Търсене в този блог

петък, 26 юли 2019 г.

Обръщение на Националния инициативен комитет за отбелязване 75-тата годишнината от 9 септември 1944 г.

Да защитим историческата истина за 9 септември 1944 година и за социалистическа България

 

Уважаеми граждани на Република България,

 

На 9 септември 2019 г. се навършват 75 години от един важен повратен момент в историята на нашето Отечество. На този ден отговорността за съдбата на България мина в ръцете на Отечествения фронт. Правителството на ОФ с подкрепата на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) и на Трети украински фронт на Червената армия отстрани от власт в нашата древна, славна, изстрадала земя, напоена с кръвта на хиляди свои безсмъртни синове и дъщери, виновниците за обвързването на България с хитлеристка Германия.

Настъпи нов период в живота на българския народ. На 9 септември той фактически, а не само на думи, пое управлението на Родината в свои ръце. Премиерът Кимон Георгиев оповести състава на новото коалиционно правителство на ОФ. Политическите затворници бяха освободени. Партизанските отряди слязоха от планините в селата и градовете на Родината. Българската армия мина на страната на новата власт. Бойците на Червената армия бяха посрещнати с цветя, хляб и сол. Българската армия се включи във войната срещу Третия райх и заедно с Червената армия участва в освобождаването на Югославия, Унгария и Австрия. По този начин България даде своя принос в победата над хитлеризма.

Кръвта на убитите хилядите партизани, членове на бойни групи, ятаци, концлагеристи, на обесените в затворите борци през 1941-1944 г., на зверски убитите десетки деца и на загиналите 11 000 войни във войната срещу Третия райх изми срама от позорното присъединяване на Родината ни към Тристранния пакт на 1 март 1941 г. България запази своята цялост и благодарение на подвига на героите, които знаеха, че саможертвата в името на Родината е проява на съвест и морал. Защото Родината е по-силна от смъртта.

Само 9 месеца след 9 септември – на 9 май 1945 г. червеноармейците Егоров и Кантария развяха знамето на Победата над Райхстага. Втората световна война в Европа завърши. Започна мирът, извоюван от Антихитлеристката коалиция начело със СССР, САЩ, Великобритания. За този мир само СССР даде в жертва 27 милиона бойци, партизани, мирни граждани и деца в тила – работници, специалисти, жени и мъже в необятната страна от железопътната станция Унгени до Японско море.

Уважаеми граждани на Република България, ние, членовете на Националния обществен комитет, се обръщаме към вас с това Възвание, за да не забравяме в днешното сложно и противоречиво време двете съдбовни дати – 9 септември 1944 г. и 9 май 1945 г. Те са святи за нас. Добре знаем, че за някои хора историята върви след победителите. Но има дати, които светят с подвига на участниците и дадените жертви. Те не бива да се забравят, не трябва да се преиначава и подменя тяхната истинска същност. Днес на българските антифашисти им е отнето признанието, че са били участници във Втората световна война и се отрича тяхната саможертва в името на Човека. Поругават се паметници, братски могили, паметни плочи.

Ние гледаме на тази голяма несправедливост като опит за подмяна на паметта на народа.

Днес нашият комитет се обръща и към Народното събрание с настояване българските антифашисти (1941-1944 г.) да се признаят за участници във Втората световна война. Това е повеля на историята! На истината!

Крайно време е тази несправедливост да се поправи, уважаеми сънародници! Антифашистката съпротива в България има висока историческа цена. Тя изведе нашата страна от хитлеристкия военен блок в редиците на световната Антихитлеристка коалиция. Девети септември стана начало на нова епоха в живота на народа.

Социализмът доведе до материален и духовен възход и нареди Отечеството ни на едно от първите места по развитие в света. Из средите на нашия богат на таланти и духовни ценности народ израснаха промишленици, изобретатели, строители, учени, художници, писатели, музиканти, архитекти, космонавти, които прославиха България в Европа и света. Всички тези постижения са следствие от промените, настъпили след 9 септември 1944 г.

Ние настояваме учебниците по история да представят обективно и достойно участието на българите в Европейската антифашистка съпротива.

Обръщаме се към вас, достойни граждани на Република България, да подкрепите нашето Възвание. Нека се научим да живеем в мир, разбирателство, съгласие и единство в Родината и да извличаме поуки от историята си.

Нека предадем на децата и внуците си идеалите на участниците в антифашистката съпротива, които и днес са съзвучни с усилията на прогресивното човечество за защита на демократичните ценности и правата на човека в борбата му срещу проявите на неофашизма, ксенофобията, антисемитизма, тероризма и насилието.

Уважаеми граждани на Република България,

Ние, членовете на Националния обществен комитет, ви призоваваме заедно да се противопоставим на неофашизма във всичките му форми и прояви. Нека защитим историческата истина за 9 септември 1944 г., ден, който промени нашата Родина!

 

Национален обществен комитет:

 

1. Българска социалистическа партия

2. Български антифашистки съюз

3. Отечествен съюз

4. Съюз на ветераните от войните на България

5. Международна фондация „Георги Димитров”

6. Фондация „Устойчиво развитие на България”

7. Комунистическа партия в България

8. Земеделски съюз „Александър Стамболийски”

9. Партия „Нова Зора”

10. Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

11. Съюз на българските писатели

12. Софийско сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”

13. Съюз на воееноинвалидите и военнопострадалите

14. Съюз на българските журналисти

15. Славянско дружество в България

16. Партия на българските комунисти

17. Форум „България-Русия”

18. Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД

19. Вестник „Дума”

20. Вестник „Земя”

21. Политически клуб „Екогласност”

22. Политически клуб „Тракия”

23. Общонароден комитет за защита на националните интереси

24. Съюз на пенсионерите 2004

25. Демократичен съюз на жените

26. Партия на зелените

27. Българска земеделска партия

28. Движение за радикална промяна „Българска пролет”

29. Европейска сигурност и интеграция

30. Партия „Подем”

31. Руски културно-информационен център

32. Сдружение на руските ветерани, живеещи в България

33. Централен кооперативен съюз

34. Върховен читалищен съюз

35. Национално движение „Русофили”

36. Асоциация на училите в СССР и Русия „Найден Геров”

37. Партия Българска левица

38. Движение 23 септември

39. Съюз на патриотичните сили „Защита”

40. Национален съюз на земеделските кооперации в България

41. Обществена академия за наука, образование и култура