Търсене в този блог

неделя, 23 март 2014 г.

Силовото завземане на властта в Киев – Александър Якименко

 

 

Завземането със сила на властта в Украйна бе нужно на САЩ и те намериха необходимия за целта провокатор, разказва във в. "Комсомольская правда" най-информираният човек в Украйна - бившият оглавяващ Службата за сигурност на Украйна Александър Якименко

 

- Вие оглавявахте мощната спецслужба на Украйна. Според вашата информация как възникна Майданът - спонтанно или в резултат на сериозна подготовка?

- От една страна, Майданът беше стихиен, а от друга - това бе акция, подготвяна от години. Според информацията, която имахме, Европа и САЩ подготвяха такава акция за 2015 г. Те бяха взели решение, че Янукович не им е нужен. При това обаче Западът искаше Украйна все пак да получи пари от Русия за развитие на икономиката си. Бяха подписани договори с Русия и Китай, които позволяваха Украйна да привлече в икономиката си много милиарди долари инвестиции. Това Евросъюза го устройваше и за 2015 г. те планираха чрез същия този Майдан да бъде свален президентът и да бъде сложен нов президент, угоден на Запада, който да заведе Украйна в Европа с парите на Русия. Ситуацията обаче се смени и Европа, и САЩ трябваше да действат спешно.
Веднага искам да кажа, че президентът Янукович, правителството и правоохранителните органи винаги са изпълнявали своите задължения към Европа, към Майдана, към лидерите на опозицията. Затова пък нито едно споразумение, постигнато с Майдана, по-точно - с опозицията, тя, от своя страна, не изпълни. Постоянно лъжеха. Когато президентът правеше компромис, опозиционните сили не намираха консенсус с Майдана и затова нито едно от условията на договореностите не бе изпълнено.  
 
Как се стигна до убийствата

- На площада имаше голяма маса хора. Но имаше и строго организирана структура, тя откъде се взе?

- Това са т.нар. школи за подготовка, които са правени 2-3 пъти в годината. В тях са събирани млади хора, готвели са ги за бойни действия. Това е ставало в горите в западните региони, а също в чужбина - в Полша, в Литва, в Латвия. Тези подготвени бойни групи бяха добре организирани, всяка от тях имаше свой ръководител - десетници и т.нар. сотници. Тези школи бяха измислени още по времето на президента Юшченко, когато за Западна Украйна се заделяха огромни суми от държавния бюджет. В областните бюджети се заделяха средства за такива школи за щурмоваци под прикритието уж на спортни военизирани игри. Парите се даваха с аргумента, че това са нашите деца, трябва да им се осигурява възможност да играят. Някои сотници обаче се появиха по-късно на Майдана, те бяха специално докарани за началото на силовите действия.

- Какво е известно за първите убити - един арменец и един белорус?

- Първите жертви бяха на ул. "Грушевски". В този ден ситуацията беше много нажежена, сблъскаха се вътрешните войски, "Беркут" и опозиционните сили - "Десният сектор", "Свобода" и силите за самоотбрана. "Беркут" периодично контраатакуваха, за да отблъснат тези, които хвърляха бутилки със запалителна смес, камъни и други предмети. В една такава контраатака "Беркут" се придвижиха с 10-15 м, отдръпнаха се назад и застанаха зад вътрешните войски. Но на мястото, където бяха щурмоваците, се появиха два трупа. Откъде се взеха никой не можа да обясни. Замисълът на тези, които убиха двамата младежи, е бил след атаката на "Беркут" да останат два трупа. "Беркут" обаче до това място изобщо не стигнаха! А когато пуснаха милицията да огледа труповете, се разбра, че куршумите са изстреляни в тях отгоре под ъгъл 45 градуса. След около 40 минути се появи видео с единия от убитите - арменеца, снимката му. Всичко е било готово с инсценировката за убийството. Обаче в този момент "Беркут" и вътрешните войски имаха в ръцете си само палки и пожарогасители, за да гасят другарите си, в които щурмоваците хвърляха "коктейли Молотов".

С такива приятели не ти трябват врагове

- Паломничеството на западни дипломати по време на събитията честно казано, бе удивляващо.

- Представяте ли си какво ставаше там? Завземат здания, хора се убиват едни други. И изведнъж там се събират ръководителите на посолствата! Как това може да се вмести заедно в международната практика? Пристигат посланици и се разхождат из завзетите здания! Там постоянно ставаха съвещания с емисари от посолствата на САЩ, на Полша. Дълго мога да изреждам.
Майданът от самото начало се финансираше от различни сили, по различни начини, от неправителствени и обществени организации и фондове, но и от посолствата. За това говори и фактът, че за кратък период количеството на дипломатическата поща се увеличи почти 10 пъти...

- От САЩ?

- Не само. И Полша вкарваше. От САЩ такава поща караха със самолети, от Полша - с автобуси. И след това на Майдана започнаха да се появяват долари от нов образец. Същите долари се появиха и в обменните бюра около Майдана. Това е показателно. На Майдана докарваха нови палатки, по-скъпо оборудване, което осигуряваше живота там. В огромни количества се купуваха бронежилетки, палки, щитове, каски, противогази.

Креатурата на САЩ свърши работата
 
- Излиза, че всичко това е било приготвено предварително?

- Всичко това беше приготвено да се случи през 2015 г. В началото на изборите трябваше да се създаде Майдан, да се развива с протестни акции, които да прераснат във въоръжен сблъсък. Всичко вече е било обмислено - от завземането на зданиятата в Киев до завземането на складовете с оръжие на вътрешното министерство и на Въоръжените сили. И Евросъюзът, и САЩ публично се срещаха с тези, които те са смятали за лидери на Майдана - Кличко, Яценюк, Тягнибок и др. И само САЩ виждаха реално кой и как ръководи. И с тези хора те работеха.

