Търсене в този блог

неделя, 12 януари 2014 г.

"Цената на неравенството" - нова книга на Джоузеф Стиглиц

 

Супербогатите не искат политика, която би подобрила живота на хората

Подзаглавието на книгата е "Как днешното разделено общество застрашава бъдещето ни"

 

Те превърнаха САЩ в страната с най-високото неравенство от всички напреднали индустриални страни, изопачиха политическите дебати и създадоха едно разделено общество, отбелязва в новата си книга авторитетният икономист Джоузеф Стиглиц.
Има моменти в историята, когато хората навсякъде по света се надигат, за да кажат, че нещо не е наред - надигат се, за да поискат промяна. Това се е случвало неколкократно в миналото, като всеки път тези разтърсващи събития са маркирали началото на нова ера, а според автора сегашният период може би е друг такъв момент, което е един от акцентите в новото издание на "Изток-Запад".

Младежките бунтове, които започнаха в Тунис, малка страна на крайбрежието на Северна Африка, се пренесоха в съседен Египет, после и в други страни от Близкия изток. При едни от тях като че ли искрата на протеста (поне временно) бе потушена. При други обаче малките протести задвижиха радикални обществени промени, сваляйки установили се отдавна диктатори (примерно Хосни Мубарак в Египет и Муамар Кадафи в Либия). Скоро след това народите на Испания и Гърция, Великобритания и САЩ, както и на други страни, излязоха на улиците по свои собствени подбуди...

Тези процеси предизвикаха струпването на милиони хора по улиците, които протестираха срещу политическите, икономическите и социалните условия в техните проблемни общества. Това са общества, където една миниатюрна част от населението (по-малко от 1 процент) властваше над лъвския пай от богатството; където богатството е основната детерминанта на политическата и икономическата мощ; където здраво укрепилата се корупция от един или друг тип е начин на живот; където най-богатите се противопоставят на провеждането на политика, която по един или друг начин би подобрила живота на хората. Когато се вгледаме в плама на лицата по улиците, можем да си зададем въпроса: кога това ще обхване всички страни?

Неравенството не е нещо неизбежно, ала през последните години интересите на супербогатите успяха да се наложат и тяхното богатство достигна до размери, които е трудно да си представим. Неимоверният ръст на тяхното богатство обаче се получи за сметка на потискането на истинския динамичен капитализъм.  В книгата си Джоузеф Стиглиц разкрива влиянието на неравенството върху демокрацията и правната система на САЩ, като изследва как паричната и фискалната политика, както и глобализацията, водят до драстичен ръст на неравенството.

 

Самият Стиглиц е носител на Нобелова награда по икономика и е автор на редица книги, посветени на глобализацията, свободните пазари и глобалната финансова криза. Бил е председател на Съвета на икономическите съветници при президента Бил Клинтън и главен икономист на Световната банка. В момента преподава в Колумбийския университет.