Търсене в този блог

сряда, 13 ноември 2013 г.

Общественици призовават главния прокурор да спре регистрацията на неонацистка партия

 

 

Сто и дванадесет граждани подадоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и искане да не бъде направена съдебна регистрация на учредената в събота / 09.11.2013 г. /  „Националистическа партия на България”, която те определят за неонацистка. Те искат държавното обвинение да се противопостави пред съда на регистрацията на тази партия, пише в съобщение изпратено до медиите от Българския хелзинкски комитет.

Сред тях са общественици, юристи, журналисти, литератори, преподаватели.

В съобщението пише, че тази партия се е формирала от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест", неформални образувания на лица, идентифицирани от журналисти като скинхедс (бръснати глави), крайни футболни привърженици (ултраси) и  с паравоенни по семантика названия като "Национална съпротива" и "Офанзива".

 

"Кръв и чест" (Blood and Honour по мотото на Хитлеровата младеж – Blut und Ehre) е основана в Обединеното кралство международна неформална неонацистка и расистка мрежа, забранена в поне две държави от Европейския съюз (Германия и Испания), както и в други държави. Нейни привърженици са извършители на насилствени престъпления от омраза, жертви на които са както представители на малцинства, така и други граждани.

 

"Новоучредената неонацистка партия на име "Националистическа партия на България" е обявила пред медиите, че цели "хомогенно и чисто национално общество", "държава, защитаваща само българските национални интереси", "разправа веднъж завинаги с всички врагове на родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура", аргументират сигнала си гражданите.

Те цитират и част от програмата на партията, която включва като "първа и неотложна задача прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни и държи в състояние на страх българското население", както и "ефективна борба и забрана на всички антибългарски организации като Българския хелзинкски комитет, "Отворено общество" и производните им".

Изброяват и искането им забрана на всички етнически партии в страната начело с ДПС, както и разбиване и забрана на всички сепаратистки групи и движения и спиране на процесите на ислямизация и турцизация.

 

Гражданите не са съгласни и с исканите от новата партия промени в Закона за вероизповеданията, с които източноправославното вероизповедание трябвало бъде обявено като официално, а не като традиционно. Изброяват и изказвания на ръководството на формацията, че ще се справят "с юмрук с циганския терор".

"Тази партия е противоконституционна. Тя представлява "организация, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите", ако не и "организация, която създава тайни или военнизирани структури или се стреми да постигне целите си чрез насилие" по смисъла на чл. 44, ал. 2 от конституцията", пише още в съобщението. И добавят, че формацията е създадена в нарушение и на забраната по чл. 11, ал. 4 откКонституцията, защото по същество тя е образувана на етническа, расова и верска основа. Нейната дейност и програма са основани на идеи за превъзходство и надмощие на българската етническа идентичност и православна принадлежност.

Според тях има и нарушение на Наказателния кодекс заради изказвания на учредители, които подбуждат дискриминация.

Гражданите настояват прокуратурата да вземе категорично становище, че "неонацистката партия не следва да се регистрира, като се обоснове така, че съдът да получи всеки необходим му мотив да възприеме позицията на прокуратурата".

В сигнала са приложени и случаите на пребити чужденци през последните дни.

 

Сред гражданите са Зелма Алмалех , Асен Антов, Павел Антонов, Ясен Атанасов, Соломон Бали, Емилия Балчева, Еми Барух, Иван Бедров, Димитър Бечев, Георги Богданов, Татяна Ваксберг, Звезда Ванкова, Калинка Василева, Красимира Величкова, Мирела Веселинова, Юлия Георгиева, Любомир Грозданов, Стефан Джамбазов, Ивайло Дичев, Светла Енчева, Александър Иванов, Дмитрий Иванов, Михаил Иванов, Стефан Иванов, Христо Иванов, Йордан Йорданов, Елисавета Караминкова, Димитър Кенаров, Леа Коен, Виктор Лилов, Юлиана Методиева, Гергана Мирчева, Юлиян Нанков, Алексей Пампоров, Полина Паунова, Велислава Петрова, Деляна Симеонова, Орлин Спасов, Албена Стамболова, Зорница Стоилова, Нери Терзиева, Капка Тодорова, Антоанета Цонева и още 68 граждани.

 

                                                       *     *      *

 

 

По информация на в-к “Сега” и „Дневник”