Търсене в този блог

събота, 18 февруари 2017 г.

Жив навеки – героите са безсмъртни, те не умират !

 

 

 

Проф. Андрей Пантев : "По имущество и банкови сметки, Левски днес би бил достоен за презрение от преуспяващите тарикати. Изпитвам тревожни съмнения, че името на Апостола може да възобнови онзи възрожденски порив в българина, който слагаше най-напред общото благо, а не личната реализация. Никой от днешните хора не иска да изпитва същите страдания и себе жертви от времената на Левски.

Ако имаме право да го наричаме свой и наш, трябва поне частица от онази толерантност себеотрицание и безкористност да бъдат възстановени, та макар частично в съвременното ни поведение, а не само в историческата ни памет. Не може само на този ден да се сещаме за Левски и в същото време да укоряваме потомците, че все не знаят за него, защото повечето ценности и добродетели, които се внедряват днес във всекидневния ни бит са в драстично противоречие с идеите, идеалите и саможертвата на Апостола. Това, че портретът му е в стаята и кабинета на повече държавници, а по време на тържествена заря се гърмят салюти още не правят нито индивида, нито потомството адекватно на неговото мъченичество.

Левски не може да бъде само икона или тест за патриотизъм, той трябва да е всекидневно допитване за съвременните стойности и реализации на онова голямо, започнато от Левски."

 

*****

 

Николай Хайтов: „Природата рядко влага в един човек много добродетели: рядко храбрите и дръзките са и най-благородни; още по-рядко най-властните са и най-демократични. Не винаги най-умните са най-безкористни, даровитите - най-скромни. А у Левски всички големи качества са сбрани в едно неповторимо светло съзвучие. В него са еднакво застъпени душевната мекота с революционната твърдост, мечтателят - с човека на делото, способността да води - със смирението на мъдреца, дарбата да заповядва - с готовността да се подчинява. Взискателен е към другите, но най-много към самия себе си. Силен е, но груб - никога, а душевната му чистота служи за огледало на всички, които са се докосвали до него. Той водеше хората чрез магията на своята цялостно завършена личност - този Прометей на българската свобода.“    

 

                                                                             *****

 

Велислава Дърева:  "...Единственият, който не ни излъга за нищо.

Който възкреси времето в нас и нас - във времето. Възкреси историята, държавата, народа и човека. На историята даде нов век. На държавата - предначертание. На народа - смисъл и бъдеще. А на човека възвърна божествените права.

Той е нашето упование. И нашият укорител.

Нашият застъпник пред историята. И нашият съдник. Нашето оправдание пред нас самите. Но за нас няма оправдания. Тогава. И сега. Особено сега..."