Търсене в този блог

понеделник, 18 април 2016 г.

Няма да позволим да наложите това профанско клише за битката с комунизма – Валери Жаблянов

 

 

 

От дясно се опитват да поставят до стената най-плодородното историческо развитие на България

„Това е един дебат за бъдещето, за социалното устройство на Европа и на България, за онова социално устройство, което трябва да интегрира принципите на устройство на социалистическа България, на Народна Република България, уважаеми колеги от мнозинството, в един модерен и съвременен свят, когато мнозинството от българските граждани получаваха високо квалифицирана медицинска помощ, получаваха високо квалифицирано образование, с което някои днес, с това образование от социалистическа България, достигнаха върховете на европейската администрация, заеха най-високи постове в Европейската комисия и на други важни европейки институции”. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ депутатът от левицата Валери Жаблянов. Според него това показва, че образованието в Народна Република България е било не просто идеологизирано и деидеологизирано, а е било на най-високо равнище. Той посочи и други примери – че българските инженери са изградили десетки обекти извън територията на Европа – Африка, Азия, а икономиката ни е била интегрирана не само в СИВ, а в търговската политика, провеждана с всички държави от целия свят. По думите му постиженията на българското стопанство до 1989 г. не могат да бъдат достигнати и днес и това се дължи на системата на планирането на ресурсите и на интеграцията в рамките на СИВ.

Жаблянов се обърна към управляващите: „Днес вие се опитвате с едно елементарно клише, без дори да го разбирате, да поставите до стената историческото развитие на България, най-плодородното, най-плодоносното развитие на България. Вие не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха по времето на социалистическия строй. Не за друго, това не е носталгия, това е обективна преценка, това е сравнение между живота, който хората имаха и това, което днес им предлага либерално демократичната, безпомощна икономическа политика”. Той бе категоричен, че днес политическата нестабилност в България, нестабилността на институциите се дължи на липсата на елементарна защита, на елементарна грижа от страна на държавата за всеки неин гражданин и комунизмът няма нищо общо с тази история. „Тази история се дължи на грабежа след комунизма, организиран от десницата, разпределен от десницата, на унищожените огромни фондове в селското стопанство и индустрията с помощта на десницата, мракобесната философия на приватизацията доведе до тотално разрушаване на цели отрасли в икономиката”, каза още социалистът. Той допълни, че това не може да бъде приписано на комунизма. „Комунизмът е една от най-светлите идеологии в историята на човечеството. Комунизмът е идеология, която проповядва равенство между хората. Комунизмът е идеология, която дава възможност на всеки човек да бъде равен сред останалите. Не виждам защо някой трябва да изнася открити уроци по комунизъм”, каза още Жаблянов. Той обясни, че комунизмът е нещо съвършено различно от системата на централното планиране и политическите режими, изградени в Източна Европа след Втората световна война.  

„След като бяха закрити лагерите в България, за които вече стана въпрос и в ден днешен, продължава да функционира лагерът в базата Гуантанамо на територията на друга държава, извън САЩ, неясно под каква юрисдикция. Така че препоръчвам на всички бъдещи преподаватели в свободните часове в училище да изучават тоталитарния опит на САЩ, безпринципното прилагане на международното право, репатрирането на затворници от единия край на света със самолети до другия и задържането им без съд и присъда.  Така че предлагам повече да не се занимавате със светлата история на социалистическа България по този нескопосан начин”, каза още депутатът от левицата.

По думите му свободата на българските граждани е била отстоявана от Гео Милев, Йосиф Хербст, Никола Вапцаров, „свободата на българските граждани беше отстоявана от десетките и стотици партизани в партизанските отряди, сражавайки се срещу нацистката окупация на България и с нейния съюзнически режим”. „Това е фактическата история на българската държава и ние от БСП ще бъдем в този парламент години напред, за да не ви позволим да наложите това профанско клише за битката с комунизма”, завърши Жаблянов.

 

 

Пълният текст на декларацията

Уважаема г-жо заместник министър-председател,

Уважаеми народни представители,

Днес ние започнахме един дебат, който само привидно е за миналото. Това е един дебат за бъдещето, за социалното устройство на Европа и на България, за онова социално устройство, което трябва да интегрира принципите на устройство на социалистическа България, на Народна Република България.

