Търсене в този блог

петък, 20 декември 2013 г.

За повече социална ориентация в икономическата политика - проф. Иван Ангелов

 

 

Изказване на среща-дискусия "Александър Лилов и развитието на левите идеи в ХХІ век" проведена на 21 октомври 2013 г. в НДК, за отбелязване 80 години от рождението на Александър Лилов

 

Ние се познавахме със Сашо от 30 години. Неговата съпруга, която е тук, може да си спомни нашето общо приятелство с Ангел Йорданов, който ни напусна много, много рано. Познавахме се със Сашо повече от две десетилетия и в Стратегическия център. През всичките тези години имаме общи или много близки възгледи по развитието на България. Ще ви дам само един показателен пример.

Преди около година, почти по едно и също време, без да сме разговаряли по тази тема с него, той публикува статия в списание "Понеделник", а аз в „Дума”, че това, което се нарича у нас преход, не е никакъв преход, а реставрация на дивия балкански капитализъм. Изпитвам удоволствие, че и по такъв кардинален въпрос сме разсъждавали еднакво.

Сега ще премина на икономическа тематика.

Всички чухме от Янаки Стоилов за завещанието на Сашо към ръководството на БСП на срещата им един ден преди да издъхне: ВСЛУШВАЙТЕ СЕ В ГЛАСА НА ХОРАТА! За съжаление, ръководството на БСП не прави това. В следващите минути на моето изказване ще ви го докажа.

Премиерът Орещарски лансира през септември важни структурни реформи, които могат да дадат резултати най.рано след 3-4-5 години. У нас около 1,5 милиона души сега живеят в оскотяваща бедност.Тези мизерстващи хора обаче не могат да чакат резултатите от структурните реформи и възобновяването на растежа от 4-5%. Те се надяват на някакво, макар и скромно подобрение до края на тази и в началото на идущата година. И са прави.

Тук бяха изказани съмнения дали са възможни практически мерки за по-лява икономическа политика. Някои хора смятат, че това не е възможно. Много е трудно, но е възможно, ако има политическа воля и поне малко стратегическо въображение в ръководството на БСП и в правителството. Бедните хора у нас знаят, че чудеса не са възможни, но ще бъдат доволни ако почувстват поне малко подобрение в качеството на своя живот сега и тук, а не след 5-10 или повече години, когато много от тях няма да са живи. Така постъпват в тежки времена и правителствата на всички цивилизовани държави, които споделят принципите на солидарността. Така трябва да постъпи и БСП като мандатоносител на сегашното българско правителство.

Хората настояват за повече социално ориентирана икономическа политика. Контурите на такава политика се съдържат в поредица от мои статии, публикувани във вестник „Дума” през последните години и особено през последните 6 -7 месеца с многобройни конкретни предложения. В основата на тази преориентация е радикалната данъчна реформа за отказ от „плоските” данъци и преход към умерено прогресивно данъчно облагане. Главното в тази реформа е облекчаване на данъчното бреме на бедните и средните слоеве и пренасянето му върху заможните и богатите, защото те по-лесно могат да го понесат в това трудно време. Така постъпват всички цивилизовани държави в Европа и извън нея. Предприетите до сега и планираните за 2014 г. социални мерки са полезни, но са далеч под необходимия критичен минимум и значението им не бива да се преувеличава. Те са много на брой, но бледи като обем на предоставените облекчения и обхванатите хора, поради липса на данъчна реформа.

Ползвам се от присъствието тук на другаря Малинов, за да му благодаря, че „Дума” публикува моите, често пъти може би неприятни за ръководството на БСП статии, но убеден съм - полезни за трудовите хора и за нашата партия..

Данъчната реформа трябва да бъде в основата на социалната преориентация на икономическата политика, защото данъците са най-ефикасният инструмент на преразпределителната политика. Такава реформа се предвиждаше в решенията на последния конгрес на БСП и в предизборната платформа, но беше бързо забравена. Реформата можеше да започне от началото на 2014 г., но съзнателно не беше предприета никаква подготовка. Дори и сега тя може да започне от 1 януари 2014 г. с възстановяване на необлагаемия минимум в данъка върху доходите на физическите лица и да се извърши за 2-3 години. Изчисленията ми показват, че в едно 3-членно семейство ако работи един човек, при 800 лева средна брутна заплата, при 340 лв. ноблагаем минимум и 10% данъчна ставка, от възстановяването на необлагаемия минимум в семейството ще остават 408 лева годишно. Ако работят двама - 816 лева. Това не променя съществено живота на хората, но все пак е нещо, което те ще почувстват като добро начало и ще подкрепят бъдещите действия на БСП. Повтарям отново, България се нуждае от радикална данъчна реформа, защото сегашната данъчна система е антисоциална и антиевропейска.

