Търсене в този блог

събота, 21 април 2018 г.

Урната

 

 

През 1982 г.  в центъра на Кюстендил е открит паметник на Тодор Ангелов – Божаната с автор Стефан Стоимиров, в присъствието на дъщеря му Свобода Бъчварова. Оцелелите антифашисти – съратници от Белгия, подготвят и изпращат  урна с пръст за този паметника. Тя е донесена след посещение на Кюстендилска делегация в Брюксел през октомври 1985 г. На надписа четем: „От крепостта “Бреендонк”, Белгия, където от 1940 до 1944 г. варварите от СС затварят хиляди борци от Съпротивата и където на 30 ноември 1943 г. Тодор Ангелов пада под нацистките куршуми, идва тази шепа пръст, напоена с кръвта на мъчениците”.

Урната не е веднага вградена в паметника.

Когато след 10 ноември 1989 г., в първоначалните дивосини години в България  масово се премахват партизанските паметници в Кюстендил, седесарската управа беше твърдо решена да демонтира и паметника на Тодор Ангелов. Просто така, без решение, без да познават дейността и заслугите му в годините на Съпротивата. Трудно е да се обясни на подобни хора, че основният критерий за оценката на един човек е много по-дълбок от цвета на партийната му книжка. И на 11 юли 1991 г. това за малко щеше да се случи. Представителите на левицата в кметството, общинския  съвет и други обществени деятели положиха не малко усилия, за да спрат предвидения "демонтаж" и да предпазят града и страната ни поне от този позор. В началото на 1992 г. предстои заседание на общинския съвет в Кюстендил, в дневния ред трябва да се вземе решение по въпроса. Налага се народният представител Иво Атанасов, общинският съветник Динчо Желязков и общинският председател на БСП Валентин Вълов  да търсят съдействие от посолството на Кралство Белгия и едва след намесата на посланика паметникът е спасен.

По време на мандата на Валентин Вълов, като кмет на Община Кюстендил, Общинският съвет  с председател Динчо Желязков взема  решение № 594/30 ноември 1998 г., с което  удостоява  посмъртно Тодор Ангелов със званието „Почетен гражданин на Кюстендил". В града има и улица на неговото име.

На  25 юни 1999 г. по идея на Миланка Грозданова, първи председател на PC на БАС - Кюстендил се учреди и регистрира Международна фондация на името на Тодор Ангелов – Божаната, а тя стана й първият и председател. Фондацията си поставя за цел пропагандиране живота и революционния подвиг на Божаната, разкриване на високохуманните идеали в името на които живя и загина.

През цялото това време основна заслуга за съхранение и опазване на урната има Златан Джонев, домакин на Община Кюстендил.

Едва по време на мандата на Кирил Алексов, като кмет на Община Кюстендил (1999-2003), урната е монтирана в основата на паметника от строителя Благой Серафимов. Преводът от френски на български на надписа върху урната е дело на Петър Шейков, работещ по това време в „Държавен архив”- Кюстендил.

Сега, ежегодно  Българският антифашистки съюз – Кюстендил организира поклонение с поднасяне на венци и цветя на паметника на Тодор Ангелов - Божаната.

През 2008 година Свобода Бъчварова, дъщеря на Божаната,  издаде тритомен документален роман „По особено мъчителен начин“, основан на живота на нейния баща. На 30 септември 2008 г. в Благоевград  се проведе среща на Управителния съвет  на Международната фондация „Тодор Ангелов – Божаната” с авторката и се очертаха бъдещите планове и действия. Тогава Свобода Бъчварова постави върху книгата своя автограф за спомен.

 


 

 

 

 Идеалите, на които посвети живота си Тодор Ангелов - Божаната, неговият величав пример са ни особено нужни днес. Те са неизчерпаем източник на оптимизъм и вдъхновение, ценен капитал за днешните и бъдещите поколения.

Тодор Ангелов - Божаната ни остави  уроци - как трябва да се воюва за правдата, как трябва да се отстояват общочовешките ценности, хуманизма, свободата, демокрацията и социалната справедливост. Героичната му саможертва е не само поука, а и предупреждение. Той зове: „Никога вече фашизъм! Никога вече терор и насилие!" 

Ето защо, сега е особено нужна бдителност и отговорност срещу избуяващите съвременни прояви на национализъм, неофашизъм, агресия, нетолерантност и никнещите организации, опитващи се да подменят историческите факти и да легитимират дейността на фашистките престъпници.

Неофашизмът трябва да бъде спрян преди да се е превърнал в актуална обществена опасност!

 

 

 

Още за живота и дейността на несломимия революционер виж тук : 

http://probuzhdane.blogspot.bg/2014/01/blog-post_7.html