Търсене в този блог

сряда, 22 март 2017 г.

Пропагандата – война за умовете и сърцата – Николай Шопов

 


 

След изчерпване на идеите на либералната демокрация нейните апологети са принудени да търсят оправдание за своята безпомощност в нови понятия

 

В медиите, в изказванията на политици, политолози, дори в обикновените разговори в последно време все по-често се употребяват понятия, които завладяха общественото пространство. Едни се употребяват от малко по-дълго време, дори съществуват отдавна като "популизъм", а други, като "хибридна война", "фалшиви новини" и "постистина", нахлуха в по-ново време. Дори "постистина" стана дума на 2016 година. Всъщност не става дума за нищо ново. Става въпрос за информационна и пропагандна война, позната от векове.

Тя не е спирала никога

Просто сега средствата за масова информация са толкова разнообразни и лесно достъпни, че тя наднича отвсякъде. За какво е тази война и за какво са тези нови понятия? Защото има кризи на идеите, на ценностите. Защото либералната демокрация и глобализацията достигнаха своя апогей и не могат да предложат нищо ново. Те смятаха, че тяхната идеология е краят на света и нищо друго не може да има след това. Светът ще живее вечно в това състояние и няма да се развива. Победата е вечна и окончателна. Забравиха, че светът, както и отделният човек винаги се стремят да се развиват, защото в човека е заложено творческото начало и той винаги търси предизвикателството, новото, непознатото и се стреми да открие нови идеи, нови светове.
Краят на света може да настъпи, ако има застой, ако няма развитие и няма за какво да се живее. След изчерпването на идеите на либералната демокрация нейните апологети са принудени да търсят оправдание за своята безпомощност. И тук се явяват новите понятия, с които трябва да бъдат замазани слабостите и невъзможността да бъде предложен нов възглед за развитието на обществото. Пускат се в обращение "хибридна война", "постистина", "фалшиви новини", "популизъм". Всичко това напомня за социализма от 80-те години. Тогава, за да се оправдаят слабостите на системата и застоя, също се измислиха нови понятия. В медийното пространство и по събрания се говореше и обсъждаше проблемът за "голямата правда" и "малката правда". Голямата правда е социалистическият идеал, а малката правда са слабостите, които се допускат при изграждането на социалистическото общество. Тогава се роди и нов термин - "Развито социалистическо общество". В скоби беше наричано и "зряло". То стана толкова зряло, че накрая се разпадна. Разпадна се моделът на държавния социализъм, но идеалът за справедливо, солидарно общество остана. И винаги ще съществува, защото така е устроен човекът... Защото сега, каквито и способности да имаш, ако нямаш пари, ти си никой. Твоят ум, твоят талант не се оценяват, защото в общество, където    

