Търсене в този блог

четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Тишината на зависимите - Петя Паликрушева - Иванова

 

Около нас е мътно и тихо, като дъното на блато.

Иначе говорилнята е тотална и потресаваща, но по същество говорещите са малко. Тези, които наричаме “малко”, са идеалистите, които случайно са понаучили нещо от сферата на философията. Тези “малки” хора знаят какво е това капитализъм, какво е това олигархия, какво е това плутокрация и клептокрация… Останалите дърабърстващи само употребяват думи. Е, думите в България вече са толкова мощно употребени, че спокойно може да се каже, че са сериозно изхабени.

Под път и над път вече се говори за олигархията. Но за повечето от употребяващите тази интересна и неизвестна до скоро дума, тя не означава нищо. Не, грешка. Думата в момента се употребява като “Анатема” срещу Българската социалистическа партия, която е в ситуацията на мандатоносител.

Не сме поддържащи на либералната БСП, но се чувстваме длъжни да споделим, че олигархията в България, а и по света, няма партиен цвят. Тя е надпартийно образувание.
По-точни ще бъдем, ако кажем, че олигархията е най-надпартийният метастаз на всяка властваща мафия. Олигархията обича и сини, и червени, и оранжеви, и зелени, и къмносини, и кафяви…Олигархията, май диър френд, се интересува само от пари!

Това е единственият й стремеж – власт чрез пари и пари чрез власт!

Затова и, апропо, се нарича олигархия, защото това е финансов капитал, който се е срастнал с властта.

Точно поради това срастване финансовият капитал е толкова заплашителен за обществото.  И точно затова е правилно обществото ни да изригва срещу олигархията.
Но: тук изскача това огромно НО.

Наблюденията ни показват следното: една част от българския народ в столицата София активно, шумно и артистинчо (макар и в това отношение да имаме сериозни разминавания, дали видяното е артистизъм или самовлюбена кичозност) викат срещу олигархията, посочвайки, че тя, олигархията, се намира в Парламента. Протестиращите добавят, че сочат парламента, защото депутатите са най-близката връзка със самата олигархия. Ако приемем, че настоящите депутати са действително такава връзка с олигархията, ще кажем: да, тук сте прави. Хипотетично.

Но протестиращите, вероятно съвсем съзнателно, пропускат да отбележат, че пипалата на олигархията не стигат само и единствено до парламентарните партии.  Още едно апропо се налага да вмъкнем тук, какво да се прави – говорейки за преките уж връзки на депутатите с олигархията, протестиращите визират единствено БСП и ДПС. А в парламента има още две парламентарни сили – Атака и ГЕРБ. Ако забравим за миг така мощно атакуваната Атака, без да се впускаме дали тази атака към Сидеров е правилна или не е, не можем да не отбележим, че ГЕРБ не е споменат нито веднъж като вероятна връзка между олигархията и парламентарната сила на Бойко Борисов. Да, има слаб протест с около 100-200 души и пред централата на ГЕРБ, но по същество това е самоотделил се протест. Официалният ДЕНС не протестира срещу ГЕРБ. Официалният ДЕНС протестира срещу комунистите. А че комунисти по същество няма в парламента, това няма никакво значение. Важното е да се извика призракът на комунизма – да се посочи врагът, той да изглежда заплашителен, за да се реставрират “Развод ми дай” и от тази сутрин (чрез сутрешното участие на един протестиращ режисьо, наречен Стоян Райков) “45 години стигат”.

Но да се върнем към олигархията.

45 дни протестиращите бяха подканяни да насочат недоволствито си към реалната олигархия, а не към марионетките й в парламента.

45 дни протестиращите бяха подканяни да открият ядрото на самата олигархия, защото то не е в парламента.

45 дни протестиращите бяха насочвани към действителните и реални фигури на българската олигархия, а не към куклите й на конци.

Но вече 45 дни протестиращите отказват да чуят, да прочетат, да осмислят гореказаното.

Да, отказват.

Отхвърлят всяка подобна мисъл.

За тях олигархията е в БСП.

И само в БСП.

Да, и БСП е олигархична партия. Проблемът е, че олигархична партия не е само БСП.

Каква партия е ГЕРБ? Каква партия е партията на М. Кунева? Каква партия е партията на С. Безуханова? Каква партия е партията на Иван Костов? Каква партия е партията на Илияна Раева? А ДПС? …

Нима е възмжно да има толкова вопиюща липса на мисъл, за да смятате, че олигархията е толкова тъпа, че да разчита само и единствено на БСП?!
Хайде, стига вече лицемерие!

