Търсене в този блог

петък, 4 ноември 2016 г.

Нищетата на мажоритарната система – Чавдар Найденов

 

 

 

Ако на гражданството му бъде предложен въпрос "Подкрепяте ли предложението, на всеки политик да бъдат плеснати по 100 шамара на всяка буза?", 90% ще щурмуват избирателните секции, за да пуснат по едно ДА.

Именно заради това олигархията не позволява такъв род референдуми. Нито за национализация на ЕРПтата, нито за съд на приватизаторите. Нахитря, милата. Вместо това от доста години поднася на народа неща, които напомнят за шамар: ту за мажоритарен избор, ту за практическа отмяна на субсидията за партиите, ту някакво бъгаво електронно гласуване.

Номерът е, да използваш енергията на негодуванието за постигане на резултати, които са точно противоположни на желаните. Например, някоя историческа простотия. Искате демокрация - на ви Цар! Искате възстановяване на здравеопазването - на ви медицински бизнес! Шествате, значи, с национални знамена срещу системата - на ви протест, който връща системата с Бойко на бял кон. Друг път да знаете, как ще искате.

Това сме го учили в училище като лост от втори род. Натискаш единия край на дъската - другият те халосва по носа. Колкото по-силно риташ, толкова по-син нос. Но кой ни дресира всеки път по команда да шутираме? В неделя със сигурност мнозинството ще удари по продажността на политиците с това, че ще ги върже като кучета в дворовете на наши и чужди олигарси. Гениалността граничи с лудостта, но националният дух се чувства длъжен отново и отново да прекрачи тази граница. ...Да не забравяме да кажем гран мерси на дългата поредица продажници и социопати, които пробутваха мажоритарните избори, само за да се правят на интересни.

Досега не сме пробвали да си сложим белезници... Що пък не ?