Търсене в този блог

вторник, 4 юни 2019 г.

Лети гълъб на мира !

Антивоенен фестивал  на мира и солидарността в Германия –22 и 23 май 1983 г.

 

През 1983 г. младежки танцов състав от Кюстендил бе поканен и взе участие в голяма антивоенна акция на западногерманската младеж в Дортмунт срещу разполагането на ракетите „Пършинг” и „Круз” в Европа.

Няма да ви занимавам с процеса по подготовката, отнел значително време и усилия. В крайна сметка, резултатът бе впечатляващ. Нашият състав се представи повече от достойно. В предварителната културна програма бяхме включени на една сцена в зала 5, наред със състави от Гърция и Турция, които по разни причини не пристигнаха. Това изправи организаторите пред проблем и те помолиха да изпълним цялата си програма, а не само да се ограничим в отреденото ни време. Естествено, всички наши момичета и момчета се съгласиха, обраха овациите на публиката и получихме благодарности  от домакините. В знак на признателност за великолепното представяне, без да е предвидено, те ни поканиха и взехме участие в заключителната проява на фестивала в голямата зала на комплекса „Вестфаленхале" пред хиляди участници, които отново зарадвахме с жизнерадостните си танци.

По този начин съставът, като представител на нашата страна, достойно участва в тази акция на солидарност с младежи от различни страни в борбата за мир и разоръжаване, срещу настаняването на американските ядрени ракети в Европа.

Спомен на Николай Ковачев


Предлагам снимки от участието на нашия танцов състав в зала V. За съжаление, снимките от участието ни в голямата зала и пред българския щанд след толкова години са загубени.

                            Нашият пристан по време на фестивала

 


 

 Добра представа за проявата дава следната дописка във вестник „Народна младеж”, 1983 г.

 

Мирът е наше кръвно дело – Александър Хранов

 

В Дортмунд се състои IV фестивал на западногерманската младеж, обединена под лозунга  „Срещу десните сили, работа вместо ракети”

Те идваха от различни краища на Федералната република, с автобуси и влакове, леки коли и... пеша, младе­жи и девойки, работници и студенти, служещи и безра­ботни. Дортмунд, този град в центъра на областта Рур, през тези дни беше станал „столица на младежта", тук се провеждаше организираният от Съюза на социалистическата германска работническа младеж (СГРМ) и Марксическия студентски съюз „Спартак" фестивал на младежта.

В района на комплекса „Вестфаленхале" цареше трудов ентусиазъм. На зелени­те площи, въпреки непреставащия дъжд, като пъстроцветни букети изникваха палатки и дървени подиуми, навеси й щандове — всички използваха с небивал ентусиазъм броените часове до започването на празника. Да, именно този неизчерпаем ентусиазъм кипеше навсякъде по огромното пространство и погледнато от близката телевизионна кула, всичко изглеждаше като разбунен пчелен кошер — младото поколение на Запад­на Германия се готвеше за най-голямата си проява през последната година. Късно през нощта всичко беше готово, фестивалът можеше да за почне...

„НОЩТА НА МИРА беше едно от централните събития на фестивала. Съвсем логич­но, защото борбата за мир в разоръжаване, срещу настаняването на американските ядрени ракети е тема номер едно не само на този фести­вал, но и на всички акции на западногерманската младеж в годината на тяхното разполагане.