богатството е издигнато в култ

нищо друго няма значение. В цялата си история човечеството не се е примирявало с тази философия и винаги се е стремяло към хармонично развитие.
    След като либералната демокрация и глобализацията достигнаха връх в неравенството и несправедливостта, където осем човека притежават колкото половината свят и видяха, че започна разпад на модела им, те започнаха да измислят новите понятия за оправдание, за замазване на слабостите и хвърляне прах в очите. Започнаха да търсят виновници за неуспехите си.
    Така започна епохата на информационната и пропагандна война с непрестанното използване на определени термини. А знайно е, че думата е страшно оръжие. Ето защо САЩ създават глобална рускоезична телевизионна мрежа, за да водят пропаганда срещу Русия. Каналът ще се казва "Текущо време" и ще предлага "базирани на факти новини". Програмите ще се излъчват по сателит, кабел и интернет. Тереза Мей назначи специален министър да води война срещу Русия. САЩ създават хакерски център във Франкфуркт. Както виждаме, информационната и пропагандна война не е приоритет само на Русия, както искат да ни убедят някои наши политици, медии и политолози. Нали си спомняте, че във всяко изказване на "любимия" ни президент Плевнелиев присъстваше постоянното обвинение, че Русия води хибридна война срещу България и цяла Европа. Военният земеделец Ненчев зад всяка своя глупост виждаше гадната хибридна война от страна на Русия. Разбира се, те двамата, както и част от медиите и други политици, припяваха на западните си суфльори. Това беше оправдание за провалите, за некадърността, за управленската безпомощност, а както се разбира от последните съобщения след ревизията - и за корупцията.
От сутрин до вечер ни заливат с мита за агресията срещу Литва, Латвия, Естония и Полша. Безумие е Русия да води война с държави - членки на НАТО. Знаят го всички - от Столтенберг до политическата класа в посочените държави. Но важно е Русия да бъде демонизирана. Русия ли е пред портите на НАТО, или НАТО е пред границите на Русия? Кой разполага военни части в Полша и прибалтийските държави? А както се казваше в една реклама - вече в Румъния и България. Любителят на хибридната война Плевнелиев във всяка реч за Трети март не казваше кой ни е освободил от робство и от чие робство. Има освободители, но не се знае кои са. Освободени сме, но не се знае от кого сме били поробени. Това се казва цинизъм и пренаписване на историята.
    Струва ли си да коментираме истерията за фалшивите новини, които ни заливат от всички страни. Това понятие започна да се употребява особено след победата на Тръмп. Започна се с лъжливата версия, че Русия се е намесила в изборите, за да се оправдае загубата на Хилари Клинтън. Най-много се отличават в това отношение "Вашингтон пост", "Ню Йорк Таймс" и телевизия CNN. Не беше ли направен напълно фалшив и пропаганден 28-минутен филм от английската телевизия за Тръмп, за да го обвинят във връзки с Русия. Използваха и известните руски сувенирни кукли Матрьошка, за да иронизират Тръмп, че е кукла на Путин. Измислиха фалшиво досие на английски сътрудник, който сега се крие, защото трябва да отговаря. Едва ли не Тръмп е руски агент, защото иска да подобри отношенията с Русия.
Президентът на САЩ на пресконференция на 17 февруари каза, че никога журналистиката не е така деградирала и паднала толкова ниско и затова трябва да се носи отговорност. И всичко това е целенасочено, за да се затрудни подобряването на отношенията с Русия. След подобни атаки съветникът по национална сигурност Флин беше принуден да си подаде оставката. На негово място вече е назначен генерал Макмастер. Под въздействието на неолибералните медии и политици бяха извършени и други промени в екипа на Тръмп, бяха назначени лица с изразени антируски виждания. Надеждите за по-балансирани отношения между САЩ и Русия отстъпват място на песимистични прогнози. Това едва ли е успокояващо за света.      
    Когато говорим за пропагандна и информационна война, можем ли да отминем щедрото финансиране на "Капитал", "Медиапул", институт "Отворено общество", Център за либерални стратегии, Институт за пазарна икономика и много други медии и неправителствени организации, които непрекъснато създават фалшива обществена среда, фалшиви новини и измислени каузи. Каузи, които нямат нищо общо с националните интереси на България. Български телевизии бяха финансирани да пропагандират в полза на Хилари Клинтън в навечерието на президентските избори в САЩ. БНТ ни облъчва четири дни с репортажи за американските военни сили в Полша. Разбирам да имаше и български военни части, за да са оправдани тези репортажи. Сигурно искат да ни внушат как силите на НАТО са готови да воюват и защитават нашите интереси.
    Пропагандната и информационна война се води от всички. Само за пропаганда и създаване на обществени настроения в Украйна САЩ са изразходвали 5 милиарда долара. С 3 милиарда и половина долара са финансирани Европа и НАТО, за да водят пропагандна война с Русия. В Чехия се създава комитет от 20 души, който ще се занимава с борба с руската пропаганда, казал министърът на външните работи Хованец. Лубомир Ман от Чехия се учудва защо само от руската пропаганда. "А защо няма да работим за унищожаване на американската пропаганда, която е сто пъти повече", пита той. И продължава: "Днес на всички вече е известно, че ако някой лъже безбожно, това са американските медии, които самите американци наричат преститутки." Едва ли е необходимо да добавяме нещо към тези думи.
    Неолиберализмът е във война с всички, които имат друго мнение, друг възглед за развитието на света. Урсула фон дер Лайен заяви, че установеният либерален ред и ценности са атакувани от всички страни. Известният американски ястреб сенатор Маккейн заяви, че "не може да се подлага на съмнение правотата на Запада." Апологетите на неолиберализма не се спират пред нищо, за да защитят привилегиите и господството си. За тях няма значение дали фактите са верни или лъжливи. Те измислиха и понятия като "фалшива истина" и "постистина". Разбира се, за да докажат как действа основно Русия, как иска да разруши ЕС, да повлияе на изборите, които предстоят в някои европейски страни, и т.н.