Уважаеми колеги от мнозинството,

В един модерен и  съвременен свят, когато мнозинството от българските граждани получаваха високо квалифицирана медицинска помощ, получаваха високо квалифицирано образование, с което някои днес, с това образование от социалистическа България, достигнаха върховете на европейската администрация, заеха най-високи постове в Европейската комисия  и на други важни европейки институции. Това само показва, че образованието в Народна Република България е било не просто идеологизирано и деидеологизирано, а е било на най-високо равнище. Образованието в областта на правото, философията и точните науки. Българските инженери изградиха десетки обекти извън територията на Европа – Африка, Азия. Българската икономика беше интегрирана не само в СИВ, а беше интегрирана в търговската политика, която ние провеждахме с всички държави от целия свят. Постиженията на българското стопанство до 1989 г. не могат да бъдат достигнати и днес и това се дължи на системата на планирането на ресурсите и на интеграцията  в рамките на СИВ.

Днес вие се опитвате с едно елементарно клише, без дори да го разбирате, да поставите до стената историческото развитие на България, най-плодородното, най-плодоносното развитие на България. Вие не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха по времето на социалистическия строй. Не за друго, това не е носталгия, това е обективна преценка, това е сравнение между живота, който хората имаха и това, което днес им предлага либерално демократичната, безпомощна икономическа политика.

Това е сравнението и в него това няма как да бъде подменено чрез уроците в училище. Днес политическата нестабилност в България, нестабилността на институциите се дължи на липсата на елементарна защита, на елементарна грижа от страна на държавата за всеки нейн гражданин. Комунизмът няма нищо общо с тази история. Тази история се дължи на грабежа след комунизма, организиран от десницата, разпределен от десницата, на унищожените огромни фондове в селското стопанство и индустрията с помощта на десницата, мракобесната философия на приватизацията доведе до тотално разрушаване на цели отрасли в икономиката. Това не може да бъде приписано на комунизма. Комунизмът е една от най-светлите идеологии в историята на човечеството. Комунизмът е идеология, която проповядва равенство между хората. Комунизмът е идеология, която дава възможност на всеки човек да бъде равен сред останалите. Не виждам защо някой трябва да изнася открити уроци по комунизъм. Комунизмът е нещо съвършено различно от системата на централното планиране и политическите режими, изградени в Източна Европа след Втората  световна война.  

Съжалявам само за хората, които може би поради неграмотност, липса на исторически познания, смесват политическите режими с идеологиите и икономическото устройство на държавата с някакви конкретни други идеологеми и клишета, които ние трябва днес да опровергаваме.

Нашето историческо развитие след Втората световна война беше възходящо и това е общата оценка на цялото ни общество.

След като бяха закрити лагерите в България, за които вече стана въпрос и в ден днешен, продължава да функционира лагерът в базата Гуантанамо на територията на друга държава, извън САЩ, неясно под каква юрисдикция. Така че препоръчвам на всички бъдещи преподаватели в свободните часове в училище да изучават тоталитарния опит на САЩ, безпринципното прилагане на международното право, репатрирането на затворници от единия край на света със самолети до другия и задържането им без съд и присъда.  Така че предлагам повече да не се занимавате със светлата история на социалистическа България по този нескопосан начин. Предлагам да намерите най-точната оценка, защото БСП защитава тази история и ще продължи да я защитава, защото тя е обективна, нея я има, а вие нямате никакъв шанс да я изтриете, колкото и открити уроци да преподадете, където и да искате, защото хората имат памет, знаят кога как са живели и могат да направят сравнение.

Що се отнася до свободата, уважаеми колеги от десницата, свободата е достижение на европейската цивилизация. Тя не е даденост за един или друг режим. Индивидуалната свобода трябва да бъде отстоявана във всички режими с цената на десетки, стотици, хиляди борци и граждани. Свободата на българските граждани беше отстоявана от Гео Милев, от Йосиф Хербст, от Никола Вапцаров, свободата на българските граждани беше отстоявана от десетките и стотици партизани в партизанските отряди, сражавайки се срещу нацистката окупация на България и с нейния съюзнически режим. Това е фактическата история на българската държава и ние от БСП ще бъдем в този парламент години напред, за да не ви позволим да наложите това профанско клише за битката с комунизма.

 

15.04.2016 г.

гр. София