Олигархията е хитро създание. Тя борави с алтернативи. Тя има склонността и способността да се съюзява, да се нагажда към статуквото, да лавира, да се чупи в кръста, да извива ръце, да принуждава, да пуска мрежи, да рекетира, да принуждава…Прекрасно меню, нали?!

Е, всеки здравомислещ човек отдавна вече осъзна, че олигархията е хвърлила мръсната си черга върху всички парламентарни сили, които влизат в социологическите проучвания. Върху всички. При олигархията няма празен ход. Тя не допуска да бъде матирана. Ако тя възложи само на БСП, нали разбирате, че много бързо ще й бъдат отрязани ръцете. А това означава, че ако сега БСП сдаде властта, България ще е единствената държава във Вселената, която ще е ликвидирала олигархията. Голям смях, нали?!

Е, за това говорим днес – за тишината около горенаписания абсурд, която тишина наблюдаваме сред т.нар. протестиращи.

Умишлено тук няма да споменем за кошмарните зависимости на някои от неизявените лидери на протестърите. Защото ни е гнус да говорим за хилядите долари, получени от западни фондации от тях, които няма как да бъдат скрити под маската на честен бизнес. Драги зависими от западни фондации, няма как да се наречете честни капиталистически предприемачи, когато получавате хиляди долари, за да изграждате обществено мнение, угодно на донорите ви, но в разрез с националния интерес.

Да, в България цари тишина.

Тишината е обгърнала политическия ни елит около това – кои хора КОНКРЕТНО са българската олигархия.

Тишината е обгърнала и протестиращите – по-лесно и по-удобно е да се целим в кукли на конци, но не и в реалния враг, нали?!

Тишината обгърна и прокуратурата, и Президента, и полицията, и журналистите….

Тишината надвисна над България.

Всички викат против олигархията, но никой не казва коя конкретно е тя.

Ще се опитам още веднъж да ви светна, за което кощунство се извинявам на нежните души – олигархията си има конкретни имена.

Тези реални хора имат лични карти с три имена, ЕГН…, банкови сметки, вероятно офшорки, замъчета, заводчета, фабрички, мини, водни и други централи, фотоволтаични паркове…..Ех, тя тази държава не била толкова бедна, м?!

По тези въпроси, обаче, в държавата ни не се говори. Мълчи Националната теливизия, мълчат големите частни телевизии, мълчат дори и малките частни такива…Мълчи цялото журналистическо войнство.

И сите вкупом искат Оставка. Ами хубаво, но и след евентуалната Оставка, олигархията ще мърда. Дори по-силно може би.
“Мълчи народът”, както казва един бунтар в миналото…

А нима никой не се сеща, че силата на олигархията е в парите й?

А къде са българските пари?

Нима българските пари не са в собствениците на индустриалния капитал?

Нима българските пари не са в ръцете на собствениците на подземните ни богатства, незнайно защо попаднали в частни ръце, независимо от написаното в Конституцията, че природните ни богатства са общонародна собственост?

Нима олигархията може да оцелее без пари?

Не може.

Тогава защо политиците не вземат парите на олигархията?

Ето така можете, уважаеми, да разберете кой е на страната на олигархията и кой е против нея – като зададете елементарния въпрос: Да вземем ли парите на олигархията?
Ако е политик, каже ДА и предприеме действия в тази насока, значи е на страната на ограбения си народ.

Ако отговори “НЯМА да пипаме парите на олигархията, защото това са българските предприемачи, които държат на плещите си държавата”, значи този политик е поредната пионка.
Е, който иска да смени една пешка с друга пешка на шахматната дъска на страната ни, да си играе по които си иска жълти павета и бузлуджански полянки.

Който иска да каже на олигархията Шах и Мат, да потърси правилните, а не зависимите хора, които не гледат смутено встрани, които не са част от овчата тълпа, които имат работещи мозъчни гънки…, и които назовават действителността с истинските й имена.

Ако ви харесва играта олигархията да вика “Долу олигархията”, моля, играйте си я!

Но поне си скрийте задниците, вие, зависимите, когато заставате в челните редици.

По задниците си имате отпечатъци на банкноти, май диър пърформънс денс френд.

А иначе няма никакъв проблем, България може и да си остане забулена в тишина.

Тишината на зависимостите.

Мдааа, тук е прекрасно място за живеене – тихо е.

България – страната на тишината.

И задниците.

                                                    *        *        * 

Източник:  http://worldtodaybg.com,  29 юли 2013 г.