Търсене в този блог

сряда, 18 юни 2014 г.

То си му избива отвътре - Таня Джаджева

 

 

"Оттук нататък война! Щом искат така, така ще бъде. Реваншизъм до дупка! Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено."
Ето ви я квинтесенцията на явлението Бойко Борисов. Слушайте го много внимателно. Анализирайте го досконално. Ето за това става дума, наивници мили - той, дори и да иска нещо друго, толкова си може. Колкото и да го лустросват периодично в Щатите, колкото и да се гърчат в напън да го цивилизоват пиари и съветници, то си му избива отвътре. И като на всеки неуверен и неуравновесен човек, който дълбоко в себе си съзнава, че пребивава в реалност, многократно надскачаща нивото му на компетентност и адекватност, чивиите му изтрещяват, баш когато не трябва.
Таман му набиха в канчето, като се върне в България да се държи възпитано, да демонстрира желание за сътрудничество, за съгласие, да обере максимално простотиите, и се почна. Къса, крещи, фучи, хвърля слюнка, заплашва. Ще се бори, ще събаря.

Реваншизъм до дупка. Мили думи, достойни за хора, които трябва "да бъдат на висотата на своите отговорности" по Плевнелиев. Той пък, милия, съвсем като истински богуугоден гоцеделчевски клисар, призова безадресно "всеки един от политическите лидери да не разваля вече постигнатото". И почти просълзен, апелира към повече смирение. 

От кого търси смирение? От човек, чиято житейска философия се изчерпва с "ще ги бием всичките като маче у дирек"? Такъв от призиви не схваща, само от набиване на канчето. До следващия път...
На всички бързо забравящи с кого всъщност си имаме работа в милата татковина преди дни Велислава Дърева напомни няколко изключително проникновени констатации за явлението Бойко Борисов. Прочетете ги още веднъж. Поучително е.

2007 г. Посланик Джон Байърли: "Непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция. Той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа."
2008 г. Посланик Нанси Макълдауни: "Борисов е майстор на подвеждането и преструвките. Нуждата на Борисов от нашата благословия и неговото свръхего са силни инструменти, които можем да използваме."

Прелюбопитно би било да се прочете каква грама ще изпрати посланик Марси Рийс тия дни за последните изцепки Борисови. И тяхната не е лесна. Как да направиш от мутра достоверен човек? То си му избива отвътре.

 

Източник: вестник „Дума”, 19 юни 2014 г.