Във фразеологията за лява политика партийното ни ръководство е доста активно, особено през последната година. Но за съжаление в реалната политика не е така. В някои от направените тук изказвания беше посочено, че БСП се е освободила от неолиберализма. За съжаление, това не е вярно!

Какво друго, освен крайно десен неолиберализъм беше въвеждането на плоските данъци от Тройната коалиция при водещата роля на БСП и нежеланието да се отменят или поне да започне отмяната им с актуализацията на бюджета преди няколко месеца от правителство с мандата на БСП. Такава консервативна данъчна система без необлагаем минимум не смеят да прилагат дори най-десните партии в Европа и в другите цивилизовани страни. Ръководството на БСП като че ли не чувства растящия тътен на недоволство от дълбините на нашето общество поради масовата бедност и острата социална поляризация.

Какво друго, освен краен неолиберализъм е запазването на 2%-ния максимален ограничител за бюджетен дефицит, наложен преди 2 години от Симеон Дянков, при положение, че ЕС допуска и толерира дефицит до 3% от БВП, който масово се нарушава от другите страни членки. Нещо повече, в нашия проектобюджет за 2014 г. е предвиден още по-нисък дефицит – 1,8%, което е икономическо самоубийство за бедна страна, като нашата в условия на криза. Ако правителството се придържаше плътно към дефицит от 3%, щеше да разполага с допълнителен ресурс от около един милиард лева, с които можеше да реши някои най-остри социални проблеми и да отдели повече средства за наука и образование.

Казват, че това щяло да увеличи държавния дълг. Но увеличението на дълга не създава никакви проблеми за финансовата стабилност на страната, като се има предвид, че със своите 17-18% от БВП държавен дълг България е рекордьор в ЕС, където тази година се очакват средно 87% държавен дълг. Питам: кого искаме да впечатлим с тази ултра дясна политика, измъчвайки допълнително изстрадалия наш народ? И това се прави от правителство с мандата на социалистическа партия!

Какво друго, освен краен неолиберализъм е намерението минималната пенсия да се увеличи с 5 лева в началото на годината, а всички пенсии да се повишат с 3% в средата на годината, при положение че се очаква инфлация от 1,8%? Това означава реално повишение с около 1%. Българските пенсионери, ще посрещнат този жест като социална подигравка. Това е недопустима постъпка за правителство с мандата на БСП спрямо пенсионерите – тези мъченици на реставрацията на дивия балкански капитализъм в България!

Ръководството на БСП е активно в лявата фразеология, но в реалната политика мигачът продължава да мига на дясно. То не провежда балансирана политика спрямо труда и капитала, което е фундаментална политическа грешка. Особено сега, когато всички десни партии са предприели яростна конфронтационна политика срещу БСП и нейното правителство, без да подбират средствата и в нарушение на законите. Вместо да печели приятели всред трудовите хора и най-бедните социални групи в тази изключително напрегната ситуация, БСП ги отблъсква с икономическата и социалната си политика. Аз не разбирам това поведение на ръководството на БСП.

Наскоро премиерът Орешарски заяви, че може да си позволи непопулярни икономически и социални мерки, защото няма да се кандидатира на следващи избори. Това е недалновидно изказване. Защото той може да напусне политиката и да се върне към преподавателската професия, но БСП – мандатоносителят на неговото правителство ще остане на политическата сцена и ще носи цялата отговорност за управлението на настоящото правителство.

Моля ви, предайте на Сергей Станишев следното от мое име: Действайте бързо за повече социална ориентация в икономическата политика, докато не е станало късно. Със сегашната икономическа и социална политика нищо добро не чака България, но и БСП. При такава политика БСП ще отблъсне от себе си трудовите хора, интелигенцията, дребния и средния бизнес и ще претърпи тежко поражение на следващите избори. Хората могат да простят капиталните грешки на ръководството на БСП по време на Тройната коалиция, но нова капитална грешка сега като мандатоносител едва ли ще простят!

________________

 

Забележка: „Не, няма политическо завещание в смисъла на някакъв документ, който Александър Лилов е оставил приживе и който той да е искал да се публикува след смъртта му.“ Това коментира зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по повод излезлите в информации в медиите в последно време.

 

Повече за дискусията тук: - http://probuzhdane.blogspot.com/2013/10/blog-post_22.html