Огромната зала, която на спортни мероприятия събира 25 000 души, този  път като че ли щеше да се пръсне. И както шеговито сподели един от организаторите, тази вечер тя се превърна в огромен балон, който побра около 40 000 младежи. Много от тези, които не можаха да влязат, седяха на входовете и във фоайетата, откъдето взи­маха не по-малко дейно участие. Когато известната група за политически песни от Германската демократична република. „Октобер клуб" започна своето изпълнение, цялата младежка „аудитория" запя в един глас с тях. „Ние сме вече много — но на мира са нужни още повече" — тази песен като че ли изразяваше настроението на всички в залата. Един подир друг на сцената излизаха известни изпълнители на политически песни от страната и чужби­на. Ханес Вадер запя за ге­роичната борба на патриотите в Салвадор, пя Фазия Янсен, която е в редиците на движението за мир от неговото зараждане и чиито песни огласят протестните маршове по села и градове, Йозеф Дегенхард и  Дитер Зюверкрюп  в своите изпълнения изрази­ха протеста на младото поколение на Федералната република и обвиниха гневно офи­циален Вашингтон и Бон, които се опитват да превърнат Западна Европа в атомен погреб.

На поляната между залите беше израснала н символична „улица мира”. Тук младе­жите провеждаха своите дис­кусия на най-актуалната тема на съвременния свят, рисуваха плакати, провеждаха срещи с чуждестранните делегати.

„РАБОТА ВМЕСТО РАКЕТИ”, „Дайте ни работа”, под тези лозунги се състоя диску­сия на тема „Масовата безра­ботица — такова ли е бъдещето на труда?" Както е известно, от официално регистрираните два и половина милиона безработни във Федералната република голяма част са млади хора. Основна задача на Съюза на социалистическата германска работническа младеж (СГРМ) е да сочи пътя на бор­бата срещу социалната несправедливост, за солидарност на младежите с безработните си  другари. Край една от палат­ките на инициативните комитети на безработните младежи разговарях с Карл от Дюселдорф, 25-годишен работник, женен с две деца, който от две години е без работа. „Вместо да хвърлят милиони за превъоръжаване, нека бонските политици да помислят за нас — безработните. С тези средства могат да бъдат оси­гурени така необходимите ра­ботни места.

ПРАЗНИКЪТ НА СОЛИ­ДАРНОСТТА  освен четвърт милион участници от страната беше събрал и 94 делегации от 64 страни от всички конти­ненти на земното кълбо. На фестивала взеха участие таки­ва известни имена като Ромеш Чандра — президент на Све­товния съвет на мира, Фатхи Арафат — председател на Па­лестинския Червен полумесец, команданте Илиана — ръководителка на женската бригада „Силвиа" в Салвадор, Нино Па­сти — бивш генерал от НАТО. Те можеха да се видят нався­къде през двата дни — на беседа в палатката на студентите, край щандовете с политическа литература, в работа­та на „Трибунала срещу импе­риализма."

АНТИАТОМНИЯТ БИВАК  беше организиран от около 50 войници от бундесвера, представители на движението сре­щу атомното въоръжаване в армията. Твърде често край палатките на „бивака" се чу­ваше възглас:  „Каква е паро­лата?" и винаги мощният отговор на войниците, беше: „Ра­зоръжаване!". Въпреки че рискуваха дългосрочен карцер и военен съд, тези младежи бяха дошли от различни военни подразделения, за да издигнат и своя глас срещу ядрената авантюра на НАТО.  Ханс, сапьор от Бремен, разказа: „По-добре да пеем марша на мира, от­колкото да служим на войнолюбците. Ние сме мнозина, но трябва да станем още пове­че, за да предотвратим плано­вете Западна Европа да стане ядрен полигон на САЩ. Паро­лата е „И твойто подразделе­ние — безядрена зона."

Фестивалът на младежта на Федерална Германия  в Дортмунд беше нагледно доказателство за мощта на младежкото движение в страната. Вяра и оптимизъм вдъхват думите на Вернер Щюрман, председател на Съюза на социалистическата германска работническа младеж, казани на заключителното тържество. „Да осуетим превръщането на Европа в барутен погреб - това е най-важната задача пред мла­дежта на континента. Предстоят нови тежки, драматични стълкновения между силите на мира и войната. Но ние ще се борим докрай в защита на живота, в защита на бъдещето..

 


 

Ето  снимки на малка част от специалното списание за фестивала