Търсене в този блог

сряда, 14 февруари 2024 г.

Заспала ли е нашата младеж ? - Валентин Бояджиев

 

Прави ли ви впечатление, че българските млади хора не протестират вече има-няма 30 години. Толкова ли животът им е все розов и безметежен!? У нас протестите вървят по браншове и гилдии, все за малки и ограничени цели. Протестират учители, животновъди, медицински сестри, земеделски стопани, таксиметрови шофьори - все хора на активна възраст, но младите (разбирай съвсем младите - студенти и млади работници), никакви ги няма... Младите вече са максимални консуматори, малцина са с политическа грамотност и класова реакция. Изтриха им гневното и бунтарско отношение към живота, чувството за човешка справедливост. Ограничиха им хоризонта на мислене, направиха ги безмозъчни гости на неолибералната трапеза, където блеят като овце за "черешката на социалната торта" на филистера. Младежите в по-голямата си част са обществено лениви, индиферентни към политическата злоба на деня, примирени към всяка форма на експлоатация спрямо тях.        

В университета имах един професор по западна журналистика - Дафин Тодоров. Той обичаше да повтаря, че във всяко  общество студентите винаги са били политическият барометър. Имаше предвид, разбира се, западното общество. През 1968 г. Европа наистина се тресеше от студентски протести и стачки. Спомнете си Франция. Дори в окупирана Чехословакия университетите бяха като сеизмичен епицентър на недоволството.

Днес за съжаление, картинката е друга.

Публикувам снимка от последните по време протести на нашите студенти - през далечните 1990-1991 година. Ще се събуди ли младежта от дълбоката си дрямка? Не се надявам вече - почти три поколения пропуснаха шанса си да се разбунтуват... Младостта им се похарчи в заблуди, съблазни и дребни житейски сметки. Те избягаха от терена на социалната непримиримост, изградиха хлъзгавите мостове на компромиса и колаборацията, в крайна сметка слязоха със заклинания и празни фрази от романтичните върхове на революцията.

Младите им сърца изстиват с всеки изминат ден - и връщане назад няма. Те са станали вече възрастни по душа и ще е празно занимание да ги сравняваме с предишните бунтарски поколения.

 Толкоз!

 

 08.02.2024