Търсене в този блог

събота, 4 януари 2014 г.

Среща - разговор с Игнасио Рамоне, автор на книгата "100 часа с Фидел"

 

Бойно поле Земя - 100 часа с Фидел.   Автор на видеото: Петя Паликрушева - Иванова

Първа част -  http://www.youtube.com/watch?v=oKmHzVZGTBA  от 3.01.2014 г.

Втора част  -  http://www.youtube.com/watch?v=dXBBtdi8z98        от  4.01.2014 г.

 

Доста е публикуваното за Фидел Кастро, но никой не постига изчерпателността, дълбочината и непреходността на този дълъг разговор, проведен между 2003 и 2005 г. от френския интелектуалец и журналист Игнасио Рамоне, тогава директор на парижкия месечник „Монд дипломатик".

Игнасио Рамоне е социолог и теоретик на културата, един от най-престижните гласове на прогресивната интелектуална общественост в Европа, изявен радетел на световното движение за борба срещу неолибералната глобализация, автор на много статии и трудове за социалното общуване и международната полиика. В тази книга той успява да открие ключа към Кубинската революция чрез човешката и политическата биография на революционера Фидел Кастро.

Какво е детството му? Къде и как става бунтовник? Какви са били връзките му с Че Гевара? Бил ли е светът на ръба на атомна война по време на кризата с ракетите през 1962 г? Колко пъти са се опитвали да го убият? Какво впечатление му е направил папа Йоан-Павел II, посетил Куба през 1998 г? Какво мисли за неолибералната глобализация? Какво се случва в Куба след разпадането на социалистическата система? Има ли корупция в Куба? Неотменим ли е кубинският социализъм? Какво ще стане след Фидел Кастро?

Повече от сто часа разговори с един от най-проницателните и дългогодишни политици на нашето време изграждат строен разказ за миналото, настоящето и бъдещето на Кубинската революция. Спомените и разсъжденията на Фидел представляват дълбок анализ и уникално свидетелство за ключови събития от най-новата история на света.

Издател: ИК „Монд дипломатик”