- С кого?

- Лицата, които изпълняваха волята и задкулисно водеха радикалните действия, бяха Луценко, Гриценко, Гвозд, Маломуж, Наливайченко, който командваше "УДАР". На тях и на САЩ не им стигаше само една сила, която те намериха в самия края на събитията и я използваха, за да извършат въоръжения преврат. Те преговаряха и със "Свобода", и с "Десния сектор", които не се съгласиха на предложенията. След това обаче те намериха един човек, който се съгласи да бъде с тях. Това стана два дни преди ужасните събития на Майдана. Това бе г-н Парубий.

- Какво говорите?! Комендатът на Майдана! Човекът, който в обществените възприятия бе нещо като завеждащ домакинството, "завхоз"?

- Да, именно той. Като структура Майданът бе така създаден, че всяка сила отговаряше за своята територия. На тази територия не можеше да попадне никой представител на друга сила. Но за влизането на територията на Майдана отговаряха силите за самоотбрана - непосредствено комендантът Парубий. Влизаха доставчици на продукти, автотранспорт с медикаменти. Всички - само с личното разрешение на Парубий. Когато започна да се появява първото оръжие, видяхме, че лично и само с него се съгласуваше всяко влизане. Нито "Свобода", нито "Десният сектор" можеха да си донесат каквото и да било без разрешението на Парубий.
Именно с Парубий американците водиха преговори на 19 февруари до 23 ч., които завършиха с неговото съгласие да използва своите сили за по-нататъшния план, който бе осъществен на Майдана на 20-ти. След като радикалите бяха изтласкани от Дома на профсъюзите, те завзеха нови здания и разположиха силите си във филхармонията, където бяха силите за самоотбрана на Парубий. А без негово разрешение никой не можеше да се разположи и дори да мине покрай филхармонията. 

- На 20-ти изведнъж активистите на Майдана се хвърлиха в атака срещу "Беркут"?

- Има нюанс. В атака се хвърлиха новосъздадените сотни. Онези, които дотогава бяха на Майдана и бяха подготвени, не бяха пуснати в бой. Пуснаха само пристигналите съсем наскоро - организираха ги пак с помощта на Парубий.
Сутринта започна атаката срещу сътрудниците на вътрешното министерство и разстрелването на "Беркут" и на вътрешните войски, което ставаше от  филхармонията, където бе щабът на Парубий. За 30 минути бяха избити 23-ма сътрудници на "Беркут" и вътрешните войски. А когато атаката престана, по самите щурмоваци започнаха да стрелят отзад същите снайперистки групи. Много политици знаят  това. Дори такива, които сега са сред управляващите. Но никой не иска да признае.

- А Европа знаеше ли за тази игра на САЩ? Или Щатите действаха зад гърба й?

- Помните нашумелия разговор на Нюланд с посланика на САЩ, в който тя изрази отношението си към позициите на Евросъюза. Не искаше Евросъюзът такова развитие на ситуацията. Те водеха всевъзможни переговори, искаха да постигнат разбиране между опозицията и президента. Те станаха гаранти за преразглеждане на договора между Евросъюза и Украйна и възможно участие на Русия. И дори в последния момент говореха, че са готови да преразгледат цялата позиция по отношение на Украйна и Русия. Което никак не устройваше САЩ. Ако бяха седнали на масата на преговорите, мисля, че щяха да намерят консенсус и щяха да решат въпроса много положително за Украйна. Но това не устройваше САЩ, Нюланд го каза -  че действията на Европа не ги устройват и че трябва твърдо да се приложи сила.
САЩ показаха своето пренебрежение не само към Русия, да не говорим за Украйна,

САЩ плюха на Европа

Те нашамариха Евросъюза, да не кажа нещо повече. И с тези действия в Украйна превърнаха европейската политика в нищо.
Западът така и не разбра, че лицата, които ръководиха опозиционните сили - говоря за Яценюк и Кличко, че те не ръководят Майдана. Това просто са хора, които се стремяха към властта на всяка цена. Яценюк не важи. Реалната власт е у Парубий. Той, оглавяващият сега Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна, е креатура на САЩ. Това е провокатор, с когото се договориха американците и който ще изпълнява всичко, което те кажат.

- Оглавяващият СНБО е креатура на САЩ, оглавяващият Съвета за сигурност Наливайченко е  креатура на САЩ, по отношение на него дори е възбуждано углавно дело. Какво става?

- Ще обясня защо тези лица бяха поставени на тези длъжности. Майданът няма да приеме действията, които ще предприемат Яценюк и правителството му. Не това им трябва на радикалните сили. На тях им е нужна пълна подмяна на властта, пълна смяна на строя, който сега съществува в Украйна. Майданът не иска и да види Полша, Европа, САЩ. И именно Наливайченко, Парубий и техните хора имат задачата да сломят Майдана и силите, които възможно могат да противостоят на идеята на САЩ. Те ще трябва да направят това чрез всякакви машинации и арести. В това участва сега и Министерството на вътрешните работи, макар че то е в значителна степен деморализирано. Ето тези сили трябва, къде с преговори, къде с лъжа, къде с подкупи, да сломят Майдана. Трябва да сломят протестната жилка, протестната акция, която все още е на Майдана, и да я привлекат на страната на САЩ. 


 

Източник: от вестник “Дума” със съкращения

Оригиналната статия тук: http://www.kp.ru/daily/26208/3093561/