Но кой започна с фалшивите войни?

Всички си спомняме кой излъга за химическото оръжие в Ирак, за да започне войната, която унищожи Близкия изток и доведе до милиони жертви, разруха, скръб и тълпи от бежанци. Кой кри истината за събитията около Нова година в Кьолн? Кой крие истината за Украйна и събитията в Донбас? Кой ни облъчваше с репортажи за трагедията в Алепо и не споменава и дума за драмите на хората в Мосул? За разлика от Алепо в Мосул падат само "демократични" и "умни" бомби. Те знаят къде да се взривяват, без да засягат мирните жители. Уви! И в Мосул страдат деца, жени, възрастни, както и в Алепо. Но там няма западни журналисти, които да отразяват трагедията на мирните жители. Около Мосул направо е издигната желязна информационна завеса. Примери могат да се изброяват още много за това кой използва фалшиви новини и постистина. Или както пише един журналист - "Политиката отдавна е постистина". Без всякакви факти и доказателства английският външен министър Майкъл Фалън каза, че Русия се меси в изборите от България до САЩ. Макрон и той се присъедини към хора на тези, които смятат, че Русия ще влияе на изборите във Франция. Дори и в Германия се появиха подобни изказвания, но после бяха отречени след едногодишно разследване.

Не звучи ли смешно и дори позорно за тези велики сили да смятат, че Русия е виновна за резултатите от изборите в САЩ, за "Брекзит", за промените, които стават в света.  
    Особено любима дума на защитниците на неолиберализма е "популизъм". Всички европейски лидери, като няма какво да отговорят, когато са безсилни и безпомощни, си имат оправдание в популизма. На атака са подложени всички, които не пеят оди за неолиберализма и глобализацията. Всяко различно мнение се обявява за популизъм. Популизъм е "Брекзит", популизъм е изборът на Тръмп. Популисти са всички политици, които не са съгласни със съществуващото господство на неолиберализма. Популизъм ли е да се бориш срещу социалното неравенство, срещу несправедливостта, срещу бедността, срещу корупцията, срещу безотговорността? Защо наричаме популизъм страха от миграционния поток? И защо "лоялността към етническата, религиозната и социалната група" да е популизъм? Това, че неолиберализмът отрича тези ценности, не означава, че те са лоши и демодирани. Нима светът не е многообразен и различен?

Нима държавите нямат право

на самостоятелен път и самостоятелно развитие? Всеки народ има собствени ценности и традиции. Нима само либералните елити са компетентни и можещи? Нима това не е диктатура на неолиберализма? Къде останаха демокрацията, свободата, правото на избор? Нима имаме право да избираме само пола си, нетрадиционното семейство, сексуалната си ориентация? Всеки има правото да отстоява своето разбиране, своите принципи и идеология. Не може всеки, който не изповядва либералната идеология, да му се лепва етикетът "популист". Това не е ли съвременен болшевизъм? Дори има предложение от ЕНП да се спрат парите на евроскептичните партии. Но за тези евродепутати са гласували европейски данъкоплатци и те са ги упълномощили да изразяват тяхното мнение. Британският журналист Греъм Филипс беше изгонен от срещата по случай 25 години от установяването на дипломатически отношения между Великобритания и Украйна заради неудобни въпроси. Къде остана свободата на словото и изразяването?
    Неолибералният модел е в криза, защото няма справедливо разпределение, разслоението нараства, бедните стават все по-бедни, богатите все по-богати. Под формата на демокрация получихме диктатура на политическата класа и бюрокрация на финансовата олигархия.
    Неолибералният модел е в криза, защото няма идеи и възгледи за развитието на света след разпадането на Съветския съюз. Остана само желанието за запазване на статуквото. Но човечеството не може да стои на едно място. То винаги се развива, търси новото, търси нови предизвикателства... За по-голямата част от обществото остава да намери онези лостове, които ще ни позволят да направим света по-добър за живеене, по-хармоничен и по-справедлив. Все пак колелото на историята се върти.

 

 

Източник: вестник ДУМА, 22 март 2017 г.