифашист Джеки Вагенщайн, докато телевизорът бълваше в стаята страсти за   "ценностното ориентиране" на десетокасниците.    

 

 

   Източник: вестник ДУМА, 19 януари 2018 г.